Med.Over.Net

Revma

Revmatoidni artritis (revma) obolenje, ki prizadene vse telo. Pogovorite se s tistimi, ki imajo osebne izkušnje.

Methotrexat in revmatoidni artritis

Default avatar

kaj pa zobje?

Dragi sotrpini!

Lahko prosim tisti, ki mate izkušnje zapišete, ali imate tudi po jemanju Metotrexata in Medrola na daljši rok ( naprimer pol leta, dve leti in več) težave z lastnimi zobmi - kakšne spremembe opažate? Krhkost, lomljivost, krušenje, prosojnost, bolečine, morda majavost, izpadanje, nenadno poslabšanje stanja zob?

Vnaprej hvala!
Default avatar

še je čas

suzana r. je napisal/a:
Jaz sem tudi član RA s tem da boleham ž e
Eno leto. Začela sem z medrolom tri mesece in metotreksatom 6 tablet tedensko nakar po 2mesecih sem prestopila ž e na 8 tablet tedensko .tablet nisem prenašala skratka jih nisem mogla več pozirati pa še slabo mi je bilo po njih. Nakar so mi predpisali inekcije meto. Ki sem si jih sama dajala v trebuh. Po 2 inekcijah so mi morali terapijo taloj prekiniti ker se mi ji je vrednost jeter 6 krat povišala. Sedaj po treh mesecih sem se zmeraj brez terapije. Ne me pa vprasat kakšne bolečine so to? Tablet protibolečinskih ne jemljem ker tudi z zelodcem je zgleda nekaj narobe. Zivim vupanju da mi bo vsaj presna prehrana pomagala. Volje pa jo imam za prodajati! Lepe terapije zelim vsem z RA.
Suzana, lepo pozdravljena!

Ne vem sicer, kakšno obliko RA imaš.

Poizkusi še nekaj: imaš morda kaj odvečne teže - tudi par kg preveč je obremenitev za sklepe in mišice. Jaz sem shujšala 5 kg, pa je bilo občutno bole

Naredi načrt vnašanja živil v telo. S tem se ugotovi, katera hrana škodi, in sicer z izključevalno dieto: najprej en teden samo sadje, zelenjava in ribe, nato pa vsake tri dni uvajamo novo živilo. Ko se pojavijo težave, vemo, kaj nam jih povzroča.
Določena živila, kot so naprimer razhudnikovke ( krompir, paradižnik, navadna paprika, jajčevec), so izjemno inflamatorne za sklepe in obsklepna tkiva - mene je vedno po njihovem zaužitju nategovalo kot na natezalnici, sevajoča, pikajoča bolečina, pojavila se je tudi jutranja okorelost sklepov rok, stopal in kolen. Enako z baterijsko rejenim mesom. Od mesa uživam samo še občasno jagnjetino, kopuna ( skopljen petelin)-nobenega baterijsko rejenega mesa ( zaradi hormonov in antibiotikov v njihovi prehrani za hitrejše doseganje zakolne teže in zdravo rast), drugače pa modre ribe, kiso najmanj časa v morju in lososa. Tun ne jem. Ne jem tudi nobene cestne hrane ( hamburgerji, čevapčiči, kebabi, bureki, ipd), ne jem po obratih javne prehrane, menzah, tudi po gostilnah zelo poredko.

Omejiti ali izločiti: industrijsko spečeni kruh, pekovsko pecivo, toast, od testenin najbolje riževe testenine. Čimmanj kravjega mleka, jajc ( če že, potem pasteriziran beljak), najbolje nič bele moke.

Pri prehrani pazi: strup za naša obolenja so tudi ojačevalci okusov ( glutamati, glutaminati, itd), in drugi dodatki, ki so zakamuflirani v industrijsko pripravljeni prehrani. Si je treba vzeti čas in prebrati sestavine in vedeti, pod katerim E-jem se kaj skriva.

Pozkusi zaužiti tudi hrano s čimmanj sladkorja, glukozni sirup, ki ga je veliko v prehrani, je strup za naše oblike bolezni. Omejuj v hrani tudi sol.Tudi če si pripravljaš naprimer smutije, uporabi čimmanj sadja, ki vsebuje veliko sladkorjev.

Dodatno je priporočljiva uporaba naravnih protivnetnih sredstev, kot so kurkuma, čili v prahu (vsebuje alkaloid kapsaicin), cimet - sledi poreklu, pa da je do končnega potrošnika čimanjkrat prepakirano - če jih seveda dobro prenašaš, da nimaš težav z razdraženim želodcem. Nobene kave ali pravih temnih čajev.

Veliko hrane, ki je bazična: sedaj lubenice, pa limone, limete, jagodičevje, ( ja imone in limete so bazične, ne kisle!), pa čimmanj češenj.
Meni pomagajo zelo naprimer alge, tako morske kot sladkovodne - čisti prah, dodam v napitek. Tudi olje in semena indijske konoplje so odličen naravni antiflogistih in antiinflamatorik - močno protivnetno delovanje.

Od gibanja najbolj pomaga plavanje in veslanje na veslaču. Ker ne obremenjuješ sklepov s svojo težo, ni udarcev ob podlabo, delajo pa vse mišice in celotno telo. Pomaga tudi gretje v infrasavni ali z infra lučko in seveda plavanje, gretje v termalni naftni vodi ( Terme Lendava pri nas najboljše).

Moja diagnoze pred 2 letoma: spondiloartritis, reaktivni artritis, psoriatični artritis ( slednje kot posledica zdravljenja angin z antibiotiki).

Pogovori se s svojim revmatologom, morda ti pa predpiše Sulfasalazin namesto Metotreksata.
Default avatar

mary74

Lep pozdrav vsem
Meni se je najprej začelo,z pokanjem in preskakovanjem v kolenu,pol pa občasne bolečine.Po enem mesecu mi je koleno zateklo in so mi jo punktirali.Zdaj po enem mesecu so punkcijo ponovili,čeprav hodim s težavo,pomagam si z berglo,zdravil še nimam,ker sem še v postopku preiskav.Dijagnoza pa je po njihovem mnenju mono artritis.Zdaj dala skozi tudi plučnega,ker baje moraš za methrotrexat imeti zdrava pluča.Ne vem kaj me čaka,kaj bodo še našli,ker sem čist zgublena,ker bi naj samo počivala,pa ne morem več.Zdranica me ne jemlje resno, napotkov specjalistov ne upošteva in me noče poslat na magnetno.Ima kdo kako mnenje( je dobrodošlo).
Lep pozdrav
Default avatar

lahko obudim temo

Zanima me, če je kdo tukaj, ki je imel ob jemanju Metotreksata povišane jetrne encime? Sama jih imam za 3, tudi ledvice niso OK in to po samo treh mesecih jemanja. Seveda bolečine v sklepih, mišicah/vezeh niso nič manjše...še morda se samo širi. Hkrati pa še stranski učinki - vrtoglavice, slabosti, utrujenost... Naslednji teden grem k revmatologu na odčitavo izvidov, osebni zdravnik meni, da bo potrebna prekinitev, vendar me je poslal nazaj predčasno (kar je seveda v redu)...Kaj pa potem? Počakati na normalne izvide - če sploh se popravi?! Nato pa spet druga zdravila, spet drugi stranski učinki? Vmes pa obupno življenje z nezmožnostjo delanja osnovnih stvari? Tako slabo piše o vsem po netu, zdravniki se seveda izogibajo kaj več povedati in potem tavaš v megli.
Default avatar

kknd

Methotrexat ima precej stranskih učinkov. Lahko vpliva tako na jetra kot ledvice. Vsekakor bi bilo najbolje, da v vašem primeru z njim prenehate preden trajno poškodujete kakšen organ.
Sicer pa nekaj dejstev: Methotexat ni nikakršno zdravilo ampak samo maskira resnične težave oziroma zmanjšuje vnetje. Ne odpravlja pa vzroka vnetja oziroma avtoimunskega odziva organizma. Zato je po mnenju "stroke" vaša bolezen neozdravljiva.
Prej kot vam bo jasno, da od uradne medicine ne boste dobili nobene pametne informacije o vzroku za vaše stanje, lažje se boste sprijaznili z dejstvi in vašimi težavami.
Ne prebirajte neumnosti in ne verjamite "stroki", ki meni, da je vaš imunski sistem tako neumen, da je začel napadati samega sebe brez razloga oziroma za to reakcijo iščejo neke čudne teorije zarote z virusi, bakterijami in bogsigavedi kaj še vsem. Nobena stvar se ne naredi brez razloga in prav tako ni vaš imunski sistem tako neumen, da bi ga zmedla bakterija, virus ali še kakšna večja neumnost in bi začel napadati samega sebe.
Za vaše težave pa je predvsem kriva ena čisto enostavna stvar, ki se ji reče HRANA. Poleg seveda KAJENJA. Obe stvari pa imata nekaj skupnega in to so RAZHUDNIKI.
Razhudniki so skupina rastlin iz družine Solanaceae. Med nje poleg tisočih drugih rastlin spadajo tudi tobak, krompir, paprika, čiliji in pekoče paprike, paradižnik, jajčevec, goji jagode... Vsem tem rastlinam je skupno to, da se proti škodljivcem borijo s tem, da tvorijo pesticide, kot so nikotin, solanin, hakonin, kapsaicin, tomatin itd. Pri tobaku nikotin preide v kri skozi pljuča, pri hrani se ti pesticidi absorbirajo in preidejo v kri v tankem črevesju. Ko ti pesticidi preidejo v krvni obtok, se proti njem začne boriti imunski sistem. Pri tem se začne povečevati tudi vnetje. To se dogaja skozi leta in leta in ko enkrat pride do kritične meje se začnejo pojavljati različne avtoimunske, kot tudi druge kronične bolezni. Pri vsem skupaj igra svojo vlogo tudi genetika predvsem pri tem kako zelo občutjivi ste na te pesticide. Nekateri smo občutljivi bolj nekateri manj. Nekomu bo zadeva udarila na ščitnico nekateremu na sklepe itd. Poleg razhudnikov bi bil lahko krivec tudi gluten, vendar je pri kakršnemkoli revmatićnem obolenju to precej manj verjetno.
Skratka avtoimunske bolezni so reverzibilne in se jih da odpraviti, če odstranimo nijihov vzrok. Na žalost pa vseskupaj ni tako enostavno, kot pojesti tableto. Prav tako "ohlajanje" imunskega sistema z odstranitvijo vzroka ne gre tako zelo hitro in lahko traja leta. Seveda se vaše težav niso zgodile čez noč ampak so se nabirale več let oziroma desetletij zato tudi v drugo smer ne gre čez noč.
Seveda se o tem marsikaj najde tudi na internetu. Predvsem precej zgodb, kako so se ljudje znebili raznoraznih predvsem avtoimunskih bolezni.

Sedaj pa je izbira vaša katero pot boste izbrali. Za več informacij lahko pišete na zasebno.

LP!
Default avatar

lahko obudim temo

@kknd

Hvala, ampak žal se v popolnosti z vami NE morem strinjati. Glede prehrane je tako, da res ima na marsikaj negativne učinke, vendar po vašem odgovoru sodeč se pa na samo bolezen in zdravilo ravno ne spoznate (ali pa samo peljete vodo na svoj mlin). Ali pa je moj zdravnik revmatolog vseeno drugačen, kajti o nobenih virusih, bakterijah mi ni govoril... Res pa tudi, da nisem neka najstnica, temveč ženska, ki je krepko preko polovice svojega življenja. Tudi te "vaše" razhudnike ne uživam. Uživam pa gluten (sicer minimalno), ampak to pa ste itak rekli, da najbrž ne igra vloge. (morda boste sedaj rekli, da pač potem je pri meni to?). Vsekakor - iskala sem mnenje nekoga, ki to zdravilo uživa ter je morebiti imel podobne stranske učinke.

LP
Default avatar

kknd

hehe, očitno ste še ena, ki verjame v pravljice. No, pa saj je vaša stvar in vaš problem. Drugače pa dobro vem na kakšen način deluje zdravilo, kot tudi vem marsikaj drugega o revmatičnih boleznih pa še o kakšni drugi zraven. Ne vem niti zakaj bi peljal vodo na svoj mlin? Kaj pa imam jaz od tega? Vam kaj prodajam?
Kaj vam govori vaš revmatolog me niti ne zanima, če mislite, da ve vse pa naj pove kaj je povzročitelj vaše bolezni. Drugače sem se navezoval na medicino na splošno.

http://www.sciencemag.org/news/2013/11/ ... -arthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526553/

No, sicer malce dvomim, da ne uživate nič od naštetega in nič kar le-to lahko vsebuje (npr. modificiran škrob) ampak kot sem že povedal je to vaša stvar.
Ker delujete zelo samozavestno pa sklepam, da bi lahko kaj o methotrexatu in njegovih stranskih učinkih zbrskali na internetu, če že nič ne piše v navodilih za uporabo (kar dvomim):

https://en.wikipedia.org/wiki/Methotrexate

No sedaj, ko pa že ravno berete pa si preberite še sledečo raziskavo:

http://www.esnsa-eg.com/download/resear ... 114.12.pdf

Pa veliko užitkov v branju!
LP!
Default avatar

lahko obudim temo

Hvala...ampak...... prosim, preberite še enkrat osnovi post... Mene ne zanima teoretično, tega je ogromno na netu, tudi opozorijo te! Mene zanima dejstvo, torej nekdo, ki je imel te stranske učinke, kot jih imam sedaj jaz. Tuje forume sem obdelala, vendar ....mene zanima postopek pri nas. Lahko je isti, ni pa nujno. In tudi RA ter PA je razlika, tudi stranski učinki pri PA so pogostejši....vse piše na netu, se strinjam. Tudi obdelala sem, vendar me ni zadovoljilo, kajti v tujini ter pri nas se stvari ne izvajajo popolnoma isto. Sicer pa...brez nekih debatiranj. Popoldan bom vedela vse, kako naprej.

LP
Default avatar

Klumpika

Pozdravljeni!
Pridružila se bom kar tej debati. Jemljem metotrexat, osem mesecev in imam potrjen spondiloartritis. Imela sem težave s koleni, neprestano otekanje in omejeno gibanje.
Sedaj imam težave s stranskimi učinki. Glavobol, vrtoglavica, slabost, pomanjkanje energije... Vedno bolj razmišljam, da bi prenehala z jemanjem. Prosim za mnenje. Kaj bi mi to prineslo? Kako naj zmanjšam stranske učinke? Izvidi krvi so vredu.
Default avatar

lahko obudim temo

Moda obiščete svojega revmatologa ponovno, če nimate predvidene kontrole v kratkem?

Meni so ukinili zdravilo, imam ponovno kontrolo čez 14 dni in potem bomo videli kako naprej. Mislim, da se da vse pogovoriti-