slabo pečeno meso v nosečnosti
Spoštovani dr. Pušenjak,
na vas se obračam, ker me pogovor pri mojem G nekako ni zadovoljil. Noseča sem 24 t in 6 dni. Pred tednom dni sem po nesreči v restavraciji pojedla nekaj grižljajev napol pečenega zrezka. Na žalost sem to, da je v notranjosti zrezek še povsem krvav opazila kar pozno, ker je zrezek plaval v brusnični omaki in so me še ostali pomirili, da seveda to ne more biti kri temveč omaka. Smolo sem imela le jaz, vsi ostali so namreč imeli lepo pečene zrezke.
Verjetnost okužbe s toksoplazmozo je najbrž majhna, pa vendar obstaja. Ker sem bila na dveh dosedanjih testiranjih negativna, me seveda zelo skrbi, da se ne bi okužila s tokso in tako potencialno škodovala mojemu nerojenemu otroku. Moj G je sicer samo zamahnil z roko in dejal, da v Franciji tudi vsi jejo bolj surovo meso in jim nič ni. Naj se ne sekiram.
Mene pa še vedno žre to vprašanje.
Vas sprašujem za mnenje, ali je pametno počakati na ponovno testiranje v tretjem trimesečju ali bi bilo smiselno to opraviti malo prej. Sama sem tudi pripravljena prevzeti stroške tega testiranja, vendar ne vem na koga naj se obrnem.
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
LP
Magi
Spoštovani,
teoretično bi, tudi če bi se po naključju res okužilo, to lahko ugotavljali šele čez 3 – 4 tedne, kolikortraja, da se v krvi pojavijo protitelesa proti toksoplazmi. Trenutno pa tudi ob morebitni okužbi noben test okužbe ne bi pokazal. Poleg tega bi bilo morebiti pomembno vedeti, kakšno meso ste takrat jedli. Namreč, če je bilo goveje ali svinjsko, bi vsaj teoretična minimalna možnost obstajala, ker omenjate brusnice pa sprašujem, če to slučajno ni bila divjačina, ker v tem primeru toksoplazmoza skorajda ni možna.
Kakorkoli, počakajte do nalednjega rednega testiranja, v bodoče pa se lotite hranjenja bolj z “glavo”, predvsem, če ste tako zelo zaskrbljene vrste, da vam vsaka, še tako majhna verjetnost okužbe dela tako hude preglavice.
Tudi pri konjih toksoplazmoze ni.
Spostovani,
Vceraj sem med sluzbo v sluzbeni restavracija pojedla kos piscancjega mesa, kasneje pa ugotovila, da ni bil dobro pecen (roznato meso, celo kri pri kosteh). Zanima me, ali obstaja riziko okuzbe s toksoplasmozo ali kaksno drugo boleznijo (salmonela, listerioza…)? Noseca sem 17 tednov in me vsekakor skrbi posledica za otroka.
Hvala
Spoštovani,
piščanci ne prenašajo tovrstnih infekcij, zato ste lahko mirni.
Lp .. sem v 36 tednu nosecnosti .. vceraj sem bila povabljen na kosilo in je bila piščančja pleskavica premalo pecena ( bila je pečena v pečici)… zvecer mi je bilo slabo zato sem dvakrar bruhala .. in se danes v jutro mi je slabo .. ali to pomeni da sem se okužla s kako to boleznijo ki so v nosečnosti .. al pac preporosto mi ni pasala ?
ne, mogoče ste si zgolj malo pokvarili želodec, nič drugega.
nič ne bo narobe. Če so piščanci kontroliranega porekla, so neoporečni.