Forum: ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

Po carskem rezu

Odgovori Nova tema
Default avatar AnDy 12 Sep 2013

Spoštovani dr. Pušenjak.

Sem 7 tednov po carskem rezu in bi imela za vas nekaj vprašanj. Ker je moj ginekolog odsoten, sem na poporodni pregled naročena šele čez 3 tedne, zato bi vas vprašala ali lahko z možemo imava odnose, četudi še nisem bila na tem pregledu ali moram počakati na pregled in "zeleno luč" ginekologa. Čišče nimam več, rana je v redu, počutje je tudi v redu.
Drugo vprašanje pa bi imela glede vadbe po porodu. Kako intenzivna je lahko po 2 mesecih po carskem rezu? Imela sem v mislih plesno-športno vadbo. A so kakšni gibi, ki niso dovoljeni po CR v tako kratkem času (recimo poskoki, ipd.). Vem, da je potrebno paziti na trebušne mišice.
Zadnje vprašanje pa bi imela v zvezi z povečano diastazo, ki jo imam nekje za 4 prste. A je možno to kirurško popraviti? Z vajami sem namreč poskušala že po prejšnji nosečnosti, pa je kljub temu ostala za 2 prsta. A se da dobiti napotnico za to ali je potrebno za poseg plačati? Hvala vam že vnaprej za odgovore.

Lep pozdrav, Andreja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 13 Sep 2013

Spoštovani,

glede na povedano mislim, da ni treba nobene "zelene luči2 ginekologa in da lahko obnovite spolne odnose, če tako želite. bi pa priporočil, da mislite na možnost zanositve, ki po CR ne bi bila zaželena vsaj eno leto. Na dojenje se ne gre 100% zanašati. Tudi glede telesne aktivnosti na splošno ni več nobenih ovir, saj so vse rane, ki celijo primarno (izjeme so lahko zagnojene rane), zacelijo v največ 6 tednih. Glede diastaze (razmika) med premima trebušnima mišicama pa je tako. Seveda je možna tudi operacija, ampak je za to treba prerezati trebušno steno, torej bi imeli dodatno brazgotino, osnova tega pojava pa je prirojena vezivno-mišična slabost, česar z nobeno operacijo ni mogoče popraviti in se kljub šivanju lahko ob večji obremenitvi ponovi. To je na splošno lastnost vseh kil, kjerkoli se že pojavijo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh