Kajenje

Odgovarjajo: dr. Tomaž Čakš, dr. med.

Prehrana?

Default avatar
Pozdravljeni!

Počasi se bliža moj drugi mesec nekajenja. Razen občasnih večjih kriz, se kaj bolj pretresljivega ne dogaja. Kar me pa izredno moti so kilogrami. Česa takega pri sebi ne pomnim. Jem normalno, celo manj kot prej, skrbim da ne jem česa zelo mastnega, sladkega, spijem dosti tekočine. Športa ravno ne prakticiram redno, vsaj dolg sprehod v naravo pa vsak dan. A kljub vsemu, sem v mesecu dni pridobila 4.kilograme. Za kar mi je vseeno. Problem nastane sedaj, ko želim izgubiti pridobljeno pa nikakor ne gre. Ne vem, če se to še komu dogaja oz. kako ste se soočali z obvladovanjem te zadeve? Ali je možno, da se metabolizem tako spremeni ob prenehanju? Kaj naj še vnesem v prehrano, da bo energijsko zadovoljivo a ne nabito z skrito maščobo?

Hvala za info. ter veliko uspeha pri nekajenju vsem, ki se trudite.
Default avatar
Pozdrav !

dobro mi je znan ta problem s hrano. prenehala sem kaditi pred letom in pol. 10 kg se zredila pa nikakor dol, nikakor.tudi se mi je zdelo, da se ogromno gibam in ne jem toliko.
in sem obupala. ker se mi cigaret še vedno zalušta, na kile sem pa že od nekdaj alergična sem si rekla, da moram nekaj narediti glede kil, ker bom drugače iz obupa začela kaditi.
in sem začela z ločevalno dieto, čeprav sem proti dietam. vendar šele po 1 letu nekajenja, prej sem bila preveč nervozna zaradi čikov.
v dobrem mesecu mi je šlo 5 kg dol. sem veliko bolj zadovoljna, ker so mi celo stare hlače prav:)))
tako. to je moja izkušnja na kratko:))

lp in veliko uspeha v vztrajanju brez dima:)
Default avatar
Čestitam yxyxy za tolikšen uspeh. Lepa doba že kar ne kadiš:) Jz si tut želim, da nebi pržgala nazaj. Pa sej me niti ne vleče več, razen k si na momente močno zaželim, ampak mine. Bol so problem te kile, pa se tut zrd tega več ne žrem. Če se bom zredila, se po eni strani raje to, kot da začnem nazaj kadit. V skrajnem primeru grem pač tudi jaz na to ločevalno.
Drugače pa, če se bo še kakšn novopečn nekadilc znajdu u tejle temi, tut ne bo škodl:) Več k nas bo, več bo motivacije, lažje bo. Ni tako?
Default avatar
pozdrav !
upam, da še vztrajaš brez dima:) jaz mislim, da je po dveh mesecih še malo prehitro se obremenjevati s kilami. vsaj jaz nisem zmogla prej kot po enem letu brez. meni je bilo lažje, če sem se več gibala, ker sedeti brez čika, pa še brez hrane, to je pa bila muka ja hahahaha...potem sem pač jedla, ko sem morala sedeti zaradi kakšnega dela:) celo s hrano sem se nagrajevala hahahaha...vsak petek sem recimo pojedla goro sladoleda kot nagrado, ker sem še en teden vzdržala hahaha... no, zdaj po letu in pol brez je veliko lažje paziti pri hrani, ker je nervoza dosti manjša, ali pa je sploh ni. je pa res, da žvečim pa še vedno kot obsedena haha...zvečilne...navadne...mi pomaga:) pa dobro vsak si najde nekaj s čimer si pomaga premagati to res strašno odvisnost.

naj te volja ne zapusti....se splača:)
Default avatar
Se strinjam o tem, da je prehitro govorit pri dveh mesecih nekajenja, o kilah. Sam se mi vseeno zdi boljša preventiva, kot na koncu šok ob pogledu na kg. Pa sej ni tko hudo:) Bolj huda je kriza, ki pride vsake toliko časa. Zanimivo, takrat vidim prav vse kako in kje kadijo...hehe. Trenutno se dosti ukvarjam s tem nekajenjem. Mogoče bo tole izpadlo celo plehko, opažam da mi dobro dene družba nekadilcev, takrat ni problemov, niti nisem nervozna. Ko pa pridem v družbo kadilcev (itak na vsakem koraku), postane težko. Eh shit so cigareti.

@yxyxy;Kako se počutiš sedaj po tolikem času? Kaj mi bo res celo življenje prihajalo do teh "občasnih napadev", ker pač ne bom kadila:)Sita sem tega.

Fight on =)
Default avatar
Pozdravljeni,

še malo, pa bo 12 tednov odkar ne kadim. Pri meni se je povečan apetit pojavil le na začetku. Takrat sem potem iz obupa šla zvečer teč, da sem pomirila slabo vest.
Držala sem se nasvetov in sem pila veliko vode: ko sem vstala, pred vsakim obrokom in pred spanjem. Pa vsakič, ko sem se spomnila na cigareto.
Ker so me vsi opozarjali na povečanje teže, sem pričela jesti več sadja in zelenjave. Sedaj pa ne pazim več, za nagrado si privoščim tudi sladkosnedni dan. Trenutno sem na -1 kg.
Moram pa priznati, da sem včasih pojedla mnogo več pepermint bonbonov, ker sem bila žejna po kajenju. Sedaj pa ga tudi v usta ne morem več dat, ker se mi gnusi.
Moj nasvet je čimveč vode in seveda gibanje.
Sicer pa je zelo lahko pametovat, v praksi pa je mnogo težje. Meni osebno je zelo pomagal podporni program.

Upam, da vam bo uspelo. Samo ne obupat. Če vam je težko, pa pridite malo pojamrat na forum. Če se človek izpiše, mu je lažje.

Go on!
Default avatar
Evo mene, se spet malo javljam. Morm pridet občasno pojamrat. Ker zdej se je pa spet začela nekakšna kriza-psihična. V meni se oglaša tisti zaklet hudiček, ki pravi zakaj bi bilo tako dobro nazaj kakšnega pržgat. Pa ne bom, nočem, ne morm, ni šans!!!Sem že spoznala razloge zakaj ni dobro, da kadim, odlično)

@Doulos; jz upam, da nam bo vsem uspelo. Sicer bo nekaj časa še trajalo, ampak če bomo vztrajni tudi ko bo zares hudo...Bo uspeh hmalu tu.

Lep pozdrav.
Default avatar
Petrusha !

Sprašuješ, kako se počutim po tolikem času brez dima. kaj jaz vem. Zdaj sem prišla z morja, pa moram priznati, da se mi je kar luštalo na morju no. Samo sem rekla ne pa gotovo:). Bi se zlagala, če bi rekla, da se mi več ne zalušta. manj, ampak imam še napade ja, priznam. Odvisno od situacij. Če vse poteka ''normalno'':))) gre, kakor hitro pa pridejo težave kot so stresne situacije, razburjanja,...in vsi vemo kaj še vse lahko pride ne:))))... takrat pa se mi hoče ....jaooo....zmešat no. Mene kadilci ne motijo, meni se najbolj kadi, ko sem sama, zvečer, ko se vse umiri,...:)))) sicer pa, vsak po svoje doživlja to grozno odvisnost. jaz si pri vsaki taki kritični situaciji rečem : Pa ni vredno to, da si jaz zdaj prižgem spet čik in je vsak trud zaman:))) in tako zaenkrat še vztrajam. Upam, da mi sčasoma ne bo potrebno več vztrajati in mi bo stanje brez cigaret normalno.:)))

No, pa vztrajajmo:)

Lp
Default avatar
Spoznavam kako je lepo biti nekadilec. Nisem si mislila, da cigareti zares tako smrdijo. Drugače pa vidim, da je najhuje res takrat, ko sem recimo v kakšni družbi, ter opazujem kadilce. Takrat si pogosto rečem, kako bi bilo lepo skadit kakega...

Kljub vsemu mi je jasno, ŠE VEDNO da se po prižganem cigaretu ne bo prav nič spremenilo.

Motivacija, ter vztrajnost na poti do cilja, je zlato pravilo!
Default avatar
Torej malo se zopet javljam. Še vedno ne kadim, pa tudi si vse manj želim. Tako kot prej, se še vedno pojavljajo občasno zelo močne želje, ki pa minejo zelo hitro. Opažam, da se te misli pojavljajo vse redkeje. Prej sem imela strašne probleme v kadiliskih družbah, sedaj jih niti nimam več. Zavedam se, da bo vsakdo še prehitro prišel do točke, ko bo želel prenehati kaditi. In te stvari so tiste, ki me streznijo...torej dejstvo. Pred kratkim sem imela svoje dni pohodništva. Po 10. urah hoje zraven nekaterih strastnih kadilcev, sem se ob neki postojanki bogu zahvalila, da sem prišla do točke, kar ne kadim več. Kako oduren duh ima kadilec, neverjetno. Vedno sem mislila, da ima kadilec pač slab zadah. Vendar ne, koža je dobesedno prepojena s cigaretnim dimom. Da ne omenjam, kakšne težave bi imela, če bi želela prehoditi tako naporno turo kot kadilka. Verjetno pa bi si šla precej na živce, ker bi morala kaditi na vsakem možnem kraju, ter se ne bi znala zares sprostiti. Vse to sedaj zmorem, brez problema. Najlepša je res ta svoboda, ko ne rabiš cigaret, da se potolažiš, pomiriš, nagradiš. Zares si želim, da bi trajala večno. Saj vidim, da je kajenje popolnoma nesmiselno. Pa, da me ne bo kdo narobe razumel, niso mi zrastla krila, odkar ne kadim... Zelo se zavedam nevarnosti, da me zopet potegne notr, močno upam da me ne bo. Kakorkoli-cigareti,nikotin...to je res zelo močna LEGALNA DROGA. Nikakor ni nedolžna zadeva, vsaj po komentarjih mnogih tu na forumu sodeč. Zakaj so cigareti predstavljeni na tako lep način, dostopni tako lahko in vsem, pa je moje najslednje vprašanje...
Lep pozdrav vsem,
5ra
Default avatar
Morm rečt, da je tale moj dnevnik prav fajn zadeva:)
Trenutno se nahajam v bolj stresnem obdobju, pa hvala bogu nism pržgala cigareta. Bila sem tudi na morju, saj veste kako je, prijetni večeri pa družba, morski zrak, pa tista pr***** cigareta. Me je orenk mamilo, pa še vedno nism našla pravega razloga, kaj pridobim s tem, ko jo prižgem. V glavnem pa je takšno življenje brez kajenja - svobodno, dosti manj nervozno. Kar je pravi mali lapsus, saj naj bi nikotin vplival sproščujoče. Sedaj vidim, da je učinek zelo kratkotrajen, zato potrebuje oseba konstanten dodaten vnos. Potem seveda, ko pride do faze, ko je človek že zelo zasvojen. Večja kot je toleranca, večja je potreba.

Držte se vsi novopečeni nekadilci:)
Default avatar
Zopet se malo oglašam. Evo jaz še vedno vztrajam pri nekajenju. Čeprav zdaj že ni več toliko tistega vztrajati pri nekajenju, sedaj je vse skupaj že bolj avtomatsko. No presenečam samo sebe, nisem pričakovala da bom zdržala toliko časa, sploh ob prvem neuspelem poskusu. Vendar očitno se da, tudi zredila se nisem popolnoma nič. V bistvu sem še shujšala. Sedaj, ko je zunaj že tako zelo mrzlo, se mi ob pogledu na premražene kadilce, ki vztrajajo pri vlecenju čikov, prikrade na obraz nasmešek. Prav vesela sem, da ni potrebe ždeti zunaj, tresoč se piti kavo. Med odmorom, mi ni potrebe skočiti na oddih, na tisti čikec. Kljub vsemu pa bi lagala, če bi rekla da ni več pristone, sicer redko-zelo močne želje. Ob kakšni zelo stresni situaciji še vedno pomislim na cigaret. Vendar zelozelo redko. Sedaj je postalo vse dosti lažje, kot je bilo na začetku. Mislim si, da ko bo enkrat minilo leto dni ali še več, bo počasi ta sleherni košček psihične želje usahnil.
Default avatar
pozdravljena petrusha ! čestitam ! kar tako se ti malo javljam. sem prišla tako malo za zabavo pogledat kaj se kaj dogaja med bivšimi kadilci. :) ne vem no, hmmm, pravijo, da kadilci ostanejo večno kadilci. že mogoče. pri meni bo decembra 2 leti, pa ne morem reči, da me je čisto zapustila želja po cigaretu. mi pa kolegice, ki ne kadijo že 10, 20 let razlagajo, da si še po tolikih letih zmeraj kdaj zaželijo cigaret. mislim, da ta nostalgija za lepimi kadilskimi časi hahahah v bivšem kadilcu nikoli ne popusti, samo zelo se omili. pa kaj ? si rečem jaz. pa kaj, če se mi zalušta. prižgem si ga pa vseeno ne , bravo jaz haha. in ko sem kadila, se nisem zavedala, kako je bila moja prva misel, kje si bom lahko prižgala enega. zdaj, ko gledam živčne kadilce, kako samo tuhtajo o tem, kje ga bodo skadili, zdaj šele vidim, da sem jaz bila ista ujetnica dima:). pa res se mi kadilci zdijo bolj nervozni no hahaha. ampak globok vdih namesto kratke sape med rekreacijo pa res vse odtehta ne da?:)
lep nekadilski pozdrav:)
Default avatar
Ja kmalu bo leto dni kar ne kadim več. Saj niti točnega datuma ne vem več, kdaj sem nehala.
Kako pa kaj ostali nekadilci?yxyxy ?Jz tut morm mal tale forum pregledat, že sam zarad navade:-)
Želja tista močana, je končno crklna. Vsem tistim, ki se odločate ali bi nehal ali nebi, pa če morda tole berete, spročam da je vredno, da se vam bo definitivno obrestovalo na dolgi rok. Če je men ratal, ko sem kadila res z ljubeznijo, če lahk tko rečem, bo vsem.

No lep nekadilski pozdrav vsem, še naprej.
Default avatar
Pozdravljena,

sem opazila, da sva obe nehali v lani v aprilu in vztrajava. Jaz tudi vsake toliko malo preverim forum, da vidim, kva dogaja. Meni brez cigaret ni nič dolgčas, prej sem imela stalne probleme na katerem vogalu bom prižgala, groza, če se samo spomnim nazaj. Časa pa mi prav nič ne ostaja le živčna sem manj, ker se ne obremenjujem kdaj in kje bi sploh lahko kadila.

Tako, da želim vsem, ki se odločate, da to storite čimprej, življenje brez cigaret je veliko lepše in manj obremenjujoče.
Default avatar
Ja čas beži, zraven pa tudi moje nekadilsko obdobje :-) Prehrana že zdavnaj ni več problem, so pa zato cigareti, še vedno kdaj pomislim na cigaret in to mi gre že pošteno na živce. Seveda to ni tako intezivno kot na začetku, je pa toliko, da me ta ideja moti. Pa dobro vem, da je sedaj vse bistveno boljše odkar ne kadim, da se res ne splača pokvarit tega mojega veselja. Mislim, da je to pač problem, nas bivših kadilskih odvisnikov, ki s tem vsak po svoje razpolaga.

In kako gre sicer kaj vam yxyxy , Doulos?

Lep pozdrav.
Default avatar
Pozdrav !
Malo klikam po netu, pa sem se spomnila na ta forum. smo še vedno vsi nekadilci? :))) jaz sem. 2,5 leti in malo čez. danes sem bila s kolegico na čveku. jao, kako sva včasih skupaj veselo rauhali, danes je dimila samo ona. in, jaz čvekala debeli dve uri brez čika. bravo jaz, pred kakšnim letom so mi takšni čveki bili muka, danes mi je bilo po 2,5 letih brez dima veliko lažje. Bravo jaz ! :))) če bi pa zdaj lahko se še sladkobi odpovedala in shujšala še kakšnih 5 kg, bi pa bilo tako preveč lepo ne:))) pa dobro, ne bomo se zdaj obremenjevali z malenkostmi ne. 5kg gor ali dol :)))))
da pa želja po cigareti še obstaja, to pa priznam ja. pa s tem se bom verjetno morala sprijazniti.
moj slogan se bo zdaj glasil : ne kadim, čeprav si še kdaj pa kdaj močno zaželim. hahahahaha...
in petrusha ? kako kaj gre ? upam, da še vztrajaš in , da te ni želja premagala. dajmo še malo vzdržati ne. če pa je tako fajn, ko smo fit forma:)) kaj te vem, mogoče bom pa v penziji spet kadila. saj to pa, kot kaže še ne bo tako hitro.:)))

lepo se imejte in javite se kaj ! :)

lp
Default avatar
Prav v veselje mi je potegniti tole mojo staro temo na plan... ne morem verjeti, da je minilo že toliko časa.

Hotela sem le povedati, da vsi novopečeni nekadilci vztrajajte, veliko boste privarčevali na ta račun, zdravje in denar.

Resnično edino dobra naložba.
Default avatar
Pozdravljeni,

vidim, da sem v tej temi sodelovala tudi sama. Danes sem obiskala to stran, ker bo v nedeljo minilo 3 leta odkar sem nehala.

Počutje je super, čeprav na začetku nisem imela težav s pridobivanjem teže, sem potem nadoknadila. Tako, da sem na + 5 kg. Vendar se zaradi tega ne obremenjujem več, problem so sladkarije.

Vsem želim čim manj težav in vztrajajte, res se splača, tako kot pravi Petrusha.
Default avatar
ko sem nehal kadit sem se en vikend nažiral pa se mi sploh zdelo ni, da se nažiram. Pa sem si začel res meriti, koliko pojem (pa brez goljufanja med obroki, seveda). Danes, ko je ve kot eno leto po prenehanju.

Pač, srečno vsem na poti.

Moderatorji

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Tomaž Čakš