Tiramisu in surovo jajce
Spoštovani DR.Pušenjak,
sem v 39 tednu nosečnosti.
V celi nosečnosti sem strogo pazila na zdravo prehrano, vendar pa sem danes v službi po neumnosti pojedla precej velik kos tiramisuja, sicer doma narejenega ampak v njem je bilo eno jajce, na kar prej sploh nisem pomislila.Prosim, povejte mi, zakaj je pravzaprav jajce škodljivo?Zaradi salmonele ali zaradi katere druge snovi, ki se v njem nahaja.Prosim potolažite me, ker sem čisto obupana!!! Ali lahko moj otročiček zaradi tega zboli?
Brez zamere za morda pretirano paniko
Hvala in lep pozdrav
Špela
Draga Špela,
surova jajca so lahko problem predvsem zaradi salmonel, ki so kar pogosto prisotne v jajcih, vendar, če je bil tiramisu svež in tudi sicer prenašate omenjeno hrano, ni bojazni, da bi se kaj hujšega zgodilo. Salmonela pač lahko, če je je veliko, povzroči črevesne težave s prebavnimi motnjami in z drisko, kar v nosečnosti najmanj ni prijetno, lahko pa pogojno tudi sproži začetek poroda.
Saj ste menda prebrali poleg vprašanja tudi odgovor na vprašanje? Torej ne vidim razlogov za skrb, posebej ne, če jajca vedno ustrezno toplotno obdelamo, torej, če jih spečemo ali skuhamo.
zelo malo verjetno.