Med.Over.Net

Revma

Revmatoidni artritis (revma) obolenje, ki prizadene vse telo. Pogovorite se s tistimi, ki imajo osebne izkušnje.

Prenehanje delovanja bioloških zdravil?

Default avatar

Molly

Pozdravljeni

Od aprila letos sem na bioloških zdravilih - Humira z kombinacijo Methotrexata. Plus tiste protibolečinske tablete ki tukaj niso sedaj tako pomembne. Zanima me namreč naslednje. Ker med jemanjem antibiotikov ni dovoljena uporaba bioloških zravil in methotrexata je bil moj organizem ''oropan'' te podpore. Ne smem rečt da sem se počutila kaj slabše zaradi tega ampak sprememba je prišla dan po injekciji z Humiro. Namreč tako kot vedno sem si jo dala v torek zjutraj, v sredo zvečer pa sta me začeli bolet obe koleni in mišice. Sedaj en vem ali je lahko to kaka zapoznela reakcija, ker tiste ki sem jih imela so se pojavile takoj. Ali me je napihalo od klime v avtu ali kaj. NA revmatološkem oddelku mi ej tako na hitro rekla, da možno da humira več ne prime, možno da je kaj drugega, da ne ve. Da si naj dam naslednjič injekcijo in da bom vidla kako bo. Zanima me ali je imel kdo podobne probleme? Če je komu biološko zdarvilo prenehalo delovati? Kaj se zgodi potem. Ali se obstoječe biološko zdravilo nadomesti z drugim? Strah me je da bi se vrnial na začetek pred biološkimi zdravili, ker tisto ni bilo življenje.
Že v naprej hvala za odgovore.
Default avatar

IRENA D

Pozdravljena videla sem da ti si začela z biološkemi zdravili jas sem bila danes pri zdravnici in mi je predlagala ta zdravila in nisem čisto seznanjena z tem mi lahko napišeš kakšen je ta postopek in kako to deluje že v naprej se ti zahvaljujem.
Default avatar

Molly

Postopek jemanja zdravila Humira je čisto enostaven. Na vsakih 14 dni si v trebuh injeciraš Humiro. Igla je izredno tanka, tako da sploh en čutiš kdaj se pičiš. Zdravila moraš imeti v haldilniku na 2-8 stopinjah, da so na hladnem. Ker so zdravila izredno draga boš jih dobivala pri revmatologu za vsake tri mesece. Kot vsako zdravilo ima tudi Humira kar precej stranskih učinkov. Mene je pri prvi injekciji začelo dušiti, bila sem omotična in 14 dni sem imela skeleče zobe. Prav neprijetno je bilo. Po 14 dneh je ta skeleč občutek izginil oz se je pojavil samo tisti dan ko sem si Humiro injecirala. Omotičnost pa ostaja vedno. 1x je bolj izrazita drugič manj. Vedeti moraš da ima zdravilo precej stranskih učinkov ampak tudi navaden Lekadol jih ima. Humira se ponavadi jemlje z kombinacijo methotrexata. Kadar zboliš, prehlad ali moraš jemati antibiotike zdravil ne smeš vzeti. Torej si brez medikamentne podpore. Če ti delajo kar koli drugi zdravniki, zobozdravnik in pri tem pride do krvavenja, ti morajo vsi predpisat antibiotike in te z tem zaščitit. Prvo leto ni dobro da planiraš kake operacije. Stvar je namreč da ti z Humiro popolnoam uničijo imunski sistem in si bolj dovzetna za vse stavri, bolezni, okužbe. Sploh prvo leto ko se telo navaja na zdravilo. Ampak preden boš dobila zdravilo moraš dat skozi še laboratorisjke preizskave, pulmologa, test za tuberkulozo. Če je vse negativno in če izpolnjuješ vse kriterije potem ti lahko dajo Humiro. Jaz sem imela to testiranje 3x. Vedno sem imela vse izpolnjeno ampak zaradi cene zdravila in premalo razviet bolezni jih na začetku nisem dobila. Ko so se zadeve poslabšale oz ko ni nič več pomagalo pa sem jih dobila.
Med humiro ni pametno zanosit ker moraš pred zanositvijo prenehat z vsemi zdravili. Ampak kot rečeno. Bodi prepričana da ti bodo vse razložili.
Jaz sem z zdravilom izredno zadovoljna, Vsaj bila sem do pred enim tednom. Imela sem antibiotike in 3 tedne nisem smela jemati svojih zdravil za AS. Ko sem vzela potem v torek Humiro se mi je vrtelo ves dan, v sredo zvečer pa so me začela bolet kolena in mišice. Tako da upam, da zdravilo ni prenehalo delovati. zato bi jaz bila zelo hvaležna če bi mi lahko kdo povedal ali je imel podobne izkušnje z tem kot jih imams edaj jaz.

hvala že v naprej.
Default avatar

IRENA D

POZDRANLJENA!
Hvala ti za za opisan postopek da bom nekaj o tem seznanjena da vem kaj me čaka verjetno bo tudi pri meni kaj drugače kot pri tebi .Moja zdravnica mi je že v naprej svetovala da bi bilo se dobro že prej cepiti za plučno bolezen in v jeseni ko bodo začeli cepiti za sezonsko gripo.
Ali ti morda jemlješ zravno kake vitamine?
LEP POZDRAV!
Default avatar

Molly

Kadar jemlješ biološka zdravila ne smeš jemati ničesar kar bi ti pomagalo in jačalo imunski sistem. Namen zdravila je ravno da ti imunski sistem zradira, da lahko potem funkcionira.
Default avatar

IRENA D

Pozdravjeni zanima me če kdo se zdravi z biološkimi zdravili CIMZIA te mi je svetovala moja
zdravnica za revmo!
LEP POZDRAV
Default avatar

LILI KOSCAK

Draga sotrpinka ! Tudi meni so predpisali biološko zdravilo (HUMIRA) potem ko nisem prenašala drugih zdravil. Tudi meni so še vedno zatekali sklepi, zato sva z zdr. prenehali z jemanjem. In tudi jaz čakam kaj bo z nadaljnim zdravljenjem, stanje se pa kar poslabšuje, joj. Pozabila sem napisat, da sem jih prejela 18. Tukaj so prazniki, jaz sem pa invalidna in polna bolečin, kdaj bo kakšen odgovor iz revmatološke ambulante?. Vsak odgovor in predlog za nadaljnje zdravljenje tako dolgo časa traja. Če je kaj novega, bom vesela vsakega odgovora, pa srečno in zdravo NOVO LETO. Lili
Default avatar

Revmatik

Živjo!

Star sem 18 let. Pred enim letom so mi diagnosticirali AS, bolečine so se začele pojavljati že 2 leti prej.
Takoj sem dobil biološka zdravila, natančneje Humiro. Ko sem uporabil besedo takoj, je bilo to res takoj - še isti dan. Po dobrem pol leta so se začele pojavljati težave s srcem - diagnosticirana mi je bila sinusna tahikardija - nič nevarnega. Pri tem so vsi dopustili možnost prevelikega stresa zaradi SŠ. Dobil sem Concor COR in se je to umirilo. Sedaj sem brez CONCOR corja, pa tudi Humiro so mi takoj ukinili in sedaj namesto nje prejemam Enbrel. Moram reči, da nikoli nisem prejemal Methotrexata in imam poleg bio. injekcij samo Elderin 3×300mg.
Ni pa res, da zaradi bioloških zdravil ne smeš uživati dopolnil, zdravil za dvigovanje odpornosti. Jaz sem s tem začel takoj, ko sem videl da sem non stop prehlajen, in sedaj že 1 leto jemljem Ekolostrum, Immunal, Cink vitamine, Acerolo in pa šumeče Mg tablete (5 na mesec).
Malo je potrebno sprobati, je pa res, da je vsak začetek težak. In da povem še to, nikoli ni bilo nekih posebno hudih stranskih učinkov Humire, pa tudi ne kakršnekoli omotice itd... Je pa res, da Humira kar dolgo ni prijela. Bolečine so bile prisotne še naslednje 4 mesece po prvi dozi, nato pa se je popolnoma umirilo in sem sedaj skoraj brez bolečin.

Lp,
Default avatar

tinca_87

Ejla,

Kar nekaj let imam že diagnosticirano AS. Zdaj pa prejemam biološka zdravila Simponi....vendar zadnja inekcija sploh ni pomagala. Stanje se mi je še poslabšalo. Sedaj mi je revmatolog predlagal naj si dam še eno inekcijo, če pa ne bo izboljšave, mi jih bodo zamenjali. Začel mi je omenjati, da bi prejemala Medrol, vendar si tega ne želim, saj so pri teh zelo veliki stranski učinki... Zdravnik mi je predpisal jemanje ketonala....Sedaj moram počakati, saj imam 10.2. naslednjo inekcijo...pa bomo videli kako bom reagirala...ali se bo stanje izboljšalo ali ne....So pa res bolečine nevzdržne, tako da upam, da bo kmalu boljše.
Default avatar

Vikaa

Ojla,
Podobne tezave kot vi imam. Reaktivni artritis sem dobila po okuzbi z salmonelo, nato se stopnjevale tezava in se je sirila bolezen, tako da so mi diagnosticirali sreonegativni spondilo artritis. Humiro sem dobila takoj po pol leta, kajti iz dneva v dan je zajemalo vec sklepov, ob tem sem jemala 3x2g sulfasalazina, 3x1200mg iboprufena in 1x80mg medrola. Lunas obraz sem imela, porascenost se je zacela , hujsih tezav kot stranskih ucinkov ni bilo, kajti to obdobje sem zelo zdravi jedla in se izogibala hrani kot so OH, sladkorju, kavi, in mesu, neka artriticna dijeta. Po prvi injeciji humirr je bilo takoj drug dan nekoliko bolje
Zdaj po 4 letih se vedno jemljem humiro, un sem prvic bila pri zobozdravniku, ampak nisem dobila nobenih antibiotikov, bolecine imam pa neznosne v celjustnem sklepu, namrec mislim da mi je AS zajel se celjustni sklep... ali ima kdo kaksne izkusnje z arttitisom in zobozdravnikom??? Namrec prvuc slisim, da bi morala dobit antibiotike po tem ko sem bila pri zobozdravniku!
Default avatar

kimi5555

Zdravo imam 16let, jaz sem tudi okuzena z salomelo in imam reaktivni artritis ze dva mesca.Prijemam inekcijo Humira, jutri je ze peta inekcija poleg Humire pijem tablete.Stanje je isto samo manj bolecin, ali mogoce ves katero biolosko zravilo bi mi pomagalo?
Hvala LP