Forum.Over.Net

Enostarševske družine

Biti starš v enostarševski družini pomeni biti odgovoren za vse - vzgojo, gospodinjstvo, finance. Na tem forumu boste našli odgovore na vprašanja, ki vas težijo in o katerih si ne upate govoriti.

Stiki z očetom - nujno

Default avatar

Ne vem

Lepo pozdravljeni. Bom na kratko opisala situacijo, ker resnično nujno rabim nasvet. Z otrokovim očetom sva ločena že nekaj mesecev, stike z 2-letnim otrokom bi naj imel vsak drugi vikend in čez teden po dogovoru. Vendar ker je oče v tujini, že ves čas otroka ne vidi, ga pa občasno pokliče. Ločila sva se zaradi njegovega psihičnega nasilja nad mano (nadzorovanje, čustveno izsiljevanje itd.), ki je seveda pustilo svoje posledice. Tudi vsakič ko kliče otroka, ga sprašuje po meni (kaj delam, kam grem). Ko se čez dan kdaj nisem javila, me je potem zmerjal, žalil....zato sem se odločila, da mu rečem, da lahko kliče sicer vsak dan, ampak samo ob določeni uri in da se mu ob drugih urah ne bom javljala. Seveda že vedno kliče ob vsaki uri, ampak se ne javim.

Zdaj pa me zanima: saj mu nisem dolžna biti ves čas na razpolago, kajne? Ali se mu moram vedno javit in mu dat otroka na telefon? Ne gre za to, da želim preprečiti stike, ampak da me neha čustveno maltretirat in žalit, če se ne javim, ker še vedno misli, da se moram obnašati tako, kot on hoče.

Hvala za vsak nasvet.
Default avatar

po mojem ...

Nabavi otroku svoj telefon ... ga nauči, da se oglasi nanj. In mirna bosna, se temu reče.
Pa zna dve leti star otrok že toliko govoriti, da lahko vse pove, kje si, kaj počneš? Moji sploh po telefonu že niso znali toliko razlagati.
Pri prijateljici se je otrok potem sam naveličal oglašati na telefon. Na začetku se mu je seveda fajn zdelo, da ima svoj telefon, da ima toliko pogovorov, potem ga je pa začelo motiti, ker ga je oče klical po petkrat na dan in se preprosto ni več oglašal, če mu ni bilo. Predšolski otrok .... prijateljica mu je ravno iz tega razloga nabavila svoj telefon in svojo cifro, ker bi sicer lahko cele dneve samo raportirala bivšemu.
Default avatar

Ne vem

Predšolskemu otroku zagotovo še ne bom kupila svojega telefona. Poleg tega ravno zaradi čustvene manipulacije želim vedeti, o čem teče pogovor. Vsaj dokler je tako majhen. Ko se bo v Oš lahko sam odločal o času in vsebini pogovora, bo zgodba seveda drugačna. V bistvu se mi zdi, da je to ena velika zakonska luknja. Stiki so takrat in takrat - kako pa je s telefoni, maili ipd...o tem na CSD-ju ni nikoli bilo govora v postopku ločitve..
Default avatar

po mojem ...

Saj če ima otrok svoj telefon, ne pomeni, da tebe ni zraven ... menda ne puščaš 2-letnega otroka samega?
Vidva oba izrabljata otroka v isti namen - on, da izve, kaj ti počneš, ti, da izveš, kaj ga oče sprašuje. Ista pašta, veš. Otrok ima pravico imeti pogovor z očetom, ne da ti veš za vsako besedo.
Ampak imam občutek, da ti je bz razlagat.
Postavi bivšemu meje, povej mu, kdaj lahko pokliče, da imaš v drugih urah njegovo št. pač blokirano in se lahko postavi na trepalnice, pa te ne bo dobil na telefon.
Mislim, da je naravnost poniževalno za dve odrasli osebi, da bi jima morala državna institucija diktirati in uradno zapisovati tudi ure za telefonske pogovore.