Med.Over.Net

Revma

Revmatoidni artritis (revma) obolenje, ki prizadene vse telo. Pogovorite se s tistimi, ki imajo osebne izkušnje.

RA in alternativno zdravljenje

Default avatar

Mušnica

Pozdravljeni,

pred približno mesecem dni so mi diagnosticirali RA (izredno agresiven potek RA). Pričela sem zdravljenje z Medrolom 16 mg (sedaj sem na 12 mg), konec meseca pričnem z Methotrexatom. Otekline so skoraj izginile, bolečine ostajajo (sicer zmanjšane). Prebiram o stranskih učinkih zdravil, vaše izkušnje in mnenja..... Človek se na začetku kar malo prestraši, potem pa začne iskati druge načine zdravljenja.

Zanima me ali je kdo na forumu poskusil zdravljenje s konopljino smolo? Kakšen je učinek? Skratka mnenje iz prve roke.

Lep pozdrav.
Default avatar

Smola

Smola je top :) Jaz ima AS in vzamem namesto zdravil. Prvi učinek je, da te umiri in greš spat, zbudiš se brez bolečin. No poleg tega izvajam tudi redne kure, prava prehrana, gibanje... tako da smolo vzamem cca 1 krat na dva meseca. Naslednji dan si še malo omotičen, kljub mali dozi, če nisi navajen.
Ampak to so moje izkušnje.

Srečno ;)
Default avatar

Mušnica

"Smola" hvala za odgovor.
Tudi sama se poskušam čimveč gibat, pri hrani pa se izogibam drastičnim dietam, jem čimbolj raznovrstno hrano z veliko zelenjave in sadja, izogibam pa se sladkorju, beli moki in mlečnim izdelkom. Imaš kakšno posebno dieto?
Pri meni se bolečine trenutno vračajo. Kljub zdravilom. Noči in jutra so izredno težka... Na meji vzdržnega.
Torej jemlješ smolo samo 1x na 2 meseca? Brez dalj časa trajajočih kur? Super, če to zadostuje. Slišala sem, da naj bi delala terapijo s smolo tri mesece (jemanje vsak dan, ne vem pa natančne količine), potem pa vzdrževal stanje z občasnim jemanjem.
Imaš slučajno kakšne izkušnje tudi z bioenergetiki in pranoterapevti?

Lp.
Default avatar

SMOLA

Živjo,

Jest sem imela tudi kronična vnetja in jutranjo okorelost. Preberi si knjigo Gersonova terapija. Jest sem bila 1 mesec na čiščenju telesa in od takrat dalje so mi VSA vnetja izginila, izbokline zaradi vnetij izginile. Sedaj vsak dan spijem en sok in jem zdravo prehrano (kuhano, itd....). Jest imam kar distanco do smole...te terapije nisem probala (3 mesece). Meni je bila v zeeelo veliko pomoč osteopatija-depal vtipkaj. Sedaj hodim k fizioterapevtu.

Ko sem pričela terapijo Gerson so se učinki poznali že po 3 ali 4 dneh, sproščanje mišic, odtekline so se zmanjšale kasneje izginile....
V veliko pomoč mi je bil Planet zdravja - olčka. Preverjeno iz moje strani, deluje. Končno se mi železo absorbira, ki je tudi velik pokazatelj vnetij.

Lepo bodi, za začetek ti priporočam knjigo in prebrskaj forume in pričanja o tem.
Default avatar

Jože

Pozdravljeni,

Jaz se z RA bolj ali manj uspešno spopadam že nekaj let. Na farmacevtska zdravila ne grem več. Sem dobil hude čire od Medrola, da niti ne naštevam kaj vse so mi druga "zdravila" povzročila. Pri alternativnih metodah je pa tako, da moraš pač poskusiti veliko stvari, da najdeš nekaj kar ti pomaga ampak do sedaj nisem imel še od nobene "alternative" kakih večjih neželenih učinkov, kvečjemu samo izboljšanja.

Meni je najbolj koristilo, da sem uredil prehrano, pred nekaj meseci mi je pa kolegica prinesla iz J. Amerike naravno zdravilo narejeno iz lubja drevesa Chuchuhuasi. Baje je tam zelo priljubljena zadeva za artritis, bolečine v križu, sklepih. Stvar dela čudeže. Vsaj meni. Bolečine so se mi zmanjšale že po prvih dneh, opažam pa da se mi zdaj (po 2 mesecih) izboljšuje tudi gibljivost. Samo se tega pri nas očitno ne dobi. Sem šel že v vse možne lekarne in k herbalistom, sem jim omenil chuchuhuasi pa so me samo debelo gledali:) Ga tudi pod latinskim imenom ne poznajo. Ima kdo izkušnje s tem?
Default avatar

SMOLA

Zdravo Jože,

Jest sicer jem tudi iz borovega lubja (MSM - ampak naj bi bil prav iz borovega lubja :) ) in ne tisti MSM, ki ga po večini prodajajo.
To iz Amerike tudi jaz prvič slišim. Lahko kaj več o tem poveš, za kaj je koristen ... na kakšen način deluje....ga lahko še pridobiš iz J. Amerike? :)
Tudi jaz probavam vse razno ''alternativno'' ;) tako da vidim kaj je ok.

Lepo bodi
Default avatar

Jože

Živjo Smola,

Dobil sem ga v obliki tinkture, zelo grenka zadeva temno rjave barve. Zdaj sem malo po internetu brskal in je ogromno pozitivnega o njem napisanega. Žal večino v angleškem jeziku kar pa ne obvladam preveč tako, da če te zanima in znaš angl. vtipkaj chuchuhuasi in boš dobil ogromno literature. Kot razumem se uporablja proti vnetjem, za zdravljenje/lajšanje artritisa, bolečin v sklepih in mišicah. Sem našel spletno stran pri nas, ampak oni prodajajo v obliki kapsul, jaz sem imel tinkturo. Sem jim pisal, da vidim kakšna je razlika med tinkturo in kapsulam, ampak bom verjetno kar naročil pa da vidim, če učinkuje tako močno kot je tinktura. Aja, pa teli iz Slovenije pišejo Čučuasi in ne chuchuhuasi. Javim...

Srečno!
Default avatar

gaber11

zdravo .... he he, zanimivo ravno berem mal na netu poročila pa ostale zadevce in naletim na vaš pog. o chuchuhuasiju. Naj povem, da sem ga sam že sprobal pa moram reč da je zadevica precej dobra. Sam sem ga sicer uporabljal za jemanje proti bolečinam v mišicah po treningu (fitnesu) pa sem bil zjutraj nov k rožica. Imel naj bi več dobrih oz. blagodejnih učinkov na telo....samo jaz sem si ga naročil iz usa in uk čeprav je iz usa precej večja poštnina. ammm koliko časa pa je že pri nas, prej nisem nič zasledil , cca 6 mesescev nazaj sem brskal po spletu ko sem ga iskal zase ... :/...grem čekirat , lp
Default avatar

Jože

Pozdravljeni sotrpini,

Da malo poročam o svojem napredku in odkritjih. Kot sem že napisal mi je tinktura chuchuhuasija zelo pomagala samo se jo pri nas ne dobi. Imajo samo kapsule, ki jih zdaj (skupaj z drugimi dopolnili) uživam že dobra dva meseca. Sem presenečen nad rezultati, glede zelo zelo manjših bolečin in povečane gibljivosti, do zdaj najboljši rezultati. Bolečine so pol manjše pa tudi na splošno se počutim bolj vitalno. Skupaj s chuchuhuasijem jemljem še 1500mg vitamina c (razdeljeno na 3 odmerke), cink in 800 ie vitamina E. Nisem strokovnjak, sem pa na sebi eksperimentiral že z vsemi mogočimi zadevami, od farmacevtskih (s katerimi sem opravil in jih ne jemljem nikoli več) pa vse do naravnih. Revmatoidni artritis pač ni nekaj kar bi ozdravil s čarobno paličico.

Sem se pa "testiranj" lotil selektivno tako, da sem vsako od zgoraj omenjenih zadev nekaj časa (cca 2 meseca) jemal posamično, da sem lahko videl kaj mi zares učinkuje in kaj ne. No, in trenutno mi ta kombinacija najbolj ustreza in se mi zdi dobro, da izve še kdo pa upam, da bom s tem še komu pomagal.

Bi bil pa zelo hvaležen če ima kdo še kakšne nasvete in izkušnje za deliti.

Vse dobro vam želim
Jože
Default avatar

ekologinja

Pozdravljeni,

stara sem 22 let in so mi letos postavili diagnozo spondiloartritisa. Sprva so mi nameravali uvesti Methotrexat katerega ne želim jemati, nikoli. Po tem se je revmatolog odločil uvesti Sulfasalazin + Celebrex. To kombinacijo zdravil dobro prenašam, bolečine so se zmanjšale ampak niso pa še izginile. Zdravljenje s Sulfasalazinom sedaj traja tri mesece.
Že od samega začetka sem si želela pomagati z alternativami in prebrskala dosti internetnih strani ter upala, da najdem nekaj kar mi bo pomagalo. Glede na to, da sem zbolelali pri teh letih s emi ne zdi ravno obetavno celo življenje jemati tablete...
Kupila sem si hladno stisnjeno konopljino olje. Sicer prvotno sem si želela najti konopljino smolo, ker sem gledala dokumentarec o zdravilnih učinkih le-te, ampak nisem nikjer našla. Bi mi lahko kda predlagal kje bi se dalo to kupiti?
Izogibam se tudi laktozi, glukozi, beli moki kolikor se le da in pijem čaje, smutije, ki vsebujejo ingver.
Prosila bi, če mi še dodatno svetujete kako bi si po naravni poti lahko pomagala, kaj je vam, iz lastnih izkušenj, zagotovo pripomoglo k okrevanju.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za kakršno koli pomoč.
Default avatar

kknd24

Dragi Sotrpini/ke,

ko danes gledam na zdravstvo in na raznorazne predvsem avtoimunske bolezni, ne morem verjeti da je leta 2015 kaj takega sploh možno. Očitno imajo nekateri lobiji preveč koristi od vsega tega, da bi na svetu obstajale kakšne resne raziskave. Pa pojdimo k bistvu katerega pri zdravniku ne boste slišali...

Po moji teoriji avtoimunske bolezni ne obstajajo. Avtoimunske bolezni so posledica IgG intoleranc na hrano. S tem, ko pojemo določeno hrano, ki vsebuje tisto kar naše telo ne prenaša se odraža z IgG imunskim odzivom. Ko želodec hrano prebavi, tanko črevo poskrbi za absorbcijo hranil. Ta hranila gredo v kri, ki nato nadaljuje pot po celem telesu. Na tej poti IgG imunski sistem želi odstraniti neželene "goste". Naše telo se proti okužbam bori z vnetjem in ravno tako se proti neželenim "gostom" bori z vnetjem. Se pravi ste vneti od znotraj. Za to vnetje kakšnega resnega testa ni. Mogoče bi pokazal kaj visokoobčutljivi C-Rekativni protein (CRP marker) vendar ni rečeno. Ravno tako po nekem nam še neznanem ključu telo začne napadati določen organ/tkiva v telesu. Temu naša "znanost, ki to ni", pravi avtoimunska bolezen in predpiše protivnetna zdravila. Sicer ne verjamem v boga ampak sem 100% prepričan, da nas bog (ali za ateiste narava) ni ustvaril/a, da bi bili bolni. Nobena stvar se ne naredi brez razloga, ravno tako naše telo ni tako "neumno", da bi napadlo samega sebe brez razloga. S prehrano mu dajemo nekaj proti čemur se pač bori s protitelesi.

Glavni krivci za RA so rastline iz družine razhudnikovk (lat. Solanaceae, ang. Nightshades). Verjetno vas večina sploh še ni slišala za ta izraz. To so krompir, paradižnik, paprika, pekoče paprike in čiliji, jajčevec, tobak... Te rastline vsebujejo glikoalkaloide oziroma naravne psticide, s katerimi se borijo proti insektom in drugim živalim vključno s človekom, ki jih želijo pojesti. Te rastline pri nekaterih od nas sprožijo imunski odziv in začnejo napadati lastna tkiva/organe. Rastline iz družine razhudnikovk spadajo med tako imenovano moderno hrano, saj so še pred malce več kot 200 leti veljale za strupene. Medicina testa za intoleranco na te rastline ne pozna. Kakšnih resnih raziskav s področja škodljivosti razhudnikovk ne obstajo. Obstajajo samo raziskave tipa paradižnik vsebuje Lycopene, vitamin C... ki so zdravilni. Nihče nikoli pa ni raziskoval stranskih učinkov glikoalkaloidov v tej priljubljeni zelenjavi (ja pradižnik je sadež vem). No tobak se ve, da je nezdrav. Zato tudi njegove bratje in sestre iz rodu razhudnikovk niso nič manj nezdravi.

Zadevo sem raziskoval več kot leto dni in jo še raziskujem. Še vedno me zanimajo ostali stranski učinki omenjenih rastlin.
Rezultat po 9 mesecih striktne diete pa je 70-80% zmanjšanje simptomov RA. Zvečer je bolečina in zatrdelost sklepov v rokah le še minimalna. Zjutraj je le še malenkost zatrdelosti in bolečine. Sinusi so precej bolj odprti kot so bili. Čeprav ko ležem se mi ena nosnica še nekoliko zapre. Verjetno bom potreboval še kakše pol leta do 1 leta za popolno odpravo simptomov seveda ob predpogoju, da se držim striktne diete.

Za več podatkov se obrnite na "gugla" prilagam pa še nekaj povezav (ja brez znanja angleščine ste mrzli).
Zahvala tudi pokojnemu dr. Normanu F. Childersu za njegovo življensko delo na tem področju. Na amazonu se prodajajo njegove knjige Arthritis-Childers' Diet That Stops It!

http://www.noarthritis.com/
http://www.noarthritis.com/research.htm
http://noarthritis.com/testimonial.htm
http://www.michaellebowitzdc.com/html/Solanine.html

Če koga zanima še kaj več naj sporoči.

P.S.: Vaša "bolezen" ni neozdravljiva!!!!
Default avatar

Sandika1

Pozdravljeni,

Tudi sama imam RA pa me zelo zanima, kakšno vrsto diete imate, da vam pomaga oz. Kaj ste iz prehrane izločili. Lahko vam sporočim zasebni elektronski naslov. Hvala za vaš odgovor.

Lp
Default avatar

kasire

Tudi jaz vas prosim za pomoč pri odpravljanju bolečin v mišicah in sklepih, če bi mi znali kaj svetovati. Mi lahko zaupate vaš elektronski naslov.

Hvala in lep pozdrav, Maja
Default avatar

aandrea789

Pozdravljeni!
Z 13 leti sem dobila diagnozo juvenilni idiopatski artritis. Sedaj mi teče že 11 leto kar živim z to boleznijo. Sprva sem jemala Ibuprofen 600mg 3x na dan, nato sulfasalazin 2x na dan. Ker mi ni nič nucalo so mi predpisali methotrexat 8 tab. 1x na teden. Zelo slabo sem jih prenašala, pa tudi izboljšanja ni bilo. Ko sem zamenjala revmatologa mi je namesto tablet predpisal Metoject 25ml 1x na teden, katerega si vbrizgavam že 3 leta. Tako slabo prenašam zdravila da mi je 4 dni slabo, sem brez energije, skratka komaj jih še prenašam, se mi zdi da četudi mi bolezen ohranja v mirovanju mi škoduje za vse druge organe in na moje počutje. Apetita imam nenormalno veliko, čutim da je želodec skos prazen, tudi na teži sem pridobila. Nimam dobre stvari za reči, kakor samo to da mi ohranja v mirovanju, pa me kljub temu še vedno spremljajo bolečine v kolku in kolenih + omejena gibljivost skozi cel dan. Ostala zdravila mi ne pomagajo, in nimam drugega kot da to jemljem še naprej. Probala sem s spremembo prehrane(izogibanje pšenici in škrobu) vendar ni bilo večjih znakov izboljšanja. Nimam ideje kaj naj še probam za izboljšanje stanja in da bi se znebila injekcij. Prosim za predloge!
Zanima me še, če ima katera izkušnje kako je z zanositvijo. Vem da na methotrexatu ne smem zanositi, vendar z možem planirava drugo leto delati na otroku in me zanima kako si ščistim telo in kako zdravljenje poteka naprej.
Hvala vam za vse informacije!!!
Default avatar

kknd

Skopirajte v brskalnik in pobrišite presledek za (4
Default avatar

ekologinja

Jože je napisal/a:
Pozdravljeni sotrpini,

Da malo poročam o svojem napredku in odkritjih. Kot sem že napisal mi je tinktura chuchuhuasija zelo pomagala samo se jo pri nas ne dobi. Imajo samo kapsule, ki jih zdaj (skupaj z drugimi dopolnili) uživam že dobra dva meseca. Sem presenečen nad rezultati, glede zelo zelo manjših bolečin in povečane gibljivosti, do zdaj najboljši rezultati. Bolečine so pol manjše pa tudi na splošno se počutim bolj vitalno. Skupaj s chuchuhuasijem jemljem še 1500mg vitamina c (razdeljeno na 3 odmerke), cink in 800 ie vitamina E. Nisem strokovnjak, sem pa na sebi eksperimentiral že z vsemi mogočimi zadevami, od farmacevtskih (s katerimi sem opravil in jih ne jemljem nikoli več) pa vse do naravnih. Revmatoidni artritis pač ni nekaj kar bi ozdravil s čarobno paličico.

Sem se pa "testiranj" lotil selektivno tako, da sem vsako od zgoraj omenjenih zadev nekaj časa (cca 2 meseca) jemal posamično, da sem lahko videl kaj mi zares učinkuje in kaj ne. No, in trenutno mi ta kombinacija najbolj ustreza in se mi zdi dobro, da izve še kdo pa upam, da bom s tem še komu pomagal.

Bi bil pa zelo hvaležen če ima kdo še kakšne nasvete in izkušnje za deliti.

Vse dobro vam želim
Jože
Pozdravljeni,

bi mi prosim posredovali spetno stran, kjer se naroči v Sloveniji čučuasi.

Lp