Med.Over.Net

Revma

Revmatoidni artritis (revma) obolenje, ki prizadene vse telo. Pogovorite se s tistimi, ki imajo osebne izkušnje.

Methotrexat in revmatoidni artritis

Default avatar

sarči

Pozdravljene

sem nova na tem forumu. Letos so mi postavili diagnozo revmatoidni artritis, ker so me boleli vsi sklepi. Štiri mesece sem prejemala medrol, včeraj pa sem na kontroli dobila Methotrexat in sicer 6 tablet enkrat na teden. Pa sem brala stranske učinke ki jih je cel kup, tako da si sploh ne upam začeti jesti teh tablet. Kakšne pa imate ve izkušnje s temi tabletami.
Zanima me če katera vek katera hrana ni priporočljiva za bolnike z revmatoidnim artritisom.

Lep pozdrav
Default avatar

MatejaMP

POzdravljena,
tudi meni so letos maja postavili diagnozo revmatoidni artritis in od takrat jemljem methotrexat (6tbl. 1xtedensko). Tudi jaz sem se zgrozila nad stranskimi učinki, najbolj je bodel v oči tisti o izgubi las.
Danes bolečin praktično nimam (meni so otekali in me boleli sklepi prstov rok in zapestja) pa tudi stranskih učinkov ni PA UPAM DA JIH NITI NE BO!!!

Prvo kontrolo sem imela julija in mi je Dr.Tomšič rekel, da je to varno zdravilo, s katerim zdravijo otroke, ki imajo revmatoidni artritis in da če ga dobro prenašam, potem ni bojazni za vnaprej. Naslednjo kontrolo imam januarja 2008, kjer naj bi se ob stanju bolezni kot je danes, da praktično nimam bolečin in mi sklepi ne otekajo več, pogovorila o znižanju odmerka. Njegove besede so tudi, da če zdravilo vzamemo stran, bolezen sigurno pride nazaj, lahko še v hujši obliki.
Meni je sicer pred kratkim začel nagajati želodec, pa mi je osebna zdravnica predpisala ultop, kar vzamem tisti dan ko vzamem methotrexat, pa je sedaj ok.
Pa kri boš morala dajati na začetku 1x na 14 dni, potem pa 1x na mesec, pa tudi to se navadiš.

Torej, misli pozitivno, pred tabo je še celo življenje.

Če imaš še kakšna vprašanja le pogumno.

Pa še naprej lep večer, M.
Default avatar

sarči

MatejaMP hvala ti za odgovor, upam da tudi jaz ne bom imela stranskih učinkov in bo vse OK.
Drugače pa jaz upam da bom nekoč lahko prekinila s temi zdravili in imela še enega otroka, saj sem stara 30 let in sedaj imam 2 leti staro punčko in si želim še enega.

Želim ti uspešno zdravljenje te bolezni in veliko veselja v življenju.
Default avatar

anči banči

Pozdravljena
Prebrala sem tvoje sporočilo koliko časa jemlješ metotreksat, pa me zanima po kolikem času so ti nehali otekati prsti in koliko časa nimaš več bolečin. Jaz jemnljem metotreksat ov oktobra, zraven se sulfosalazin in včasih tudi movalis, pa imam še vedno otekle prste. Bolečine so mi nekoliko popustile, vndar mislim da ne zaradi zdravil temveč zaradi diete in jemanja omega 3 kapsul. Zelo vesela bom če mi boš odgovorila, ker od mojega splošnega zdravnika ne izvem veliko.
P.s. metotreksat prenašam kar dobro le lasje mi kar precej izpadajo, tudi izvidi so zaenkrat ok.
Lep pozdrav.
Default avatar

MatejaMP

Čao,
methotrexat jemljem od maja 2007, otekline so splahnele po kakem mesecu dni, prav tako bolečine. Danes kot da bolezni ni, res je sicer da se ob mešanju vremena tu in tam še pojavijo rahle bolečine v zapestnih sklepih, a nesteroidnih antirevmatikov (DicloDuo) že dolgo ne jemljem več.
Jaz obiskujem tudi alternativnega zdravilca v Avsriji, ki zdravi na podlagi zelišč in akupunkturnih točk.

Če imaš še kakšno vprašanje, bom z veseljem odgovorila,

VESELE PRAZNIKE VSEM

M.
Default avatar

matejka1

Živijo.

Mi lahko poveš, koliko ta zdravilec stane in kako to izgleda. Jaz še nimam potrjene diagnoze, imam pa znake za revmatoidni artritis. Bolijo me stopala, prsti na nogah, gležnji, kolena, kolki, ramena, komolci, zapestja in prsti na rokah, katere imam zjutraj čisto trde in potrebujem več kot 1 uro, da se razmigam, da vsaj lahko funkcioniram.
Od konca dec. 07 jemljem NSAR Movalis, pa mi bolezen napreduje, tako da komaj čakam, da me dr. iz Bolnice dr. P. Držaja pokliče in pošlje izvide.

Hvala za odgovor,

LP, M
Default avatar

prestica

Mene pa trenutno boli (ta bolečina najbolj prednjači) leva dlan s prsti. Na preiskavi EMG so mi rekli, da obstaja sum na vnetje karpalnega prehoda, oziroma vnetje živca. Toda mene boli dlan na desni rok, samo ne v takem obsegu. Prav tako imam eno zoprn občutek v desnem stopalu. Sploh ne znam opisat: ne boli, niso mravljinci, ni pekoč občutek, ni mrtvičenje. Je nek zmešan občutek vsega tega. Nič mi ni jasno.
Čakam še na magnetno resonanco glave in hrbtenice.
Splošna zdravnica mi je rekla, da naj se pripravim na revmo, toda da me ne bo poslala k revmatologu, ker je v začetnem stanju in da mi nič ne morejo pomagat. Očitno bom prišla na vrsto, ko bom imela nepokretne ude.

Kaj lahko naredim sama, da bo bolje?
Za levo zapestje so mi napisali, da naj nosim opornico in da bo bolje. ???

Aja, zdravnica mi je predpisala tablete naprosyn.
Kako pa s prehrano? Česa se moram izogibat, kaj jest v izobilju? Na netu ne najdem nič konkretnega na to temo.
Prosim za pomoč, ker sem že kar obupana, pa sem verjetno šele na začetku.
Default avatar

sladkorcek

Tudi jaz se oglašam, ker tudi pri meni še ni nič potrjeno....začelo se je z bolečinami hrbtenice, pet.....sedaj pa prednjačijo prsti na nogah in rokah, kolena.....zjutraj se mi zdi da so prsti zelo otekli, ker ne morem stisniti pesti, je zelo boleče....kri mi še ni pokazala kaj posebnega, razne anemičnosti....je možno da je začetek artritisa....prsti so mi zadebeljeni v predelu členka, na sredini prstov......grozno je, kako čuden občutek, okorelo, boleče....oteklo....je tudi pri vas tako...Tablet še nisem dobila, ker čakajo da kri kaj pokaže....konec februarja sem naročena v kliniki...ne v Slo...živim zunaj, v FR.
Pišite kako se počutite in kako vas boli....?
A katero kaj pete, boki, komolci bolijo? Ni ravno za umret bolečina, a je tako datežko stojim na nogah....ker iamm še drugih težav od prej....operirano hrbtenico (2x)....sedaj se mi pa tole vleče....a zdi se mi d aje to šele začetek....Pa še nekaj, zanima me ali katero srbi koža...jaz imam nekakšne fleke v obliki herpesov....drug dan se to zasuši in je huje ko sem v stiku z vodo....srbi me tudi obraz, oči....? Se mi meša?
Default avatar

roxsana

Lep pozdrav,
pišem v imenu moje mame. Mama se zdravi za revmatoidnim artritisom že skoraj deseto leto. Zdravila se je že z vsemogočimi zdravili, sedaj so ji predpisali tudi metrotrexsat v obliki inekcije 15 mg, dobila jih je za domov za 3 tedne. Ker se te injekcije ne dobijo na recept v lekarni jih lahko dvigneš samo v bolnišnici na oddelku - ko sem šla po novo dozo so mi rekli, da teh inekcij več nimajo, ker so predrage in se še neše zdravsto ni odločilo za nakup - zanima me ali ima kdo od vas tudi kakšne izkušnje v vezi inekcij 15 mg Metrotrexsata.
LP - Renata
Default avatar

D Maxa

Pozdravljeni revmatiki!

Te dni praznujem prvo obletnico revmatoidnega artritisa. Lansko leto sem v oktobru imela skoraj cel mesec temperaturo 37-38C. Ker se je vleklo že skoraj mesec dni sem šla k svojemu zdravniku in mu povedala za temperaturo. Takoj me je poslal v laboratorij - izvid je pokazal 75 sedimentacije in 99 CRP. Ker so bili prazniki pred vrati, mi je dejal naj se takoj po praznikih ponovno oglasim, da me bo poslal še na nekakšne teste. V treh dneh sem otekla v obe dlani od zapestij, obe stopali s petami vred in grozno obe rami, tako da se mi je koža kar svetila od oteklin, bolečine pa neznosne. Takoj po praznikih sem se vrnila k osebnemu zdravniku, sedimentacija 128 CRP 192, ki me je nemudoma pod NUJNO poslal v Petra Držaja v nujno ambulanto. Še isti dan sem bila sprejeta v bolnišnico, kjer so mi zelo hitro postavili diagnozo: RA. Punktirali so mi iz desne rame, iz leve neuspešno. Prejela sem tri dni zapored Medrol v obliki infuzije, predpisan mi je bil Methrotraxat 20mg enkrat tedensko, po 24 urah Folacin 2 tableti in Movalis po potrebi. Po dveh tednih sem bila odpuščena, brez oteklin in z znosnimi bolečinami. Še predno sem bila naročena na kontrolo, sem bila zopet v nujni ambulanti, zopet so mi punktirali - tokrat levo ramo. Pa čez dober mesec spet desno ramo, pa ponovno levo ramo, takoj po punkciji so mi vbrizgali zdravilo v ramo (podobno kot blokada)
V juniju sem bila ponovno v bolnišnici CRP 209, ponovno punkcije, saj so mi rame non-stop zatekale. Testirali so mi tudi na bakterijsko obolenje, za katerega pravijo, da je sicer dolgotrajno ampak ozdravljiva revma, ki se zdravi z antibiotiki. Izvid: ni bakterijska revma, terapija kot do sedaj, s tem da so mi predpisali še Medrol prvih 14 dni po dve 4mg tableti potem pa po eno vsako jutro po zajtrku.
Povedali so mi, da punkcije ne pridejo več v poštev, ampak da bo potrebna operacija ramen, ker sem imela (ne poznam vseh latinskih izrazov) potrgane-požrte ramenske vezi obeh ramen, kar je posledica oteklin in tekočine v sklepih.
V začetku septembra sem bila operirana na desni rami, zdaj se rekonvalisciram, prve tri tedne nič miganja, roka v opornici, zdaj pa hodim že 5 tednov na fizioterapijo, prve tri tedne pasivno, zdaj pa že aktivna terapija.
Odkar so mi predpisali Medrol, jaz ne zatekam več. Pazim, da ga vedno vzamem na poln želodec, pa tudi Ultop vedno vzamem na tešče.
Najbolj me moti pri opisanih zdravilih, seveda poleg stranskih učinkov tudi to, da mi je vroče, se potim in sem v obraz rdeča, kot bi imela dva litra cvička v riti. V vseh opisih RA omenjajo hujšanje, jaz pa se redim.

O prehrani nikjer ne najdem kaj pametnega.

Seveda pa sem ugotovila, da obstaja nič koliko vrst revmatiodnega artritisa, ko sem spoznala ljudi v bolnišnici in ambulanti.
Vsem želim čim manj bolečin.
Default avatar

tinabla

Evo še mene - jaz imam RA že 14 le. V začetku sem tudi jaz prejemala tablete Metotraksat, pa sem imela vse možne stranske učinke (depresije, izpadanje las, kožne spremembe).Zdaj že leta dobivam injekcije zlata, ki jih dobro prenašam in nimajo nekih stranskih učonkov. Letos poleti sem dobila tudi par injekcij v sklepe rok, stanje je bilo kar grozno - sklepi otečeni in že kar vijolične barve. Trenutno sem OK, le v levem stegnu imam grozne bolečine - moram na EMG (da ne govorim o čakalnih dobah), pa ne vem ali ima to kakšno zvezo z RA ali imam pa mogoče še kaj drugega - sem namreč dobila tudi nekakšne drobne mozoljčke po obrazu - na bradi.

LP,Tina
Default avatar

aria1

Pozdravljeni,

tudi jaz se zdravim s tem zdravilom, sicer moje bolezni še niso potrdili, gre pa za sum na RA. Moram povedati da sem imela res srečo in zelo hitro prišla do pravih specialistov, praktično čisto na začetku bolezni. Kljub nepotrjeni diagnozi(revma faktor je bil pozitiven) se je moja revmatologinja odločila za terapijo, najprej mi je dala injekcijo depo- medrol, in predpisala methotrexat. Sicer sem s terapijo šele začela, tako da zaenkrat nimam še nobenih stranskih učinkov in se počutim zelo dobro. Kot antirevmatike poleg jemljem še acroxia.

Zanima me koliko časa ponavadi trajajo take terapije oz. ali je to za vedno?
Predvsem me skrbi, ker sem še mlada in sem ravno začela razmišljat o tem da bi si ustvarila družino, sedaj mi je pa ta bolezen podrla vse načrte. A je kdo z izkušnjami z RA in nosečnostjo?
Trenutno se počutim zelo dobro brez bolečin, kar mi je v veliko veselje.

Želim vam vesele in srečne praznike, ter čim manj bolečin v prihodnjem letu :)
Default avatar

country jee

..tema je precej stara.

ampak povem moje izkušnje.

sem precej mlad bolnik. In ko se je revma začela ( prsti na roki ) sem kar hitro ugotovil kaj mi je in nisem šel k zavniku.

Na eni strani sem našel eno mešanico ki si jo sam naredil. ( stvar je delovala in po tednu dni, pitja tiste zmesi so bolečine odšle ) ... in ko sem nehal se je po mesecu začelo počasi nazaj.

Potem sem bil odsoten od doma 4 mesece. ( in je revma napredovala v hudo stanje ), skoraj vsi sklepi ...postopoma. ko sem se vrnil nazaj k zdravilni mešanici ... ni več pomagalo.

prebral sem ogromno o zdravljenju: prehrana ( nič mesa...ipd) , zdravljenje v kopališču, z glino, različna maziva...

no ampak izmed vsega tega ni nič občutno olajšalo bolečine )

ko nisem jedel mesa in sem pojedel ogromno kruha. so se bolečine izjemno povečale. res hudo.
Potem v eni knjigi ugotovim, da bi naj bil kruh, moka in vsi žitni izdelki , izjemno pomemben krivec za bolečine. tudi ostala prekuhana in predelana hrana ( samo kruh pa najbolj ).
Jaz začnem zdravo dieto. In v presenečenje so bolečine izginile ( 70% bolečine ) :)

sam sem večkrat poskusil vrniti kruh k prehrani, ampak sem naslednji da bolečine večje.

Eni neboste verjeli in si mislili ( kako je to mogoče ) če so pa žitni izdelki vsakdanja hrana in imajo toliko vlaknin ipd.

Tudi gibanje izjemno pripomore k manjši bolečini in okorelosti.

Pozneje sem tudi obiskal revmatologinjo, seveda v krvi odkrijejo, da imam res revmo ( meni nič novega )
predpišejo zgdravilo metotrexat, 6 tablet 2.5mg. zdaj jih jem samo 4. Metotrexat mi je v popolnosti odstranil bolečino in okorelost.

stranskih učinkov nisem bral ( nisem nor ) ... ker lahko deluje po placebo efektu ( in mi samo škoduje )

in zdaj 1 leto in pol živim brez vsake bolečine :)
Default avatar

IRENA D

Ja kruh se lahko je samo največ je problen beli pšenica sem bila sama na dijeti obiskala sem bijoresolanco in mi je preporočala z dijeto nič ne bele moke in sem začeka z pirino moko si sama pekla kruh.Čeprav se tudi brez belega kruha da živeti pa ješ koruznega pa polnozrnatega ali pa skoraj nič kruha.
Default avatar

voley

pozdravljeni...........
tudi jaz se imam za mlado bolnico intudi jaz sem prav danes prejeli izvid, s katerim so mi postavili diagnozo sero negativi kronični poliartitis. Znaki so v večji meri podobni že vsem zgoraj opisanim, me je pa zelo strah, ker še nikoli nisem bila ekstra bolana in tudi zdravil nisem vajena.
Predpisan imametotraxat 6 tablet 1 x tedensko in naslednji dan 2 tableti Folacina.
Tudi jaz nisem brala stranskih učinkov. Ne morem pa komentirati učinkov, ker tablete komaj dobila.

Kljub bolečinam in otečenosti poskušam normalno funkionirati, saj imam dva mala otroka in veliko ljubezen do odbojke.
Mi lahko kdo pove, če misli, da mi škodi, ker si večkrat s protibolečinksim trakom zategnem palce na roki, da lahko vsaj malo igram odbojko.....
hvala in čim manj bolečin
Default avatar

nejc*

začelo se je z bolečinami v kolenu (2. leti nazaj), odsvetovali so mi da preneham skakati (kajti takrat sem se ukvarjal s smučarskimi smučmi?, ko sem nehal skakat so mi rekli da rastem! po neznosnih bolečinah pri 16. letih so mi pred štirimi leti ugotovili diagnozo revmatoidni artritis z antezitisom. zdravili so me z medrolom 1 tablet na dan, folacin, kalcijev kabonat,ultop in ibubrufen in metrotrexat 7 tablet na teden. NI POMAGALO! sedaj po 4h mesecih sem še na ibubrufenu in ultopu imam pa tudi inekcije metoject. bolečine se zelo selijo levo in desno koleno, kolka, stopalo,desna rama. ni veliko sklepov ampak boli toliko da je nevzdržno. blokado sem že dobil na 3 mesta a je samo na enem kolenu pomagalo... rad bi začel z kako dieto... kakšni predlogi al kaj podobnega??
Default avatar

Bolezen in biološka zdravila

Draga sotrpinka, lep pozdrav. Tudi jaz sem zbolela za revmatoidnem artritisem. Prišlo je iznenada, in to ko sem prišla z 7dnevnega dopustovanja po Španiji. Vso krivdo sem pripisovala klimi na avtobusu, ker mi zateklo koleno in ga kar nisem mogla premikati, nato gleženj....Prva zd. diagnoza je bila putika, vendar so jo kasneje ovrgli. Padel je sum na revmo, vendar je os. zdr. rekla, da je težko dokazljivo v začetnem stanju. Vendar je bolezen tako hitro napredovala da je bila hitro potrjena diagnoza Revmatoidni artritis. Imam to smolo, da mi telo vsa zdravila zavrača in sem pristala na bioloških zdravilih (HUMIRA). Vendar po 18. inekciji ni bilo izboljšav, zato sve z zdr. prenehale z jemanjem. Čakam na nadaljne zdravljenje, stanje se pa poslabšuje iz dneva v dan. Kako naprej, se mi kar naprej poraja vprašanje???? Tvoje sporočilo me je pa pritegnilo predvsem zato, ker sem tudi jaz že 2x operirana na hrbtenici, katere so mi pustile kar nekaj posledic in je zato še slabše. Sicer je tvoje sporoćilo starejšega datuma, pa vseeno upam, da boš zasledila moj odgovor. Najbrž so ti v tem času že postavili diagnozo? Drži se, ti moram pa povedat, da je v takem stanju dobro jemati tudi kakšna pomirjevala. Će boš zasledila moj odgovor, pa se mi kaj oglasi. In ker se bližamo Novemu letu, ti v njem želim veliko zdravja. Lili. PP tudi ostalim sotrpinom bom hvaležna za kakšen odgovor, in vse dobro vsem!
Default avatar

matejaN.

Ojla!

Jaz imam diagnozo seropozitivni RA že 10 let. Zdravil kar nekaj let sploh nisem jemala, le ob poslabšanjih. Moram pa povedat, da sem se po prvem porordu odlično počutila in bolezni nekaj let ni bilo, po drugem, pa se mi je stanje tako poslabšalo, da je bilo za umret (vsi sklepi). Sem nehala dojit in dobila Medrol, Sulfasalazin in Elderin. Potem je bilo bolje. Sulfasalazina nisem več jemala, ker ga enostavno nisem mogla pojesti. Pa sem bila zdaj 4 leta brez zdravil. Vzela sem le Elderin ob poslabšanju. Zraven pa hodim na Bownovo terapijo, s katero nekako vzdržujem stanje.
Latošnjo zimo, pa so me začeli boleti sklepi tudi na drugi nogi, pa tudi zatekati mi je začela zelo. Revmatologinja mi je sedaj predpisala zdravilo Methotreksat 15mg in Folacin 1 tbl.(drugi dan). Nekih stranskih učinkov za zdaj še nimam (jemljem ga 1m). Mi je pa drugi dan po M. zelo slabo oz. imam v ustih grozen okus, ki si ga ne morem z ničemer popravit. Pa tudi jesti ne morem kaj dosti.Stanje RA pa se je že malo izboljšalo. Tako, da upam, da bo.
Mi je pa sodelavka priporočala, da naj grem k homeopatu v Graz v Avstrijo. Da je baje zelo dober. Bom šla, pa bomo videli?

Zanima me, če je kdo od vas že poskusil kaj z alternativnim zdravljenjem? Homeopatom? Bioresonanco?

LP,M.
Default avatar

suzana r.

Jaz sem tudi član RA s tem da boleham ž e
Eno leto. Začela sem z medrolom tri mesece in metotreksatom 6 tablet tedensko nakar po 2mesecih sem prestopila ž e na 8 tablet tedensko .tablet nisem prenašala skratka jih nisem mogla več pozirati pa še slabo mi je bilo po njih. Nakar so mi predpisali inekcije meto. Ki sem si jih sama dajala v trebuh. Po 2 inekcijah so mi morali terapijo taloj prekiniti ker se mi ji je vrednost jeter 6 krat povišala. Sedaj po treh mesecih sem se zmeraj brez terapije. Ne me pa vprasat kakšne bolečine so to? Tablet protibolečinskih ne jemljem ker tudi z zelodcem je zgleda nekaj narobe. Zivim vupanju da mi bo vsaj presna prehrana pomagala. Volje pa jo imam za prodajati! Lepe terapije zelim vsem z RA.
Default avatar

novadreja

Pozdravljeni!
Moja hčerka je zbolela za JIA ko je imela 5mesecev in pol,... bila je 10 mesecev na MEDOLU,... po prekinitvi terapije in do sedaj je minilo 4 leta, da ni imela nekih hudih problemov,....
zdaj pa jo je spet začelo boleti, smo na terappiji z BRUFEN sirupom 3x/dan 5ml,... junija pa gre na METOTREKSAT!!!
Strah me je stranskih učinkov,...
Kako ji naj pomagam?? Alternativa?? Hrana?
Nimam pojma kako se lotit!!!!

LP
andreja