Forum.Over.Net

Enostarševske družine

Biti starš v enostarševski družini pomeni biti odgovoren za vse - vzgojo, gospodinjstvo, finance. Na tem forumu boste našli odgovore na vprašanja, ki vas težijo in o katerih si ne upate govoriti.

Skrbništvo za otroka

Default avatar

Anavi

Pozdravljeni,

S partnerjem imava 4m starega dojenčka. Žal že dalj časa med nama prihaja do razpotij. On živi v tujini pri svojih starših (ex-yu), jaz pa v SLO z otrokom in s hčerko iz prvega zakona (16let). Ker sva si oba zelo želela še otrok (njegov prvi), sem jaz svoje življenje in finance popolnoma prilagodila povečanju družine. Kupila večje stanovanje, opremila, renovirala, vse popolnoma sama brez njegove pomoči. Njegovo je bilo samo, da pride in da bomo družina. Vendar pa se je sedaj in seveda proti koncu nosečnosti izkazalo, da temu ne bo tako in sem si popolno sliko sama ustvarila v svoji glavi. In sedaj se začne: Po nekem času sem sprejela tako zvezo na daljavo in pri predlogu, da bi bilo primerno, če bi mi finančno pomagal pri skrbi za otroka je odgovoril, da od njega iščem samo denar, ki mi ga on ne bo dal. ... ??!! Pravim, da OK potrebujem plenice, hrano, obleko, kozmetiko in ostalo, pravi naj napišem seznam kaj vse potrebujem, da mi prinese ko pride. On pride 1x na mesec ali 2 meseca!! Ampak OK, sem pač kulska in mu naredim seznam za 1 mesec nakar mi prinese 1 paket plenic (64kom), 1 hladilno mazilo za ritko in 3 paketke vlažilnih robčkov. Se opravičujem, če grem toliko v detajle vendar ne znam drugače razložiti zadevo. Tisti, ki pa ima otroke dobro ve kako več je potrebno za primerno skrb. Če seštejemo vse skupaj, dobimo cca. 30eur. Ne gre se mi toliko za denar, tudi brez tega bi mi šlo čisto v redu ampak sem ga hotela vključit v obveznost, ki jo ima. Tudi službo bi dobil v SLO vendar ne noče, se upira. Pri pogoj, ki mi ga je postavil, da pride je ta, da mu prepustim vse svoje finance v upravljanje, ker jaz ne znam varčevat, zapravim vse kar imam. Seveda zapravim, imam kredit, položnice, avto, 2 otroka...ona pa živi doma, pri starših in uživa. Plača svoj telefon in bencin za avto, ostalo privarčuje.
Sedaj me skrbi, ker mi je danes po telefonu rekel, da bo poskrbel, da mi odvzame otroka. Ali mi lahko nekdo, ki ne živi z otrokom in ne živi v Sloveniji odvzame otroka in ga odpelje v tujino? V tem primeru, ga nikoli več ne bom videla. Naj povem, da jaz njemu kot očetu ne branim stikov pa tudi otroku ne bi nikoli branila stikov s svojim očetom, ne bi pa želela, da otroka odpelje, ker ga potem ne vidim več! Ali ima kdo tak primer in izkušnje? Se opravičujem, če delujem zmedeno vendar sem trenutno pod velikim stresom.
Na socialni sem se že pred dnevi zanimala, kako je s tem in mi je predlagala, da naj se sporazumno dogovoriva glede stikov, preživljanja, preživnine... bojim se, da tak dogovor ne bo mogoč.
Zadevo, bi rada speljala s čim manj stresa in čim bolj tekoče, da ne bi bil otrok prizadet!
Naj povem, da se z lahkoto odpovem preživnini, otrok bo imel tudi brez tega vse kar potrebuje za zdrav razvoj.
Sem pa danes iz previdnosti pogledala njegovo zgodovino iskanja in sem videla, da intenzivno išče najdražjega odvetnika v svoji državi (naj povem, da ima dovolj dohodkov, ki pa niso uradni). Ima odvetnik iz države nečlanice kakšne pristojnosti?
Poročena nisva, podpisal je očetovstvo.
Želim tudi v USA na sestrino poroko vendar mi prepoveduje pot z dojenčkom? Ima pravico, da mi omejuje gibanje?
Oprostite za moje pisanje, če ni razumljivo in hvala za vaše odgovore.
lp
Default avatar

Anerev nepr

Pozdravljena,

verjamem, da mora biti vse skupaj za vas zelo stresno. Ne razumem sicer zakaj si kljub vsemu (da finančno ne skrbi za otroka, da vam grozi z odvzemom otroka, da še vedno želi živeti pri starših) želite biti z njim v partnerski zvezi. Mislim, da za odvzem otroka nima nikakršne možnosti (razen če ste odvisnica ali psihični bolnik, ipd). Otrok, zlasti tako majhen, je navadno dodeljen materi, oz. mora obstajati zelo tehten razlog da temu ni tako. Verjetno imate tudi dokaze, da za otroka skrbite sami, tako finančno kot tudi praktično. Če se vaš (bivši) partner ne strinja s sporazumnim dogovorom o stikih in preživnini, lahko to storite tudi sami. Napišite svoj predlog o preživnini in o stikih (stiki pri dojenčkih, so navadno po dogovoru). Socialni delavki na CSD razložite, da sporazum ni mogoč in naj vam pomaga napisati vaš predlog. Temu sledi obravnava na sodišču, kjer določijo skrbništvo, stike in preživnino. Preživnini se ne morete kar odpovedati, ker je očetova (ali mamina) dolžnost da skrbi za svojega otroka.
Glede odhoda v Ameriko pa nisem čisto prepričana. Koliko časa pa naj bi trajal ta obisk tam?Najbolje da se pozanimate. Ampak dvomim, da ima pravico omejevati vaše gibanje, če gre samo za časovno kratek izlet.
Želim vam vse dobro, bodite pogumni in odločni. O vprašanjih, ki jih imate pa se čimprej pozanimajte v bližnjem CSD-ju.
Default avatar

nima pravice

Seveda nima pravice omejevati potovanja, sploh ker nimata določenih stikov.

Na sodišče moraš nujno vložiti predlog za dodelitev otroka v vzgojo in skrb, del tega je potem tudi preživnina in stiki. Pa zelo natančno definiraj stike, ker očitno bo želel nagajati. Vključi tudi svojo pravico do nemotenega dopusta z otrokom v kosu in da v tem času stikov ni!

Po kakšnem ključu naj bi otroka dodelili staršu, s katerim se vidi kvečjemu enkrat na mesec? Ne glede na starost. Shranjuj komunikacijo, čim več naj bo v pisni obliki, shranjuj oz. zapisuj si stroške in beleži si njegov prispevek.
Default avatar

če te prav razumem

nimata še nič urejeno, torej sta še vedno v neki navidezni zvezi.
Dokler je tako, ti on ne more nič prepovedovati, hkrati pa lahko odpelje otroka tudi on kamor hoče. ž
Je imel res zlatega, da si zanj vse naredila.
Namesto na CSD pojdi tudi ti najprej do odvetnika. To niso enostavne stvari.