ARHIV - alternativa in zdravo življenje

čiščenje organizma

Default avatar
Lepo pozdravljeni Igor!

Z možem sva se odločila, da bova enkrat letno opravila temeljito čiščenje organizma.
Nekje ste zapisali, da post ni primeren za tovrstno čiščenje, zato me zanima, kaj nama potemtakem priporočate. V mislih imam predvsem kako se dobro očistiti vseh toksinov, koliko časa naj bi čiščenje trajalo, kdaj je najboljši čas za čiščenje ...

Imava okrog 30 let, ne jemljeva nobenih zdravil, skratka sva zdrava.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in tudi vam želim veliko zdravja!

AA
Default avatar
Halo AA!

Veseli me, da sta se obrnila ne med.over.net po nasvet.

Sicer sta na forumi KTM, vendar, kot sem večkrat povdaril, delam multidisciplinarno in moj nasvet tokrat ne bo iz TKM.

Enkrat letno čiščenje organizma poznamo v vseh tradiconalnih medicinah, le da je odnos do tega čiščenja malce drugačen glede na okolje, v katerem je nastajala določena tradicionalna medicina. Res da so vzorci KTM najštevilčnejši, nič pa ne zaostajajo vzorci Ajurvede. Post, kot metoda čiščenja,je pp Ajurvedi škodljiv nad 3 dnevi. $0-dnevni post, kot ja propagira krščanstvo, ni pravi post in prav tako ni pravi post tisti, ki ga predpisuje Islam, saj ljudje jejo po sončnem zahodu.

Za čuščenje organizma bi predlagal sledeče:

1. 90 dnevno kuro s česnovo tinkturo ( če ne poznaš recepta, mi piši );
2. Začetek kure tako, da narediš prvi dan beljekovinski ( meso ali sir, jajca itd ), drugi dan ogljikovi hidrati ( krompir, fižolo itd. ), tretji dan glutamini ( špageti, riž ) in četrti dan sadje ( olupljeno, da razbremeni prebavni sistem );
3. Po zadnjem dnevu - sadje - narediš 3 dnevni post, v katerem lahko piješ vodo, nesladkane čaje, nesladkane sadne sokove itd;
4. Nadaljuješ s česnovo kuro do 90 dneva ob lahki hrani brez rdečega mesa, jajc in glutenov ( nič od moke );
5. Ves čas čistilne kure vsak večer odpreš steklenico DONATA, jo preliješ v širok vrč in na sobni temperaturi ogreje in popiješ 3 dcl pred vsakim obrokom, zjutraj pa 4 dcl ( 2 dcl malce segreješ na 40 stopinj, 2 dcl takoj zatem pa popij na sobni temperaturi );
6. Število obrokov je maksimalno 3 dnevno, da se prebavni trakt odpočije in ni vmesnih "prigrizkov";
7. Organizem bo izločal vodo in vsaj 3x na dan bosta opravila potrebo, kjer bo stolica zelo redka;
8. Prečistila ne bosta samo prebavnih organov, ampak tudi kri in ožilje;
9. Ne jejta nič po 18. uri zvečer!!!!!
10. 90-dnevno česnovo kuro zaključita z enim dnevom sadja in enim dnevom posta.

Organizem se bo tako AKTIVNO prečistil ( post je pasivno čiščenej in izčrpavanje ). Med čiščenjem jejta čim več vlaknastih snovi, čim bolj pa se izogibajta mesu in jajcem. Pazita na ravnotežje beljakovin ( veliko jogurta, ostalih fermentiranih mlečnih izdelkov, soja ), izogibajta se glutenom in oglijkovim hidratom ( bela moka, testenine in ostale pekatete, riž, krompir ). Po 90 dneg boste tehtali cca 5 -7 % manj, kot sedaj, prečistli boste organizem, počutili se boste naponjeni z energijo in 10 let mlajše, ob tem pa se bo spremenila tudi vaša presnova, ki bo delovala hitrejše in temeljitejše.

Za vsa nadaljna vprašanja sem vam na razolago.

naj bo Luč, Ljubezen in Radost!

Igor
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Lep pozdrav !

Kako je s česnovo tinkturo? Kako jo jemlješ in koliko?

Pred časom si nam na jogi dal recept in navodila za jemanje.

Takrat sem naredila tinkturo in jo začela uživati (z malo mleka), vendar

ko sem prišla na več kapljic me je začelo v želodcu peči, občutek sem pa

imela, kot da vsa dišim po česnu.

Hvala za odgovor
Default avatar
Halo!

Če si česnovo tinkturo naredila točno po navodilih, ali jo kupila v Samostanski lekarni v Stični, kjer uporabljajo enak recept ter delala kuro po navodilih, torej najprej 1 kapljico, pa 2, pa 3 itd do 15 in nato nazaj, ter šele nato po 25 kapljic, vse to razredčeno v 0,5 dcl mleka, potem te ni moglo niti peči v želodcu, niti nisi mogla imeti telesnega vonja. Možno pa je, da si alergična na mleko in v tem primeru priporočam jemanje z gostim sadnim sokom, še vedno pa ne pride do telesnega vonja, če si seveda kakšne kapljice ne kaneš na obleko ali roko. Približno 1.000 ljudi je že naredilo to kuro po mojem receptu, pa nekaj tisoč po receptu iz Stične in nikoli še ni bilo slišati takšne pripombe. Ugotovi, kaj si delala narobe.

Pa še morda dodatek. S patrom v Stični sva se pogovarjala o pripombi k originalnemu Tibetanskemu receptu, da naj bi kure ne ponavljali vsaj 5 let in si bila edina v tem, da pri hrani, ki jo dandanes uživamo, lahko kuro mirno ponovimo vsako leto.

Luč, Ljubezen in Radost!

Igor
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Igor, hvala lepa za tako obsežen odgovor.
Da, prosila bi vas za recept od česnove tinkture ali pa jo kupim kar v Stični, ker prihajam iz bližnje okolice.

Lep dan.
Default avatar
Pol kg česna olupiš in streš na leseni podlagi z lesenim orodjem. Vsak stik s kovino povroči neugodne učinke oksidacije. To zmečkano maso vložiš v pol litra 70% lekarniškega alkohola, dobro zamašiš in za 3 tedne spraviš v popolnoma temen prostor.

Po 3 tednih precediš vsebino skozi nekaj plasti gaze in na koncu tudi dobro stisneš. Pri tem precejanju in stiskanju priporočam dvoplastne kirurške rokavice.

Odcedek še za 14 dni spraviš v popolnima temen prostor. Po 14 dneh začneš s kuro.

Tinkturo, ki je lepljiva in olivno-zelene barve, jemlješ vsakič po kapljicah, ki jih vsakič razredčiš v pol dcl mleka,po naslednjem razporedu:
prvi dan zjutraj eno kapljico, opoldan dva kaplici, zvečer tri kapljice, drugi dan zjutraj 4 kaplice, opoldan 5 kapljic, zvečer 6 kaplic..... itd., dokler ne prideđš do 15 kapljic. Šesti dan vzameš spet zjutraj 15 kapljic, opldan 14 kapljic, zvečer 13 kapljic, sedmi dan zjutraj 12 kapljic itd..... dokler ne prideš do 0. 11. dan vzameš zjutraj, opoldne in zvečer 25 kapljic in nadaljuješ s kuro, dokler ne popiješ vse tinkture.

Priprava želodca poteka prvih 10 dni. Do sedaj nisem dobil nobenih informacij, ki bi indicirale probleme ali kontraindikacije. Smrad, ki bi ga lahko povzročale kapljice, je nevtraliziran z mlekom.

Seveda lahko pride do zaznave vonja po česnu pri ljudeh, ki so ti zelo blizi in ne uživajo česna, vendar te to ne sme motiti. Zdrav človek v tem okolju poje vsaj 3 stroke česna dnevno v različnih oblikah ( v jedeh, na solati itd. ). Sam sem imel neprijetno izkušnjo v neki severni deželi, kjer sem služboval in kje ni bilo običajno jesti česen. Neko dekle, naša lokalna kolegica, je bila izredno občutljiva na vonj česna in to tako zelo, da smo česen jedli samo ob petkih in sobotah, pe še je zaznala vonj v ponedeljek. Vendar je to preje izjema, kot pravilo. Pri normalni presnovi se naj bi česnovega vonja ne zaznalo niti v potu, niti v urinu. Tudi v tisti deželi je prodor francoske kuhinje minimiziral ta problem že v 70-tih letih.

Obstaja pa drug problem, s katerim se boš soočila med to kuro. Telo namreč, ob prisottnosti česna, izloča vse strupene snovi, toksine, topijo se maščobe, intenzivno se izločajo lipidi ( LDL holesterol n.pr. ), vse seveda v odvisnosti od kontaminacije tvojega organizma. Ta pojav je prisoten intenzivno med 11. dnevom in 30. dnevom. V tem obdobju lahko telo dobi nekaj vonja, ker se toksini in lipidi izločajo skozi potenje in urin. To pa ne ppomeni, da moraš vzeti dopust in se zapreti v osamo, ampak, da je treba v teh dneh malce poostriti osebno higieno.

Ne glede na stranske učinke, ki jih praviloma sploh ni ( le sama boš zaznala ostrejši vonj in intenzivnejšo barvo urina ), je rezultat tako spodbuden ( morda narediš kontrolo lipidov v krvi pred in po kuri - Adrialab na Parmovi ti bo to naredil za nekaj EURov ), seveda te bo to prepričalo v učinkovitost kure. Če pa oba s partnerjem to kuro delata istočasno, pa naj bi sploh ne bilo problema.

VELIKO USPEHOV S ČIŠČENJEM ŽELIM!

Igor
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
no, jaz bi se tega čiščenja tud lotila in prosim še za kak napotek:
1. hrana naj bi bila 90 dni brez rdečega mesa (ni problema), brez jajc (bo šlo, čeprav nižje navajate, da naj se jajcem le izgibamo?), brez glutena (?) - kaj potem še ostane (potem je to brez kruha in vseh krušnih izdelkov, brez testenin...)?
2. glede na to, da v TIbetu nimajo Donata - bi šlo tud z navadno vodo?

prosim za nekaj več razlage glede prehrane
Default avatar
Rumeno-bele narcise so najlepše.....

1. Če želimo telo razstrupljati, potem seveda ne jemo strupov ravno takrat, ko naj bi ga razstrupljali. V mesu, ki nam je danes dosegljivo, je obgromno skritih nazasičenih maščob, hormonov, antibiotikov pa tudi adrenalina in strahu. V jajčnem rumenjaku, ki je zelo težko prebavljiv, je ogromno holsterola. Proti jajčnemu beljaku nimam načelno nič, če izvzamemo, da je jajce, po tradicionalnem verovanju, tekoča oblika življenja in zato vegetarijanci ( pravi, ne modni ) ne uživajo jajc. Ogljikovi hidrati vseh oblik zelo obremenjujejo metabolizem, e zlasti pa ga obremenjujejo "neopolni" ogljikovi idrati, kot so bela moka in beli sladkor, ki črpata sestavine za dosego svoje "popolnosti"¨( žitno zrno, sladkorni trs itd ) direktno iz celic organizma, pogosto celo iz celične ovojnice ali celo membrane. Tako celica oslabi in degenerira. Degenerirana celica pa vemo, kaj pomeni.... Ob tem je seveda veliko jedi,ki jih pripravljamo iz različni stročnic, zelenjave in sadja. Tudi mleko in ostali izdelki iz soje so zelo priljubljeni. Morda si privoščite kakšen pripravek iz čičerike, sezamovega masla, olivnega olja in limoninega soka, ki je skoraj popolno živilo, celo zelo okusno, če dodamo malce česna in popra..... Torej, skočimo malce vstran od razvade vsakodnevnega zrezka, ki je sicer hitro pripravljen in sklede špagetov ter si privoščimo, za spremembo, nekaj polnovrednih obrokov.

2. V Tibetu poznajo Donat. Ampak to ni bistveno. Bistven je detoksikacijski očiščevlni učinek Donata, ki ga težko dosežemo z grenko soljo ali drugimi sestavinami. Donat nam, poleg tega, nadomešča vse potrebne elektrolite in ostale minerale. Navadna voda vsekaor ni dovolj. Balneologi iz Rogaške že dologo govorijo o teh učinkih, a zaradi interesov farmacevtske industrije te raziskave pač ne pridejo med ljudi. Donat je enostavno prepoceni. Saj razumete, mar ne??
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
hvala za hiter odgovor
bi pa vseeno imela še eno vprašanje - kot sem že rekla, niso mi problem zrezki in špageti; bolj se mi poraja vprašanje, ali je res potrebno črtati iz jedilnika npr. kruh? Običajno imam dostop do polnovredne domače moke in doma pečenega kruha iz te moke. Isto moko uporabljam tudi za razne sadne/zelenjavne/skutne zavitke (t.i. štrudle) - torej vprašanje je: domača polnovredna moka da ali ne?
Default avatar
Polnovredna moka ali bela moka ? Se strinjam, da je polonovredna bolj zdrava, saj vsebuje več elementov žitnega zrna. Ampak kakor koli obračate, je to še vedno ogljikov hidrat in o tem res ne moreva barantati. Od polnovredne moke ste, recimo, bolj zdravo debeli, kot od bele moke, to je edina razlika.
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Kako pa je z rizem? Ta je dovoljen, ceprav je tudi OH?
Default avatar
Riz je dejansko zelo zdravilna hrana, ce je pravilno pripravljen in ce potrebujete ciscenje ali zdravljenje.

Najboljsi je rjav, organski riz, ki ga je potrebno kuhati dve uri. Kitajci radi dodajo se posusena lotosova semena in razlicna naravna zelisca. Taksno hrano imenejujejo congee. Recepte dobite na internetu in jih priredite nasim razmeram in vasemu okusu.

Bodite izjemno previdni pri nakupu posusenih lotosovih semenih, kajti ce je produkt iz Kitajske, preglejte ali je prekontrolirano v Sloveniji ali Evropi/Avstraliji/Californiji.

Veliko Kitajskih proizvodov vsebuje tezke kovine in uzivanje taksne hrane je lahko smrtno nevarno.

Vsekakor pa priporocam congee, se posebno v zimskem casu. Lahko ga jeste za zajtrk ali kot prilogo pri kosilu in vecerji.

Mag. Jadranka Perl
Mag. Jadranka Perl
---
"Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu
Default avatar
Sem stara 62 let insem se odločila za 90 dnevno čiščenje organizma.Pa me zanima ali ob jemanju zdravil,lahko to naredim.Jemljem nasljednja zdravila.
Proti holesterolu Atoris20mg.Proti nespečnosti Mirzaten45mg in proti depresiji XANAX 0,5mg
Loquen 25mg ,Cymbalta 30mg in Cymbalta 60mg.
Hvala za odgovor Marija
Default avatar
Draga Marija,

Ciscenje organizma vedno dobro dene, vendar vam, na vase vprasanje, ne morem odgovoriti samo z da ali ne. Niste omenili kako izgleda ociscevalna dieta, koliko ste stari in kaksno je vase splosno zdravstveno stanje. Zdravila, ki ste jih navedli ne povedo veliko o vasem imunskem sistemu, metabolizmu, energiji...

Osebno sem proti vsem ociscavalnim dietam, razen v posebnih primerih kot so rak, kandida... Sem zagovornica zdrave hrane, kar pomeni, absolutno nobene procesirane hrane, nobenega sladkorja, mleka in mlecnih izdelkov, razen kefirja, ki ga izdelate sami, in kolikor je mozno, stran od vseh zitaric. Namesto zitaric jejte proso, ajdo, ciceriko, zdrob... Meso 2 x na teden, pijte vodo ko ste zejni, ne nalivajte se kar tako, vendar bodite pozorni na prvi znak zeje in takoj pijte. Ponavadi smo tako zaposleni, da se zeja "skrije" in potem pride do dehidracije. Ce poslusate svoje telo in takoj reagirate boste vedno prav ravnali.

Vse dobro!
Mag. Jadranka Perl
---
"Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu