Revma

prosim za vašo pomoč -aksialni spondiloartritis??

Default avatar

mu93

Prosim za vaša mnenja, nasvete....

Moja situacija ni enostavna-vsaj meni se tako zdi. Sem v fazi diagnostike,ki pa trajaaaaa in še bo...tezave pa so prisotne.
Težave s hrbtenico - ledveni del imam ze 21 let...naredila napačen gib, dobila injekcijo...vsa ta leta je bilo stanje nekako takole nekaj časa mir,nič tezav potem spet...no z leti vse pogostjejše tezave... k oolfen ni pomagal sem morala po injekcijo...no pred kakimi 11 leti pa so se začele bolečine v kolkih-najprej desnem..pri malo daljši hoji....bolečine so se stopnjevale do te mire,da sem šla 2012 k ortopedu, ki je napisal sum na entezopatijo v predelu velikih trohantrov,recedivno lumbalgijo...napisal katere preiskave naj napravim,če se bo to nadaljevalo. Na srečo se je stanje umirilo in zato me moja takratna osebna zdravnica ni poslala nikamor. No potem pa so se bolečine v kolkih pojavljale ponovno...nekako sem naštudirala, da če telovadim(to sme itak počela ze zaradi hrbtenice , tako,da telovadim ze vsako jutro 12 let) me kolki nebolijo več in bolje se počutim. Redno sem obiskovala pilates,kolesarla, hitra hoja...no potem pa so se začele tezave-najprej sem jih občutla pri pilates vajah,enostavno sem tezje delala določene vaje, ponoči so se začele bolečine kot bi me nekaj trgalo po kolkih v stegna....najhuje se je začelo oktobra 2015 med izvajanjne fizioterapije, ki sem jo dobila za hrbtenico...prekinit sem morala,ker se mpristala na injekcijah-nisme mogla vstat eno jutro...no od takrat sem bila 3x na injekcijah, ker tablete niso pomagale. Jedla sem olfen in arcoxia- to so mi dali ze nekaj let nazaj in mi je zelo pomagala pri bolečinah v kolkih. No potem pa sem vztrajal pri svoji osebni zdravnici i nzahtevala nadaljne preiskave,ker poniči zaradi bolečin nisme mogla več spat, morala sem telovadit se razgibat potem pa sem lahko nazaj zaspala. zjutraj ko sem se zbudila sem bila vsa okorna,okorela in dokler se ne razgibab je grozen občutek. No prva preiskava scintigrafija okostja je pokazala levostranski sakroileitis. mr ls HRBTENICE osteohondrozo, spondilartrozo L4-5,L 5- S1. V decembru sem prišla do revmatologa, k ije rekel,da moram ponovno na MR sakroiliakalnih sklepov in testiranje za HLA B 27. Danes dobila izvid- pozitivna na ta gen. Na izvidu piše, da to še ne pomeni,da imam aksialni spon.... očitno moram še na MR to pa imama junija!!! Arcoxio kar redno jemljem(zdaj kak teden ne) in mi pomaga, so se pa začele (kak mesec) bolečine spet ponoči ampak malo drugačne kot prej...ker spim samo na l ali d boku se kar naprej zbujam,ker me vse boli-občutek kot bi imela muskifiber...potem malo vstanem se razgibam in je bolje...tako noč za nočjo...kot bi me nekaj tiščalo...nimam pojma kaj bi to bil vzrok- postelja... ali kaj? Do postavitve diagnoze,če jo sploh bodo -drugače bom baje ostala brez diagnoze kot mnogi drugi...bo minilo kar precej časa...moja kvaliteta zivljenja pa je slabša....vi, k iimate take tezave me boste razumeli...kakšne so vaše izkušnje, kaj mneite, naj prehrano spremenim, kako si naj še pomagam....za vsak nasvet in mnenej bom hvaležna.
Default avatar

kknd

Spoštovani,

kot ste že sami namignili je težava res v prehrani. Pravzaprav je težava v vašem primeru skoraj 100% v razhudnikih (krompir, paradižnik, paprika, vse vrste pekočih paprik, jajčevec, goji jagode ter tobak). Kot sem že mnogokrat pisal na tem forumu je večina težav z artritisi in raznoraznimi bolečinami v sklepih in mišicah povezana s to priljubljeno zelenjavo. Verjetno poznate vse slabosti kajenja tobaka. No ostala zelenjava, ki sem jo omenil prihaja iz iste družine rastlin kot tobak (Solanaceae). Glikoalkaloidi oziroma pesticidi, ki jih tvorijo rastline iz družine razhudnikovk pa po dolgoletnem uživanju terjajo svoj davek. Ti glikoalkaloidi so solanin in hakonin v krompirju, tomatin v paradižniku, kapsaicin v čilijih in pekočih paprikah, nikotin v tobaku... Na žalost kakšnih resnih raziskav z izjemo tobaka na tem področju še ni. Poleg teg pesticidov so rastline iz te družine tudi kalcinogene. Se pravi, povzročajo kalcinozo tkiv in sklepov zaradi vsebnosti kalcitrola, ki je najbolj potentna oblika vitamina D. Ni enako vitaminu D3, kalcitrol je pri človeku pravzaprav končni produkt metabolizma vitamina D. Ta povzroča povečano absorbcijo kalcija iz prehrane in kosti, katerega telo nato želi uravnati tako, da začne odvečni kalcij nalagati na žile, sklepe in mehka tkiva. Na enak način deluje tudi ena izmed oblik strupa za podgane.
Poleg vsega naštetega se pri ljudeh, ki so na te glikoalkaloide intoleranti odzove tudi imunski sistem, na kar pravzaprav nakazuje tudi HLA B27 gen. Ta odziv imunskega sistema pa se odraža s sistemskim vnetjem in raznoraznimi avtoimunskimi obolenji.
Tudi sam osebno poznam jutranjo okorelost in zakrknjenost -dokler se ne zmigaš je obup. Prav tako raznorazne bolečine v hrbtenici itd. Danes po skoraj dveh letih diete bolečin ni več, nekaj jutranje okorelosti in vnetja pa še ostaja. Vendar je razlika izpred dveh let kot noč in dan.
Seveda ne morete pričakovati, da bo dieta delovala čez noč. Kljub vsemu ste celo življenje jedli stvari, ki jih nebi smeli. Zato sploh kar se tiče imunskega sistema telo potrebuje svoj čas, da se umiri. Kar se tiče obrabe sklepov pa je zadeva še bolj dolgotrajna, kjer lahko traja tudi 10 let in več, da se stanje nekoliko izboljša. Vsekakor bo šlo vaše zdravlje samo še navzdol, če ne boste odstranili vzroka vaših težav. Zdravniki in njihove diagnoze ter zdravila pa vam tu ne bodo kaj dosti pomagali.
Sedaj pa je na vas kako boste moje dobro namerne informacije izrabili. Lahko jih ignorirate, kot jih večina na tem forumu, ker se jim zdi dieta pretežka in preden pridejo do rezultatov traja predolgo. Sicer pa kaj pa imate za izgubiti, če probate to dieto za vsaj nekaj mesecev in spremljate simptome?

Če potrebujete več informacij mi lahko pišete na zasebno.