Kajenje

Odgovarjajo: dr. Tomaž Čakš, dr. med.

Pomoč

Default avatar
Spoštovani dr. Čakš,

prosim za nasvet, in sicer po dobrih 27 letih kajenja sem se odločila prenehati s pomočjo Champixa. Deseti dan brez cigarete (torej 18 dan od začetka jemanja tablet) sem padla, nisem zdržala več, psiha je bila močnejša, dva dni sem bila na robu joka, želja po cigareti pa je bila neustavljiva. Zdaj pa ne vem, kako naprej, ali lahko nadaljujem s programom, seveda ob tem da ne kadim in se moje trpeljenje začne znova.

Mi pravi hčerka, da je ves problem v tem, ker hočem nehat zaradi zdravja in ne zato, ker bi si to resnično želela. In res je, prav ima, ampak v svoje možgane nikakor ne morem priklicati želje po resni prekinitvi, torej mi za moje dobro preostane samo to, da se trudim z močjo volje, ki pa je očitno tudi nimam, če hočem preživeti pa pač moram, kajti ob vsaki pokajeni cigareti mi srce noro podivja in preskakuje. Vem, da zadeva ni lahka, celo težja, kakor sem predvidevala, kajti prve dni nekajenja mi je še kar šlo, in sem mislila, da bo zadeva iz dneva v dan lažja, meni pa je bilo vedno teže! No, malo sem pojambrala, vem, da mi ne morete pomagati, zadevo moram rešiti sama, res pa je, da imam najvveč problemov s tem, kot je že dejal nekdo v prejšnjih temah, da se mi zdi vse brezzveze, skratka, brez cigarete se mi dogaja depra.

LP,
Pika
Default avatar
Spoštovana Pika!

Povsem razumem vašo stisko. Predvsem se morate odločiti in se prepričati, da lahko živite brez cigaret. V to sem prepričan tudi sam, namreč da zmorete in da si najdete tudi kakšen drug smisel v življenju. Če v prvem poskusu ni uspelo, ne obupajte. Redkokomu uspe v prvem poskusu. Začnite ponovno in vsak poskus vam bo izkušnja, kje so zanke, ki vas čakajo na poti odvajanja. S tem, ko jih boste spoznavali, boste tudi ugotovili, kako se jim izognit in kaj narediti, da boste vse močnejši. Smisel življenja in lepota sta zagotovo povsem drugje, kot v cigaretah - samo poiskati jih morate. Prepričan sem, da ste tega sposobni in držim za vas pesti. Pa kar napišite na forum, kadarkoli bo težko, pa tudi kadarkoli vam uspe premagati vsaj en dan brez nikotina.
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Hvala Vam za tople besede, ki so mi v tem trenutku res v pomoč. V tem trenutku sem res na tleh. Vam sporočim svoj napredek in še, lepo, da obstaja oseba, ki se trudi in vsaj malo razume nas kadilce in naše boje. Mi bo pa Vaš stavek, da ves smisel življenja ni v cigaretah odzvanjal še nekaj časa. Upam, da se me bo prijel.

Hvala še enkrat in lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani dr. Čakš,
oglašam se samo toliko, da povem, da nadaljujem, da se popravim, ne nadaljujem s svojim bojem proti cigaretom. Ker sem se odločila, da se ne bom borila proti in ne bom štela koliko dni ne kadim, ampak preprosto jaz ne kadim več. To je to. Preprosto ne bom se več mučila, da preživim ta dan in čakam, ali mi bo naslednji prinesel kakšen čudež. Ker čudeža ne bo in verjetno se ne bo zgodilo nič v smislu razsvetljenja.

Torej vsak dan je vredno preživeti polno in brez občutka odrekanja, ker se preprosto dejansko ne odrekam ničemur, le zakrknjena kadilka sem bila, ki ni znala pogledati levo in desno.

Hvala za vaše besede in spodbudo.

Lep pozdrav in tople jesenske dni,
Pika
Default avatar
Čestitam. Pomembna je odločitev. Sam zelo nerad uporabljam besedo "boj", zato menim da ste dobro opredelili svojo odločitev.

Držim pesti!
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Spoštovani!

Stara sem 23 let, kadim že od 16. leta. Zadnje čase se mi ob kajenju pojavljajo bolečine. In sicer tiščanje v levem predelu ljuč, bčutek je podoben kot bi mi nekdo sedel na pljučih. Ob premikanju in globokem vdihu pa nekakšno zbadanje. Vednar te tisto, ko te "špika" pri srcu..ni toliko intenzivno. Kot, da bi me namesto z iglo špikli z palčko. Bolečine so se najprej začele pojavljali le kadar sem v kratkem času skadila več cigaret, npr. ob kavi. Sedaj pa se vedno pogosteje to dogaja že ob eni sami cigareti. Občutek ne zgine po več ur, tudi če naslednjih nekaj ur ne prižgem cigareta. Zanima me če je to znak česa resnejšega? Pozimi sem imela virusno pljučnico in to ravno okoli srca na levem ljučnem krilu. Toda kontrolne slike so bile ok, tudi ekg je ok, celo spirometrija. Zato me zanima kaj bi lahko bilo?

Hvala! Lp
Default avatar
Občutke, ki jih opisujete bi bilo dobro ponovno preveriti pri svojem zdravniku in pulmologu. Na žalost Vam na daljavo brez pregleda težko rečem kaj bolj jasnega in bi tudi ne bilo prav, da kar ugibam. Torej vam v vsakem primeru svetujem obisk zdravnika.
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Moderatorji

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Tomaž Čakš