ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Zgodnja nosecnost in blag rjav izcedek

Default avatar

pikaka

Pozdravljeni, še eno vprašanje glede Dabrostona.
V torek je bil zadnji,10 dan jemanja D. zato sem naredila nosečniški test in ker je bil negativen sem prenehala z jemanjem.
Danes pa sem ga ponovila in je pozitiven, vendar je testna črtica še bolj bleda (tako je bilo tudi pri prejšnjih nosečnostih in je bilo vedno res pozitivno). Glede na manjšo količino roznega izcedka, ki se je pojavil v pon. in torek sklepam, da je šlo takrat za vgnezditev.
D. naj bi jemala tudi kot podporo zanositvi, naj torej že danes začnem z nadaljevanjem jemanja ali raje počakam kak dan, ponovim test in potem nadaljujem? Kakšen je odmerek jemanja v nosečnosti, tudi 2x1 tableto? Danes se mi je pojavil tudi oranžno obarvan izcedek (prejšnjič je le ta vodil do rjavega in nato do splava). Ali je potrebno povečati dozo tablet, če se pojavi rjav izcedek ali krvavitev?
Zelo sem zmedena in bojim se ponovitve splava, zato se spet obračam na vas.

Hvala in lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

če so vam Dabroston že predpisali, potem ga uporabljajte, saj če je po naključju res potreben, je potreben ravno zdaj v času vgnezditve. Ko se zarodek enkrat hormonsko poveže z rumenim telesom, progesteron pravzapva ni več potreben oziroma ne rešuje več ničesar.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

malo.bitjece

Spoštovani.

Zanima me, koliko lahko na spontani splav v zgodnji nosečnosti vpliva večji telesni napor ženske. 18. januarja sem dobila menstruacijo, 23. januarja sem zasledila gost, beljaku podoben lepljivi izcedek (je možno da je tako hitro ovulacija). 31. smo imeli doma posebno stanje, in je bilo treba pač fizično neke stvari delati, od takrat sem naprej imela rjav izcedek, včasih komaj viden, včasih bolj, danes 24.2 sem šla zaradi pozitivnega testa nosečnosti na pregled, ker imam še vedno izcedek, pa pravi da ni videti vrečke, da je zadebeljena maternica in da je neka vodena (ne vem imena), da ni prave okrogle oblike in da je lahko to ostanek nosečnosti....v sredo grem še enkrat na pregled in bomo videli ali bo treba narediti abrazijo.... Informacijo, ali lahko večji fizični napor ženske ob ali po vgnezdenju oplojenega jajčeca v maternici povzroči ss rabim, da vem kako se vnaprej paziti da naredim, kar lahko da ne pride do propada nosečnosti... Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

ne, nobena fizična aktivnost ne more povzročiti splav, čeprav zdravniki s svojimi priporočili dajejo nasprotne signale. Ampak dejstvo je, da bi takšno povzročanje splava zelo olajšalo dostop do splava ženskam v državah, kjer je splav prepovedan, pa jim to žal čisto nič ne pomaga. Lahko praktično počnete kar želite, pa zdrave nosečnosti skorajda ni mogoče odpraviti, bolne pa skorajda ni mogoče zadržati.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

malo.bitjece

Spoštoani!

Prosim za vaše mnenje. Kot sem ža napisala, sem imela zadno menstruacijo 18. januarja, test nosečnosti pred dnevi pozitiven, od 1.februarja ali par dni kasneje, sem imela rjav izcedek, na začektu čisto drobne pikice, kasneje več kapljic. NI bilo močne krvavitve. Na UZ pred dvemi dnevi videti vodeni ovoj, danes nič več, ni gastacijske vrečke, Beta-hck 24.2 =326, Beta hcg 26.2 = 320. Se pravi da nosečniški hormo ne narašča. Maternica zadebeljena do 11,4 mm. Ali menite, če bo v petek Beta hcg isti ali nižji in ni vidna gastacijska vrečaka, da je ok da mi naredijo abrazijo. NIč me ne boli, rjav izcedek je še vedno rahel. menstruacije ni...ali bolje počakati pa sebo samo to izčisti in bo kasneje prišla menstruacija.... Ne vejo, ali je bila nosečost, pa je bil rjav izcedek propad gastacijske vrečke in je nosečnost propadla ali je možnost IMN. Pravi da na UZ ne vidi nič da bi bilo na jajcevodih, menda se vidi neka odstopanja, čeje IMN.....

Hvala za odgovor.

Nada
Default avatar

pikaka

Ponovno pozdravljeni,
sporočam, da je bil nosečniški test danes negativen, torej se nosečnost očitno ni obdržala ali pa je sploh ni bilo. Sedaj pa me zanima glede dabrostona, jemala sam ga namreč 10 dni, nato sem za 6 dni prekinila (v tem času ni bilo m., test pa je bil pozitiven) sedaj ga jemljem 3 dni, saj sem mislila, da sem noseča. Naj torej takoj prekinem z jemanjem, ker je sedaj test negativen ali naj počakam, da mine 10 dni jemanja in nato prekinem? Kontrolo pri svojem G. imam v pon.

Lp In hvala
Default avatar

pikaka

Se opravičujem, pozabila sem vprašati še ali je možno,da je več različnih testov kar 5 dni zapored lažno negativnih? Ker jaz menim,da je šlo za neuspelo nosečnost in če imam prav je to že moja 3ja takšna nosečnost, kar pomeni,da imam sedaj pravico do kakšne preiskave več, kajne? Ali mora moj G. v primeru,da grem samoplačniško na Bhcg test in je še pozitiven, upoštevati tudi to nosečnost kot 3ji splav? Trenutno namreč meni,da so bili testi lažno pozitivni.

Hvala in lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

ginekolog ni dolžan ničesar upoštevati, je pa v navadi, da se po vsaj 3 zaporednih propadlih nosečnostih indicira kromosomska analiza potencialnih staršev, da se izključi morebitna uravnotežena translokacija pri enem od para. Tudi na to preiskavo pa se žal lahko čaka tudi nekaj mesecev, ker je primerov, ki potrebujejo tovrstno preiskavo več kot je plačanih in dogovorjenih takšnih preiskav z ZZZS na letni ravni. Samoplačniško pa je seveda na voljo takoj, saj kapacitete genetikov in genetskih laboratorijev niso prekoračene.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Stanko Pušenjak

predlagam, da prepustite odločitev zdravnikom, ki se ukvarjajo z vami. Pri tem ßhCG je skoraj vseeno, katero taktiko uberemo. Če bo ßhCg upadel, lahko čakamo, če bo zelo malo zrasel, bi bila na mestu abrazija in če po abraziji ne pade vrednost ßhCG zelo na hitro, gre za IMN.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

pikaka

Pozdravljeni, še zadnje vprašanje:
Danes sem opravila BHCG test in rezultat je 4.80mlU/ml. Vem,da je to nizka in negativna vrednost, vseeno pa me zanima ali lahko ta rezultat kaže na neuspelo nosečnost? Ali se takšna vrednost lahko pokaže nasplošno pri vseh nenosečih ženskah ali je takrat rezultat običajno 0? Ker mi ne gre v račun, zakaj ko sem naredila premor z dabroston ni bilo menstruacije in zakaj je bilo več testov pozitivnih potem pa je v torek črtica zbledela. Če bi bili testi lažno pozitivni, bi to namreč pomenilo, da sem po prenehanju z D. imela ovulacijo namesto M, to pa ni mogoče, sej je bila O že 10 dni prej. No danes se je začela tudi zapoznela menstruacijska krvavitev, zato bom sedaj prenehala z dabrostonom.

Res hvala za odgovore in potrpljenje in lep pozdrav!
Default avatar

nussaa

Pozdravljeni,

vaših odgovorov sem prebrala na to temo že kar nekaj. Zavedam se pač dejstev, glede pomena "hematoma" oziroma 50/50% možnosti prekinitve ali nadaljevanja nosečnosti.

Sama sem v 5 t 5d in danes zjutraj sem na papirju zasledila res blag rjav beli tok. Ker vem, da rjavo barvo pomeni le neko krvavitev, sem se odpravila samoplačniško k ginekologu, ki pa ni bil moj (saj je bil odsoten). Gre sicer za mojo drugo nosečnost in je prva minila brez posebnosti kot tudi sam porod. Skratka, kar me moti, je to, da je ginekolog vsega skupaj na monitorju opazoval največ 20 sekund, povedal, da gre za zgodnjo nosečnost, da nekega odboja od ploda ni, ker je še premajhen in da imam poleg vrečke hematom. Predpisal mi je progesteron Estima 2x dnevno po dve tableti vaginalno. Drugega ne. Ni mi omenil ne za kaj gre, koliko je velik ta hematom, čemu te tablete, je to nevarno, na kaj moram paziti, skratka nič. Sem precej realna oseba, ampak človek bi pričakoval več od strokovne osebe. Dobila sem kar 6 škatel teh tablet in v vsaki jih je po 30. Poklicala sem nato sestro mojega ginekologa, ki me je naročila čez 14 dni. Danes sem si tableti že vstavila in že po nekaj urah opažam precej povečan tok, blago rjave barve ampak bolj na prozoren način. Je to normalno?

Šla sem po odgovore, pa se počutim kar opeharjeno za svoj denar. Na kakršnokoli vprašanje samo, da se dogodkov ne da predvideti, da gre samo naprej ali se prekine ipd. Vsaj glede na bežen pogled monitorja sklepam, da je nosečnost v maternici in ni izvenmaternična.

Ob vsem tem pa sem še prehlajena. Kašelj in zamašen nos. V navadi imam v takih obdobjih piti vsako jutro sok stisnjene limone, vodo in malenkost cimeta. Ves čas jemljem tudi Elevit. Lahko kakorkoli predoziram telo z vitamini in s tem škodujem plodu?

Lep pozdrav!
Lep pozdrav,
Nuša
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

z Dabrostonom lahko prekinete takoj, saj je sistem pod dovolj časa trajajočim vplivom progesterona iz rumenega telesca in bo po ukinitvi Dabrostona verjetno v kratkem času prišlo do M.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

če bi bili takoj ob pozitivnem testu naredili krvni test ßhCG in bi bil ta >40 U/L, bi lahko o vsem tem razpravljala, zdaj pa lahko le dokaj neuspešno ugibava. Vrednosti ßhCG do 10 U/L se lahko pojavijo pri vsaki ženski izven nosečnosti, ker je tu nekje prag občutljivosti testa, kjer metoda sploh postane zanesljiva in ločljiva.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

naleteli ste na dokaj standardno obravnavo, uveljavljeno med ginekologi, čeprav zanjo že dolgo ni več znanstvene podpore. Res je, da obstaja tudi takoimenovana "popustljivost rumenega telesca" kar bi se zdravilo z dodatki progesterona, ampak iz fiziologije vemo, da se to pojavi zelo, zelo zgodaj v nosečnosti in da je problem le obdobje vgnezditve, torej kratek čas med oploditvijo in vgnezditvijo, ko zarodek absolutno potrebuje podporo progesterona iz RT. Če RT začne propadati preden zarodek uspe priti do maternične sluznice, se vgnezditi in rumenemu telesu "poslati" signal, da je tam (s hormonom hCG), s čimer prevzame nadzor nad nadaljnjim delovanjem RT, potem pride do splava. Čim se v krvi pojavi hCG, je to dokaz, da se je zarodek vgnezdil in razloga za progesteronsko podporo pravzaprav ni več, v praksi pa se jo predpisuje še kar naprej, čeprav ga je v sistemu več kot dovolj. Skratka, če boste Estimo uporabljali ali ne, bo izplen enak, saj je razlogov za splav veliko, Estima pa bi pokrila le problem popustljivega RT, ki je v bistvu že neaktualen. Svoj ritual zdravljenja prehlada pa lahko brez zadržkov obdržite tudi v nosečnosti, ker se z vitaminov iz skupine B in C ni mogoče predozirati.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

malo.bitjece

malo.bitjece je napisal/a:
Pozdravljeni!

Prosim še za eno mnenje. Bega hcg je 28.2 padel pod 260, maternica zadebeljena pred parimi dnevi 11,4 mm, danes 8 mm. Ginekolog predlaga abrazijo in histološki pregled, ali je šlo za maternično ali IM nosečnost. Po testih menim da bi bilo tudi ok počakati, da se slunica tudi sama čisti. Ali je možno da pride do vnetja slunice in zastrupitve, če čakam. Drugo vprašanje je, ali abrazija dobro vpliva na potencialno novo nosečnost (če je dobro stara slunica postrgana dol, je mogoče zaradi tega boljša možnost vgnezditve oplojenega jajčeca?). Hvala za odgovor, Nada
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

dokler ßhCG pada, abrazija ni potrebna, abrazija pa načeloma ni blagodejna za rodila. Zanjo se odločimo, kadar drugače ne gre in v vašem primeru bi morda res šlo tudi brez. Zaradi tako malo tkiva, ki izloča hCG ne bo prišlo do nobene zastrupitve, v najslabšem primeru do kasnejše abrazije zaradi predolgo trajajoče krvavitve.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

nussaa

Ponovno pozdravljeni,

hvala za odgovor. Mi je pa na misel prišlo še eno vprašanje. Ali ima moja krvna skupina, ki je 0 negativna, lahko kaj vpliva na zarodek, glede na to, da se naj bi nahajal hematom v maternici? Morda povsem odvečno vprašanje, a spomnim se, da sem v prvi nosečnosti zato prejela cepivo, po porodu pa ne, ker se izkazalo, da ima hči isto krvno skupino, Rh prav tako negativen.


Lep pozdrav.
Lep pozdrav,
Nuša
Default avatar

Stanko Pušenjak

na srečo celice plodovih tkiv tako zgodaj še ne izražajo antigenov Rh na svoji površini, zato ta hip kljub znakom krvavitve še ni potrebno dajati antiD seruma, ga pa bi priporočil, če se podobne krvavitve nadaljujejo oziroma ponovijo po 8. tednu nosečnosti. Po drugi strani pa bi morda lahko partnerja poslali na določitev krvne skupine in Rh ter v primeru, da je on tudi Rh negativen (za to obstaja 15% možnost), na nadaljnje injekcije anti D lahko pozabite, ker so vsi otroci takšnega para Rh negativni.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

malo.bitjece

malo.bitjece je napisal/a:
Spoštovani,

pri meni je bilo potem tako, da nisem šla na abrazijo, še isti dan zvečer, ko bi naj šla na abrazijo, sem dobila krvavitev oz. menstruacijo, ki je trajala malo dlje kot običajna. Začetek menstruacije je bil 28. februar, konce krvavitve je bilo 7. marca. Danes smo 18. marca in sem spet začela dobivati rjav izcedek. Zakaj menite da je tako. Nisem imela znakov ovulacije, sicer si z možem želiva še enega otroka, zato imava nezaščiten odnos. Danes sem dvignila naenkrat dva otroka, vsakega cca 13 kg in sem zvečerk opazila rjav izcedek....ali je lahko škodljivo, če nisem spet noseča, da imam tako zgodaj rjav izcedek na zanositev. Če sem spet zanosila, kaj spet prodada nosečnost. Še vprašanje, ali lahko sevanje računalnika prenosnega, če ga imaš na trebuhu, ko kaj pišeš, škodljivo vpliva na zarodek (po moje ja, samo prosim za vaše mnenje). Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

izcedek ni zaradi dviganja otrok. Računalnik ne seva ionizirajočih žarkov, torej ni škodljiv za plod. Sicer pa, ne moreva razpravljati o nosečnosti, če tega niste vsaj potrdili s testom. Zakaj izcedek seveda ne vem, ampak tudi tu je prvo izključitev zaostankov prejšnje nosečnosti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak