Forum.Over.Net

Enostarševske družine

Biti starš v enostarševski družini pomeni biti odgovoren za vse - vzgojo, gospodinjstvo, finance. Na tem forumu boste našli odgovore na vprašanja, ki vas težijo in o katerih si ne upate govoriti.

PO LOČITVI - KAKO S SORODNIKI NA "NASPROTNI" STRANI

Default avatar

AlenkaG

Po ločitvi, vedno pridejo trenutki, ko ljudi, ki so "na nasprotni strani" moraš srečati, ali se celo z njimi soočiti na kakšni prireditvi (sestanek v šoli, predstave, obredi, matura...). In glavno vprašanje tu, kako se do njih sploh obnašati? Zadeva je kompleksa, če je bila ločitev boleča in polna bojev.

Če so odnosi lepi, mislim, da potem ni težav, če pa temu ni tako pa...zavedati se morate, da je to dogodek otrok in tam ni prostora za vaše čustvene izpade, ali dokazovanje, kdo je boljši. Sramota se naredi potem le otroku, tu ne zmagata vi, ali oni, ampak je otrok zaznamovan. Dogodek je otrokov in če se z njimi ne razumete ohranite diplomacijo, ponos in bodite zgolj starš. Seveda se lahko zgodi, da bo nasprotna stran iz dogodka naredila celo ceremonijo, a v takšnem primeru bo najbolje, da ohranite mirno kri, za vse ostalo bo poskrbela okolica. Na vas je samo to, da zaščitite otroka, ga na zelo prefinjen način umaknete iz situacije, mu ovrednotite dogodek, ter mu pojasnite, da on nima nič s tem. Več od tega ne morete. Ne dovolite si, da nasprotno stran nadirate, ali da poskusite zadevo "urediti" s tem, da jih "naženete", ali jim poveste svoje. Če boste še ne vem kako vljudni, boste na koncu vi na koncu izpadli grdi.

Torej, so bivši sorodniki zgolj ljudje, ki so bili nekoč del vašega in otrokovega življenja, pozdravite in to je to. Nikjer ne piše, da jih morate animirati, ali odpirate ne vem katero debato. Vzemite jih kot one sodelavce, ki jih ravno ne marate, a morate kljub vsemu z njimi sedeti na zaključku.
»Ljudje bodo pozabili, kaj ste govorili,

ljudje bodo pozabili, kaj vse ste naredili ,

ne bodo pa pozabili,

kako so se v vaši družbi počutili.«
Default avatar

Moj bivši

Teoretično.
Vsaka (bivša) družina je specifična.
Od naših nihče niti hodi ne. Vedno gre za otroke.
Default avatar

navelicana

Ni bilo težav. Sorodniki so se obnašali kot da sem še vedno član družine (jaz pa tudi) - no saj tudi sem, še vedno sem mama otrok, skupno starševstvo me bo še celo življenje povezovalo z bivšim. Je pa res, da je ločitev precej mirno potekala - ni bilo sporov.
Default avatar

aaljaa

Njegova družina je mene in najine otroke vrgla na cesto. Si želim odnose? Ne. Nikoli več jih ne želim videti. Odrezali so me, kot da ne obstajam več. Stikov jima ne preprečujem ne z očetom ne s sorodniki. Ampak zame jih ni.
Default avatar

hahaha34

Vsak prispeva svoje ko je ločitev. Nihče ni nedolžen.