Forum: ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

Moja izkušnja-nuhalna svetlina

Odgovori Nova tema
Default avatar babussska 05 Mar 2013

Pozdravljeni!

Rada bi delila z vami svojo izkušnjo.

Sem 25 let stara zdrava nosečnica. S partnerjem sva se odločila za otroka pri teh letih saj sva mnenja, da je otroka potrebno imeti mlad. Če drugega ne že zaradi tega, ker je tveganje za 1001 bolezen pri otroku tako manjše.

Ginekologinja me je poslala na merjenje nuhalne svetline. Slednje sem opravila v 12. tednu v centru Dravlje. Pred pregledom sem morala izpolniti vprašalnik, kjer je na dnu pisalo: Ali boste opravili dvojni hormonski test? Ne ginekologinja ne nihče drug mi ni prej omenil nobenega krvnega testa. Ko sem vprašala zdravnico v ordinaciji, mi je odgovorila, da ta test ZELO priporočajo. Seveda sva se kot skrbna človeka za ta test odločila.
Po UZ je bilo z otročkom vse OK. Nuhalna je bila v mejah normale za mojo starost, nosek je bil viden... Ocenjeno tveganje za Downov sindrom je bilo okoli 1:7000. Oba sva bila vesela, saj se s takšno stopnjo tveganja lahko zadovoljiš in rečeš, vse je OK.
Zdravnica mi je zatrdila, da hormonski test v večini primerov izvide še dodatno izboljša. Ko sem prejela čez 1 teden izvide na dom, me je skoraj kap. Hormoni so bili povišani in posledično je tveganje za Downov sindrom ocenjeno na 1:800. Ja vem, tudi v izvidu je pisalo: tveganje za DS je majhno. Pa vendar ti takšna sprememba izvida da misliti...

Šla sem po drugo mnenje, kjer mi je druga ginekologinja ponovno zmerila nuhalno svetlino in prav tako DOLŽINO NOSNE KOSTI, kar v Dravljah niso naredili. Ocenjeno tveganje je bilo spet zelo zelo majhno. Nakar je ginekologinja rekla, da ona s takšnim izvidom bolnic sploh ne pošilja na dvojni hormonski test, sploh pa ne v 12. tednu nosečnosti.

Torej se mi poraja vprašanje. Stara sem 25 let, namenoma sem se za otroke odločila "zgodaj". Zakaj so mi v Dravljah svetovali dvojni hormonski test, kljub temu, da sem mlada, da sem bila že v 12. tednu nosečnosti, ta test pa naj bi bil najbolj zanesljiv med 8. in 10. tednom?
Sedaj imava s partnerjem skrbi, kar posledično vpliva tudi na najinega otročička. Za amniocentezo se ne bova odločila, ker ne bom tvegala svojega otroka. Prav tako nočem na četverni hormonski test, ker "hormonom ne zaupam več".
Jezna sem nase, ker sem se sploh odločila za dvojni hormonski test, kar mi sedaj povzroča skrbi. Prav tako pa sem jezna na zdravnico, ki mi je dvojni hormonski test svetovala (četudi ni ona ničesar kriva in odločitev je konec koncev bila moja).
In nihče mi ne zna razložit, kaj ta dvojni hormonski test sploh pove. Kaj pomeni, da je ta beta hormon povečan? Zakaj je to pri meni? Ali je povezano tudi s tem, da sem prepozno dala kri v pregled, čeprav mi nihče tega ni povedal prej?

Kako pa je s tem ne-invazivnim krvnim testom za preverjanje Downovega sindroma? Glede na zadnje afere, ali je to sploh izvedljivo v Sloveniji?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 05 Mar 2013

Spoštovani,

ste res tipični "primerek" sodobne mlade nosečnice, zato bom odgovoril malce obširneje. Upam, da mi ne boste zamerili kakšne "neposrednosti", ampak na masi nosečnic se vaš značaj res zelo pozna. Opazen je trend oziroma zahteva, da bi naj profesionalci, ki vas servisiramo v ambulantah, za vas imeli toliko časa, kot ga imate sami za sebe. Po drugi strani se povsem strinjam, da je za vsako pomembno odločitev v življenju potrebno imeti dovolj informacij in podatki niso enaki informaciji! V ambulantah s sodobno UZ diagnostiko v nosečnosti se trudimo, da bi imele nosečnice pred in po preiskavi dovolj tehtnih informacij, tu in tam pa seveda tega cilja ne dosežemo. Zakaj je dotični preiskovalec oziroma preiskovalka pri tveganju za DS 1:7000 še vedno ponujal(a) tudi dvojni presejalni test, res ne bi vedel. Tudi ne vem, kaj je dejansko rekla v zvezi s spremembami tveganja po DHT, kajti če bi ta test vedno izvid le izboljšal, čemu bi ga potem delali?! Namen testov je odkriti tiste posameznice med nosečnicami, ki dosegajo visoko tveganje (> 1:300), da jim lahko pravočasno ponudimo invazivne teste, amniocentezo ali BHR. To je naš, torej namen stroke v korist pacientom. Namen nosečnic je seveda lahko zelo drugačen, od tega, da "malo vidijo svoj plodek, kako brcka in se obračka", do romantičnega pričakovanja, da bo njeno tveganje za DS zelo nizko, po možnosti nižje od tveganja noseče prijateljice, s čimer jo bo seveda takoj seznanila. Itd.
Če pustimo ob strani vse te subjektivne momente in razloge za karkoli se pač odločimo, DHT po eni strani seveda tveganje za DS lahko tako zmanjša kot poveča, po drugi strani pa nima neomejenega dometa. V 99% primerih je ta domet faktor 10 v +ali -. To pomeni, da bi pri vašem tveganju za DS 1:7000 nosečnosti morali imeti pred očmi dve skrajnosti, v okviru katerih lahko DHT še deluje, to je med 1:700 in 1:70.000 . To seveda pomeni, da tveganja, ki bi doseglo kritično mejo 1:300 ali več skorajda ni več mogoče doseči, zato sam pri tveganjih 1:3500 in manj DHT ne ponujam več oziroma, če se nosečnica zanj res zeloooooo zanima in bi ga rada imela, jo vprašam, kaj bo storila, če bo dosegla tveganje 1:350. Plačane AC namreč pri tem izvidu še vedno ne dobi.
Kar zadeva neinvazivni test kromosomske zgradbe ploda iz krvi nosečnice, je ta povsem možen in izvedljiv preko Medgena v Dravljah. S tem v zvezi ni bilo nobene "afere", ampak je bil le poskus sproženja afere z diskreditiranjem za tovrstno diagnostiko edino možnih kompetentnih strokovnjakov v državi, verjetno s strani podjetja, ki je zakupilo exsluzivne pravice za posredovanje tovrstnih preiskav pri Kitajcih iz Slovenije in je želelo s tem izboljšati svoje možnosti, v bistvu pa so se "ustrelili v koleno", ker tovrstna diagnostika močno napreduje tudi drugje po svetu in se ni noben problem povezati s kom drugim. Resda so drugi nekoliko dražji, po drugi strani pa že ta hip zmorejo ne le preverjanje trisomije 21. kromosoma (Downovega sindroma) ampak 5 najpogostejših kromosomskih odklonov (kromosomov 21,13,18, X in Y). Cena je trenutno še precej visoka, okrog 1200 EUR, ampak se bo v naslednjih letih zagotovo močno znižala.
Zaradi višjega prostega ßhCG se ne vznemirjajte. Kaj točno to pomeni ni niti pomembno. Statistično je pač povezano z višjim tveganjem za DS in izvid o vašem konkretnem tveganju ste dobili (1:800), kar pomeni, da je med 800 nosečnicami s podobnim izvidom 1 plod z Downovim sindromom.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Viki79 06 Mar 2013

Pozdravljeni,

Tudi jaz sem naredila pregled nuhalne svetline, ki mi je dal rezultat 1:1638, nato mi je ginekologinja svetovala še DHT, saj ni videla nosne kosti. DHT mi je znižal rezultat na 1:1301, ker pa ginekologinja ni videla nosne kosti, me je poslala še v porodnišnico v Ljubljano na pregled. Tam ste me pregledal vi, dr.Pušenjak in nosno kost ste "našel".

V 33.tednu so mi zgolj slučajno ugotovili polihidramnij, saj sem opozarjala, da imam grozno velik trebuh in me je že vse bolelo, poleg tega so ugotovili, da ima moj otročiček sindrom "double bubble", kasneje pa še, da ima trisomijo 21.

Moje mnenje o pregledu nuhalne svetline je, da je "dober" edino za tiste nosečnice, ki jim pokaže slab rezultat, saj take nosečnice potem pošljejo na amniocentezo, ki je 99.9 % zanesljiva. Takim kot sem jaz, pa nuhalna svetlina in DHT dajeta samo lažno upanje... (vem, da sta NS in DHT skupaj 90% zanesljiva, vendar se lahko prav vsak znajde v ostalih 10%-ih, zato je zame teh 90% isto kot nič....)

Vprašala pa bi vas naslednje :

1. Kako je možno, da na morfologiji v 23.tednu ginekologinja ni videla nobenih napak na otročičku (zlepljeno črevesje, kratke dolge kosti..), ki bi kazali na trisomijo 21 ?

2. Koliko časa po porodu ( UPN ), lahko ponovno zanosim ?

Hvala lepa za odgovore in brez zamere, ker sem razočarana nad tako "opevanim" pregledom nuhalne svetline....

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 06 Mar 2013

Spoštovani,

res je, da se vsak lahko znajde tudi med tistimi 10%, kjer presejalni test odpove, ampak 90% tistim, ki bi sicer rodili otroka z DS je to preiskava, katera jim je pomagala, tako kot je avtomobil zelo koristen pripomoček za današnji čas, razen, če se znajdeš med tistimi redkimi, ki se jim zgodi prometna nesreča in zaradi tega ostanejo invalidi ali umrejo. Prav tako je zelo koristno, da imamo možnost, da se ogrevamo na plin, razen za tistih 10 ljudi v SLO na leto, kii jih ta izredno koristni način ogrevanja umori....in tako bi lahko naštevali v nedogled. Osebnega razočaranja vam nihče ne more zameriti, še najmanj jaz, ampak bom to metodo odkrivanja tako dolgo zagovarjal, dokler se ne bo našla boljša. Na obzorju je nova metoda preverjanja kromosomske zgradbe ploda iz maternine krvi ampak trenutno žal stane 2x več kot AC. Vsem nosečnicam pa žal ne moremo nuditi invazivnega testa, ker je po eni strani predrag, po drugi strani pa pri cca 1% nosečnic, ki se ga poslužijo, povzroči splav. Skratka, življenje ni fer in nam na raznih koncih postavlja preskušnje, ki jih lahko premagamo, včasih obidemo, včasih pa jim podležemo. Žal je presejalna metoda pri vas odpovedala oziroma, če pogledamo širše, niti ne, saj se je na koncu vseeno še pred rojstvom odkrilo, da nosite otroka z DS, ki ga zdaj nimate. Zakaj se pri 23 tednih ni videlo nič takšnega, kar bi odkrilo kromosomsko napako, težko rečem. Pač ni bilo opaziti. Ali so bili znaki prisotni, pa jih zgolj ginekologinja ni opazila ali pa jih dejansko ni bilo oziroma niso bili dovolj očitni, da bi jih smeli jemati resno, ne bomo nikoli izvedeli.
Po porodu se priporoča približno 6 mesecev odloga z novo nosečnostjo, če se vam zalomi in zanosite že po 4 mesecih, pa tudi ne bo nič narobe.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bigc 07 Mar 2013

Meni se je zgodilo popolnoma isto kot avtorici prispevka (tudi v Dravljah, rezultat NS okoli 1:10.000, po priporočilu zdravnice, da po DHT bomo pa samo še bolj prepričani, da je vse ok, dobila rezultat DHT 1:540), sva se odločila za samoplačniško amniocentezo, jo je delal dr. Pušenjak, vse bilo ok, ni nama žal, da sem šla, če bom ponovno noseča, grem samo na AC.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tinchyka06 18 Mar 2013

Spoštovani,

Kot moje predhodnice, sem bila tudi sama zelo presenečena, ko me je danes osebna ginekologinja opozorila, da je dvojni hormonski test povečal verjetnost za Downov sindrom iz 1:2935 (NS) na 1:779, vrednosti ostalih dveh sindromov sta se izboljšali. Ginekologinja, pri kateri sem bila na nuhalni in DHTju je komentirala, da ni potrebna nadaljanja obravnava, zato izvidu nisem posvečala posebne pozornosti. Me pa je začelo vseeno skrbeti. Trenutno sem v 16. tednu nosečnosti in me zanima, ali bi mi glede na zapisano, predlagali amniocentezo, če seveda že nisem prepozna zanjo.

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 18 Mar 2013

Spoštovani,

za AC in preverjanje plodove kromosomske slike seveda niste prepozni, kajti ta preiskava se pri 16 tednih šele začne opravljati, opravljamo pa jo najmanj do 22. tedna in če se kasneje pokaže potreba po tem, pravzaprav kadarkoli do poroda. Seveda, če se odkrije kromosomsko napako kasneje, je splav oziroma porod nekoliko bolj neprijeten, ampak namen, da se ne rodi otrok z resno duševno in telesno okvaro, lahko dosežemo še pred rojstvom živega otroka, ko tovrstnega ukrepanja seveda ni več.
Pri tveganju za DS, ki je manjše od 1:300 vam žal preverjanje plodove kromosomske slike ne pripada na stroške zavarovanja in bi si jo morali financirati sami, je pa to vsekakor možno. Kot strokovnjak s tega področja vam pri tem ne smem niti ne morem sugerirati, kako ravnati, kajti tveganje 1:800 , kakršno je zdaj pri vas, je sicer povprečje pri okrog 30 letih in to seveda še ni problematično. Subjektivno občutenje tveganja pa je povsem osebno in s tem v zvezi tudi odločitve okrog preverjanja stanja. Pri odločitvi imejte le v mislih absolutno številko 1:779, ne to, od kod ste prišli sem. Pri spremembi številke smo namreč nagnjeni k podobnemu občutku kot če damo obe roki v vodo, eno v vročo, drugo v mrzlo in nato obe roki v mlačno vodo. Roka, ki je bila prej v mrzli, bo mlačno občutila kot vročo, roka, ki je bila prej v vroči pa bo mlačno vodo občutila kot mrzlo! Nobeden od obeh občutkov torej ne bo objektiven!

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tinchyka06 20 Mar 2013

Ponovno pozdravljeni,

Veliko sem razmišljala o vašem odgovoru glede izvida NS (1:779) in se odločila, da na AC ne grem, bi pa naredila krvni test (samoplačniški), in sicer me zanima, vaše mnenje o testih QFPCR in NIFTY ter kakšna je razlika med njima. Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor!

Lep dan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 20 Mar 2013

Spoštovani,

točnih razlik žal pri teh novostih ne poznam, bi pa vam lahko priporočil posvet pri genetiku, ki vam bo vse pojasnil v podrobnosti, npr. pri Medgenu. Morda boste osnovne razlike oziroma tisto, kar vas najbolj zanima izvedeli celo po telefonu: 01 5107130. Kolikor vem, se QFPCR izvaja le na plodovnici, torej to ni metoda za izogibanje invazivnemu posegu, gensko skeniranje za določitev prisotnosti določenega kromosoma pri plodu in števila posameznih kromosomov v garnituri pa je možno za plod neinvazivno iz materine krvi, vendar je treba biti previden, kdo te rezultate interpretira, kajti licenco za tovrstno dejavnost imajo le genetiki, lotevajo pa se tega žal najrazličnejši kvazi strokovnjaki različnih medicinskih specialnosti in nazivov, ki pa o metodi in njenih prednostih in slabostih večinoma vedo premalo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Viki79 25 Mar 2013

Pozdravljeni,

Zanima me kakšni so lahko zapleti oz.nevarnosti v nosečnosti, če zanosim že dva ali tri mesece po UPN-ju ? UPN sem imela v 33.tednu nosečnosti.

Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 25 Mar 2013

Spoštovani,

po porodu oziroma tako visoki prekinitvi nosečnosti vsekakor priporočam vsaj 3, morda celo 4 mesece odloga z novo nosečnostjo. Zapleti, če zanosite prej? Večinoma jih ni, je pa večja pojavnost slabokrvnosti, predležeče posteljice, povešenih rodil, malo več prezgodnjega poroda in splava ipd.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar babussska 26 Mar 2013

Pozdrav! (predvsem zaskrbljenim bodočim mamicam)

Moj osebno izkušnjo z NS in DHT sem opisala v prvem prispevku te teme.

Z možem sva se nato odločila za neinvazivni genetski presejalni test. Že sama zdravnica nama je rekla, da je najina zaskrbljenost po vsej verjetnosti odveč in da bo izvid negativen.

Po dveh tednih so me poklicali in izvid je bil res negativen. Torej z 99% zanesljivostjo (kolikor je neinvazivni genetski presejalni test zanesljiv) je moj otroček zdrav. Sedaj sem popolnoma pomirjena in končno uživam v nosečnosti. Otroček je že začel brcati, zato sem še bolj vesela.

Nočem delati nobene reklame za ta "novi" ne-invazivni test, vendar je izvid resnično odpravil vse moje skrbi in nobenega tveganja za otročka ni bilo. Cena je res visoka, ampak ne tako visoka, kot je sedaj moje zadovoljstvo...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar roxy7 27 Mar 2013

Pozdravljeni,

tudi jaz bi se obrnila na vas s prošnjo, da mi malo bolje obrazložite kakšen rezultat sem imela pri merjenju NS. Stara sem 24 let, noseča na dan pregleda 12t in 3d, zarodek velikosti 6,9mm. K zdravnici sem prišla polna pozitivizma, prepričana sem bila da nič ne more biti narobe saj sma oba mlada in zdrava. Vendar ko je začela meriti NS ni kaj komentirala rekla je samo da je velikosti 2,2mm in ko sem jo vprašala ali je to dober ali slab rezultat je odgovorila samo raje bi preverila še s krvnim testom. Ker je to moja prva nosečnost in se v vsem še malo lovim me je s takšnim odgovorom dobro prestrašila. Nosna kost pa je vidna, čeprav obraznega kota mislim da ni računala, srček normalno bije 169bpm in tudi možgani naj bi bili čisto ok. Nato sem pri sestri oddala kri in na izvide naj bi čakala 1 teden. Ker sem bila preveč v dvomih sem klicala nazaj sestro kolikšna je sploh verjetnost za t21 in rekla je 1:4700. zaradi slabe obrazložitve zdravnice se zato obračam na vas vem da je riziko 1:300 ampak z vsemi puncami se pogovarjam so imele rezultate okoli 1:10000 ali več in so kakšno leto starejše od mene, zato predvidevam da rezultat ni najbolši? Ali lahko pride v merjenju te nuhalne svetline do odstopanj? Se opravičujem če morda zganjam prehitro paniko, ampak lažje bi mi bilo če mi nekdo predtsavi moj rezultat.

Najlepša hvala in lep dan želim še naprej.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar roxy7 27 Mar 2013

in pa še eno vprašanje sem pozabila dodati...Ali je v ta rezultat upoštevano tudi dejstvo, da sem zanosila s Klomifenom?Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 27 Mar 2013

ne vem ampak to mislim, da niti ne vpliva kaj dosti na tveganje.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 27 Mar 2013

Spoštovani,

vas bom vprašal malo naokrog, da vam bo morebiti lažje razumeti svoj problem, ki ni problem. Kateri avto je boljši? Tisti, ki gre 250 km/uro ali tisti, ki gre 280 km/uro? Ali npr. Kateri salonarji so bolj fancy? Tisti za 1750 EUR ali tisti za 2320 EUR? .... takšnih primerjav bi lahko našel brez števila ampak iskreno rečeno je vse, kar gre hitreje od 180km/h ali paše na noge in stane več kot 300 EUR, čisto "too much"¨! Vaše tveganje pri 1:4.700 je zanemarljivo majhno in ga ni potrebno primerjat s tistim od prijateljic, četudi je 1:10.000, ker je v praktičnem smislu enako. Vaš rezultat je torej med najboljšimi!

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar roxy7 27 Mar 2013

Zdravo,

se opravičujem očitno prej nisem poslala celotnega vprašanja, sem šele zdaj ugotovila :) bila sme namreč na merjenju NS, stara sem 24 let, nekako nisem pričakovala da bi me ta pregled kakorkoli postavil v dvome, saj sma oba s parterjem mlada, zdrava. Vendar ravno obratno. Zdravnica me je že pred samim pregledom vprašala za krvni test če sme se odločila za njega in sem seveda rekla da ja, saj sem želela dobiti čimbolj natančne rezultate. Ko je naredila merjenje je ugotovila da znaša NS 2,2 mm pri 69mm velikem zarodku, pri 12t in 3d nosečnosti. Seveda sem zdravnico vprašala kaj ta rezultat pomeni odgovorila je le da bi naredila raje še krvni test (dvojni hormonski) da bo bolj ziher. S tem odgovorm me je zelo prestrašila, zato sem tudi naslednji dan klicala v ordinacijo in vprašala sestro kakšna je verjetnost da bo imel moj otrok T21 in je rekla 1:4700. Vem da je rizično pri 1:300 ampak punce mojih let imajo rezultate 1:10000 in več, nobeni ni bilo potrebno delati krvnega testa zato sem rahlo v dvomih?Naj povem še to da nosna kost je lepo vidna, cvendar mi obraznega kota ni merila, možgani in vse ostalo je bp, srček je bil 169bpm. Vem da dejansko možnost da ima otrok t21 je 1:4700 ampak kaj to pomeni v praksi, je veliko tkaih primerov se ti otroci rodijo zdravi ali sem med slabšim rezultatom? Prosim vas za razlago ker je od svoje zdravnice nisem dobila...najlepša hvala in lep dan še naprej,.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 27 Mar 2013

ne vem, če ste opazili vendar sem malo višje že odgovoril na vaša vprašanja.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar roxy7 17 Apr 2013

Pozdravljeni,

spet jaz :) bolj iz radovednosti kot kaj drugega me nekaj zanima zato tudi ni potrebno takoj odgovoriti verjetno imate gužvo :) torej po opravljeni nuhalni svetlini ki je merila 2,2mm, nosna kost je bila vidna sem opravila še DHT test. Pred tem je bilo izmerjena verjetnost za T21 1:4700, nato je s DHT testom se le ta povišala na 1:19999. Zdaj pa me zanima ena stvar kako je možno da se je verjetnost tako zelo znišala ali je bila morda to le marketinška poteza da se je prodal tudi DHT test (namreč dobila sem tak občuitek med samim pregledom), čerpav mi ni žal niti centa ali je to realno da se lahko to tako zelo izboljša?

Pa lep sončen dan želim še naprej!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 17 Apr 2013

Spoštovani,

kot prvo morava razčistiti, kaj pri ulomkih pomeni "več" in kaj "manj". To namreč žal bega mnogo ljudi, čeprav gre za matematične pojme iz 5. razreda O.Š.. Torej 1:100 je več kot 1:1000 in to je več kot 1: 20.000. Bo za razumeti? Dobro, zdaj ko vemo, kaj je več in kaj manj, lahko ugotoviva, da se vam je tveganje za DS po DHT zmanjšalo in sicer z 1:4700 (da bo lažje zaokroživa na 1:5000) na 1:20.000 ali v prevodu še za 4x. Lahko bi se vam tveganje tudi povečalo za recimo 10x in bi potem zneslo 1:470, pa se to ni zgodilo. Vaše trenutno tveganje za rojstvo otroka z DS je torej minimalno in zaradi tega dodatne preiskave niso potrebne. Sam DHT ne ponujam več, če že z NS ugotovimo, da je tveganje za rojstvo otroka za DS manjše od 1:4000, kajti tudi pri zelo slabem izvidu DHT težko pridemo do tveganja, ki bi nosečnici prinesel amniocentezo (diagnostični test), jo pa definitivno lahko vznemiri, če potem dobi izvid s tveganjem npr. 1:350, kar je že zelo blizu pogoju za AC.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh