Forum: ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

IVF-NOSECNOST

Odgovori Nova tema
Default avatar KLARA 28 Jun 2001

Lepo pozdravljeni!
Naj vam ze na zacetku povem,da mi je ze po prvem postopku IVF uspelo zanositi.
Res naju je z mozem doletela velika sreca.Sedaj grem ze v peti teden nosecnosti.Nosecnost poteka brez kakrsnihkoli tezav. Ravno zaradi tega me zelo skrbi. "Prelepo je,da bi lahko sploh bilo res".Zato sem zelo nervozna in razdrazljiva.
Zanima me ali nosecnost,ko enkrat zanosis(ne glede na kaksen nacin) poteka enako?Lahko delas in pocnes stvari kot nosecnice,ki so zanosile spontano?Je res zanositev po IVF postopku bolj kriticna,kot spontana nosecnost?
Moram vam povedat da z menoj ni bilo narobe nic,probleme ima moz.Bila sem ze na prvem ultrazvoku,ki je pokazal normalno nosecnost.
Pravijo,da mora zenska po takem postopku veliko pocivati,naj se izogiba voznji z avtomobilom,naj gospodinjska opravila prepusti komu drugemu,... Zanima me ce je vse to res in do katerega tedna nosecnosti je tako? Kaj pri nosecnosti povzroca krcenje maternice in ali res lahko zaradi tega pride do spontanega splava? Ginekolog mi je sicer predpisal tabletke Buscopan,ce bi prislo do krcev v maternici.Ali so ti tabletki kaj skodljivi? Kdaj je pravi cas da ga vzamem,ko se pojavi prvi krc ali ko je krcev vec? Res jih ne bi po nepotrebnem jemala?!!?
Upam,da mi boste lahko odgovoril na moja vprasanja.Najlepsa hvala in srecno!

KLARA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Stanko Pušenjak 31 Jul 2001

Draga Klara,

nosečnost sama ni nič bolj rizična zaradi IVF, pač pa zaradi spremljajočih dejvnikov kot so povprečno višja starost nosečnic (statistično) in s tem povezana stanja splošnega zdravja ter v prvih tednih, nakako do 16. tedna nosečnosti zaradi stanja po "hiperstimulaciji" jajčnikov. Ti se včasih ob zanositvi še povečajo in dosežejo velikost otroške glavice in več. Taki jajčniki so ne le občutljivi in bolijo, temveč se lahko tudi "obrnejo okrog svoje osi", kar povzroči odmrtje jajčnika in nujno operacijo. Tudi rumeno telsce po IVF postopku je "drugačno" in pogosteje odpove, če ga ne podpiramo z zdravili, običajno progesteron, kot po spontani nosečnosti, zato nekoliko večja nevarnost za splav do 9. ali 10. tedna nosečnosti.
Kar zadeva Buscopan osebno menim, da je "Blažev žegen" z zanemarljivim učinkom, deluje pa samo spazmolitično, proti krčenju gladke mišice, ki je šele zadnji člen v verigi razvoja morebitnega splava, torej s temi zdravili "namenjenega splava" nikakor ne moremo preprečiti. Če torej nimate pravih krčevitih bolečin, jih ne uživajte "preventivno".

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina 31 Jul 2001

Draga Klara in g. Pusenjak!
V mesecu juniju sem napisala temo-IVF nosecnost?. Po prvem IVF postopku mi ni uspelo zanositi. Sedaj pa se je zgodilo popolnoma nepricakovano: po IVF postopku sem dobila menstruacijo 14 dan - torej 15.6. v juliju pa je izostala. In verjamete ali ne, noseca sem!!! Naredila sem tri teste (vem, da je to nenormalno veliko) in vsi (vceraj 3.) so bili pozitivni!!!!! V petek grem h ginekologu in upam, da je vse OK.
Tebi Klara pa se enkrat vso sreco.
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh