Forum: Kajenje

Kaj povzroča kajenje? Kaditi ali ne kaditi? Kako lajšati težave ali kako prenehati? Poiščite pomoč pri odvajanju in pogovorite se s strokovnjakom.

težave po prenehanju

Odgovori Nova tema
Default avatar Stane N 3 Feb 2011 08:33

Pozdrav vsem!

Po več kot 30 letih kajenja, 2-3 škatlic na dan, sem lani oktobra prenehal kaditi. Čez noč in brez pomagal. Zredil se nisem pretirano, opažam pa druge težave, zaradi katerih se bojim, da bom kmalu obupal. Ena od mnogih je tudi hudo povečano nabiranje sline v ustih. Je imel kdo podobne težave? To je namreč grozno, ves čas imam polna usta sline, kar me ovira tudi pri prehranjevanju. Kaj se lahko naredi v tej smeri? Ali ima to kakšno vezo s kajenjem, ali kaže na druge težave? Prav tako me skrbi, saj je nekaj kolegov po prenehanju kajenja dobilo diabetes. Prevzemam polno odgovornost, saj sem si jih sam prižigal. Vendar, ko človek toliko truda vloži za prenehanje kajenja, potem ti pa pridejo na plan druge bolezni (diabetes, srce..), se nekje vprašaš, ali je vredno????

Stane

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tomaž Čakš 3 Feb 2011 10:57

Spoštovani!

Bolezni, ki se pojavijo, kot pravite po prenehanju kajenja, zagotovo niso posledica prenehanja kajenja, ampak so posledica predhodnega kajenja. Te bolezni se pojavijo pač po določenem času in zelo pogosto tudi po prenehanju kajenja, saj je kajenje medtem že naredilo veliko škode. Nekateri prenehujejo s kajenjem ravno zato, ker se začnejo pojavljati težave. Nevarnost za nastanek bolezni po prenehanju kajenja se zmanjša pri večini bolezni v nekaj letih, pri nekaterih tudi takoj. Morda je edina izjema diabetes, ki pa se lahko pojavi zaradi prevelikga pridobivanja na teži.
Glede velike količine sline, pa vam svetujem pregled pri otorinolaringologu (ORL).

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KARMEN. 11 Mar 2011 10:31

Pozdravljeni,

sama poizkušam v tretje. Želim, da uspe... nekako sem prepričana, da bo, saj imam velike težave z dihali - in ko ne moreš več dihat vsak neha.

Imam pa težavo glede okusa, ki je pri prvih dveh poizkusih nisem imela. Vedno sem hitro oprazila, da se mi je močno poboljšal vonj, kar pa tudi ni bila samo prijetna stran, saj sem vohala ves smrad od avtomobilov v mestih, kar v času kajenja nisem opazila.

Danes pa imam poleg vonja velike "težave" z okusom. Čeprav je šele 20 dan brez cigarete, ne vem kaj je z mojim okusom. Prej sem si vso hrano dosoljevala, ker mi je bilo vedno premalo slano. Danes je obratno oz. grozno, vse mi je preslano, presladko, prekislo in to tako, da se mi obrača želodec. Kar skuham doma ni tako velik problem ne solim, vendar vse kupljene salame, siri... Čeprav kupujem vse dietno (zaradi hčerkinih težav z želodcem) je meni vse preslano in ne morem jesti.

Doma se mi čudijo, saj sem kar naenkrat jaz tista, ki ji je vse preslano, ki sem vedno dodajala sol vsem svojim jedem. Oni ne občutijo soli, sama zaradi soli ne morem jesti. Ali je možno, da se mi to dogaja zaradi cigaret oz. da se mi je okus tako izboljšal? in kaj mi svetujete, ker tako močno okušanje je res grozno.

Morda samo za primer: Danes moram jesti zeleno solato brez soli in kisa, ker mi že ščepec soli, kaplica kisa dviguje želodec ob okušanju. Kaj je z menoj?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tomaž Čakš 11 Mar 2011 10:40

Spoštovana!

Sprememba okusa je dokaj pogost pojav. Zaradi cigaretnega dima so pri kadilcih okušalne brbončice "požgane" in okus zmanjšan. Zato kadilci v večini primerov dosoljujejo, ker jim je vsa hrana brez okusa in premalo slana. Po prenehanju kajenja, se pričnejo brbončice regenerirati in so v prvi fazi zagotovo še bolj občutljive. Zato se izogibajte (tako kot ste že sami opazili) močnih okusov in začimb. Nekaj tednov boste morali potrpeti, dokler se ne boste navadili na novo stanje.
Vsekakor pa zdržite!!!

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ALLOVE 18 Jul 2011 14:42

Stara sem 26 let. Po 7 letih približno škatle cigaretov na dan sem pred dvema tednoma nehala kaditi. Res je, da se moram praktično še vsak dan zjutraj ob kavi opominjati, da sem nekadilec, ampak kakšne večje živčnosti zaradi pomanjkanja nikotina nisem občutila. Opažam, pa, da v teh zadnjih dveh tednih dobivam napade panike ..... takšne panike, da niti zaspati ne morem, podnevi pa mi prav jemlje sapo. Čeprav sem se zavedala oziroma so mi bili stranski učinki kajenja znani ko sem začela kaditi, imam občutek, da sem jih dojela šele sedaj - panika me namreč lovi glede pljučnega raka oziroma to, da ga imam. Nekje sem prebrala, da so tudi ti napadi panike lahko psihološki učinki prenehanja kajenja. To, da mi vmes zmanjuje zraka, oziroma, da (celo zvečer pred spanjem) oteženo diham (oziroma bolj imam občutek, da mi kdo "sedi" na pljučih in težje diham) celotno situacijo še poslabša. Kašljam še praktično ne; mogoče imam le "tesen" občutek v prsih, včasih imam mogoče občutek, kot da bi prebolevala bronitis, in še to za zelo kratki čas. prej teh simptomov nisem opažala, oziroma verjetno nanje nisem niti bila pozorna, saj sem bila tik pred diplomo in polno v stresu. So ti simptomi tipični za prenehanje (obnavljanje pljuč in organizam), ali imam razlog za skrb?
Že vnaprej hvala za odgovor!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tomaž Čakš 18 Jul 2011 15:07

Simptomi, ki jih opisujete so zagotovo del absrinenčnega sindroma. Občutek pomanjkanja zraka in tiščanja v prsih se zelo pogosto pojavlja pri prenehovanju kajenja. V tem primeru ne gre toliko za "obnavljanje pljuč", ampak je vzro v odtegnitvi nikotina. Ta je nevrotoksin, ki sicer prekomerno stimulira določene procese v organizmu, ko pa prenehamo z njegovim vnosom, organizem, ki se je med kajenjem "navadil" na stimulacijo, odreagira tudi z občutkom težav pri dihanju. Svetujem vam, da takrat, ko do tega pride, zaprete usta in prav počasi in ne pregloboko dihate skozi nos. Strah, da nimate določene bolezni, pa bo najbolje pregnati z obiskom vašega zdravnika, ki se bo odločil, kakšne preiskave bi opravil, oziroma, kaj je smiselno. Vsekakor pa vztrajajte in si predvsem pomagajtes telesno aktivnostjo. Čestitam vam, da ste že uspeli narediti najpomembnejši korak. Sedaj je pomembno vzdržati in prepričan sem, da to zmorete. Držim pesti.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Matej-MB 3 Jan 2012 22:00

Pozdravljeni!
Star sem 30 let in sem zelo vesel,da sem se rešil tega smrada!Kadil sem 16 let po dve škatlici na dan.Zdaj pa odkar ne kadim,opažam težave,da mi trzajo mišice po rokah,nogah, na obrazu in pa takšna pekoča bolečina po celem telesu.Včasih me tudi zaboli glava malo "tak na rahlo".Bil sem tudi na ultrazvoku srca pa je bilo vse v mejah normale!Imam pa tudi povečane vsebnosti holesterola in sem dobil protimaščobno dieto!
Zdaj pa sem v skrbeh glede zdravja,ker se mi to prej ni dogajalo ko sem kadil!Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tomaž Čakš 4 Jan 2012 08:54

Spoštovani!

Najprej čestitke, da vam je uspelo. Glede težav pa je predvsem pomembno, koliko časa je od prenehanja. Določene "senzacije" lahko trajajo kar nekaj tednov, saj je bil organizem navajen na vsakodnevni vnos nikotina. Sedaj ko ga ni, se mora organizem privaditi na to, da nikotinskih stimulacij ni več. Svetoval bi vam, da takoj pričnete z neko telesno aktivnostjo, prav gotovo bodo primerne tudi sprostilne masaže, poskusite tudi s prehrano bogato z kalijem in magnezijem (banane, magnezijevi napitki ipd.). V kolikor bi se težave nadaljevale, še posebej pa če bi se stopnjevale, pa morate obiskati svojega zdravnika in po potrebi nevrologa. Zelo dobro je, da srce UZ normalno, dijeta pa bo v vsakem primeru koristila. Le pogumno naprej.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ali bom zmogla 9 Jan 2012 20:04

Pozdravljeni!

Danes ob 18 naj bi bila moja zadnja cigareta.Obupano si želim nehati kaditi.

Stara sem 36 let in kadim škatlo na dan približno 17 let,kar je že kar dolga doba.
Upam da ga jutri ne prižgem,na to se pripravljam že nekaj časa.
Ali je možno če cigareta ne zamenjaš s hrano se ne rediš?

Povem jutri kakšen bo dan brez cigarete!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tomaž Čakš 10 Jan 2012 08:52

Spoštovana!

Kar pogumno vztrajajte. Seveda vas ne bom zavajal, da bo lahko, vendar sem prepričan, da zmorete premagati težave. Glede tega, da se ne bi zredeli, je sveda možno. Morate pa ob tem začeti s telesno aktivnostjo in tudi hrano in način prehranjevanja pravilno organizirati. Vsekakor se poskusite izogibati maščobam (čim manj posebej mlečne maščobe: siri ipd.), čim več zelenjave in sadja, tudi pusto meso si lahko privoščite. Hrana naj bo razdeljena na več manjših obrokov. Če pa boste pridobili kakšen kilogram, to še ni tragedija. Držim pesti.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kim zelene 14 Feb 2012 21:52

Pozdravljeni,

po 30 letih škatle cigaret na dan sem že skoraj dva meseca nekadilka. Moja odločitev je dozorevala nekaj mesecev in pred koncem leta mi je uspelo. V bistvu nimam kakšnih posebnih abstinenčnih motenj, morda malce več nervoze, ki pa tudi sodi v 50-ta leta. Prvi mesec se mi je nasploh dozdevalo, da nikoli nisem bila kadilka. Sedaj v drugem mesecu pa opažam izrazite občutke stiske, panike, temnih misli, brezvolje. Je to lahko posledica abstinence? Ob teh občutkih namreč velikokrat pomislim na to, da bi prižgala cigareto in bi mi bilo lepše. Čeprav je k moji odločitvi, da preneham kaditi v veliki meri prispevala želja, da bom imela več časa za vse mogoče stvari, sedaj tega časa kar ne izkoristim. Velikokrat se predajam malodušju in čepim pred računalnikom - igrice ali brezvezno surfanje. Kako dolgo še?

hvala za odgovor in lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kim zelene 20 Feb 2012 23:08

Ali ta forum še deluje?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tomaž Čakš 21 Feb 2012 09:32

Vsekakor deluje.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nekadilec Edo 22 Feb 2012 08:52

Pozdravljeni,
Star sem 41let in sem prenehal s kajenjem 28.11.2011.Priznati moram da je bila to zame najtežja iskušnja v življenju.Sedaj je iz dneva v dan bolje in tudi "psiha" se vrača na svoje mesto.Zadnje tedne se ponoči zbujam z blagimi bolečinami v debelem črevesju.Zanima me če je to mogoče stranski učinek večjega apetita , ki ga imam po prenehanju kajenja.Naj vam napišem da sem se zredil 2,5kg , sem pa veliko bolj športno aktiven , kot prej.Kilogrami me ne skrbijo preveč samo te bolečine so malo "zoprne", ker ponavadi ne zaspim takoj nazaj.
Izkoristil bom še to priložnost da se vam zahvalim na vaši dobri volji in vzpodbudi nam ki smo se odločili za ta korak. Prav prebiranje vaših komenterjev in odgovorov mi je večkrat pomagalo da sem verjel vase in v svojo odločitev. l.p. Edo

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tomaž Čakš 22 Feb 2012 10:30

Vsekakor čestitam za moč in voljo. Kot vidite, se da, čeprav zagotovo ni lahko.Pomembno je sedaj, da vztrajate naprej in da si ne privoščite nobenega zdrsa.
Glede bolečin v črevseju je tako, da je seveda možno, da so posledica prenehanja stimulacije črevesne peristaltike s strani nikotina. Ne glede na to možnost pa svetujem, da se pogovorite s svojim zdravnikom in po potrebi opravite preiskave (test na kri na bltu, kolonoskopija).

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar uroš71 29 Feb 2012 16:35

29.2.2012

pozdravljeni!

po 26 letih sem se odločil,da preneham s kajenjem! danes je komaj četrti dan,pa me že sedaj skrbi kako bo z mojo telesno težo! imam nenormalen apetit!! največja težava pa je moja neaktivnost(poškodba hrbtenice)! če imate kakšen pameten nasvet,kako se odreči hrani ali pa kako se zamotit v času "lakote" ,bi ga bil zelo vesel!
v naprej hvala za odgovor! lp uroš

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sandi39 15 Mar 2012 22:10

Pozdravljeni.

Letos bom star 40 let. Kadil sem dobrih 20 let po 1 škatlo na dan. Danes je 75_i dan od zadnje cigarete. Prvi teden je bil zelo težak, kasneje dober mesec skoraj brez odtegnitvenih težav, pred cca 14imi dnevi pa se mi je začelo v glavi rahlo, na trenutke, vrteti. Občutek imam, kot da imam "polno" glavo.
Začelo se pa je vse skupaj v službi (delam v trgovini) v popoldanskem času. Zadeva se je do konca tedna stopnjevala do te mere, da me je ratalo strah in sem v ponedeljek šel k zdravnici (po sedmih letih). Predvideva, da imam rahel infekt (mogoče sinusi). Takoj po prvem pregledu sva se z zdravnico odločila tudi za en sistematski pregled, kjer je bilo vse ok, razen rahlo povišanega holesterola in tudi teže. Visok sem 178cm in tehtam 89kg (6kg pridobljenih v 2 mesecih brez cigarete).
Nato sem bil 5 dni na dopustu in stanje se mi je izboljšalo. Težava je pa nastopila ponovno v začetku tega tedna, ko sem ponovno popoldan v službi in težava se z vsakim dnem stopnjuje (občutek težko opišem, vendar se mi zdi občutek podoben tistemu, ko sem bil dolgo v popoldan brez prve kave in tik preden bi me začela boleti glava).
Res pa je, da se je želja po cigareti nekako povečala v zadnjih dneh...

Prosim vas za kakšno razlago "pojava" in kakšen nasvet.

Najlepša hvala,
Sandi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Torej.. 19 Mar 2012 19:36

Jaz sem imel težave s prenizkim pritiskom. Zadeva se lepše rešuje, če se intenzivno ukvarjaš s športom, pa seveda spanja ne sme primanjkovati.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bor k 14 Jun 2012 23:38

jaz sem že trikrat nehal in na žalost štirikrat začel, zanimivo pa je da sem -imam iste težave kot fant iz MB 30l., in sicer vedno ko sem začel z odvajanjem se mi je pojavilo 10 različnih bolečin najbolj izrazito pa glavoboli in pekoč občutek po vsem telesu-največ po glavi.
sedaj bom nehal petič (vsaj želim si RESNO) , samo upam da me strah ne bo spet pretental...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jurij 1 2 Jul 2012 23:05

Tudi tebi priporočam čitanje knjige Allena Carra: Končno nekadilci......! Napiši e-mail naslov, pa ti jo pošljem! Srečno

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh