ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Razlaga izvida merjenja hormonov

Default avatar

Trin12

Pozdravljeni, ponovno!

Pred časom sem vam že pisala v zvezi z interpretacijo izvidov (kopiram spodaj za lažjo predstavo).

Spoštovani!

lepo bi vas prosila za razlago hormonskih izvidov, ki so bili narejeni 4. dan menstruacije.

S-ESTRADIOL 13.24 ng/L
ref. vred. folik. faza (12.53 - 165.5)
S-PROGESTERON 0.227 µg/L
ref. vred. folik. faza (0.2-1.5)
S-FSH 11.54 IU/L
ref. vred. folik. faza (3.5-12.5)
S-LH 6.32 IU/L
ref. vred. folik. faza (2.4-12.6)

Stara sem 33 let, s partnerjem (30 let) pa imava že 2 leti nezaščitene odnose. V tem času še nisem uspela zanositi, kar me zdaj že nekaj časa skrbi. Menstruacije imam drugače redne, cikel na 28 dni (+/- 3 dni). Ovulacijo sem si večkrat izmerila tudi z ovul. testi, ki kažejo ovulacijo in konstantno lutealno fazo 12 dni.

Na ginekološkem pregledu in UZ pred letom dni ni bilo videti posebnosti, sem se pa sedaj odločila za pregled hormonov (naštete hormone mi je svetovala ginekologinja).


Po vašem nasvetu sem si prejšnji mesec 7 dni po ovulaciji dala ponovno izmeriti progesteron in pa S-AMH. Izvid je bil sledeč:

S-Progesteron: 20.79 μg/L

Ref. vrednosti:
-folik. faza: 0.2-1.5
-ovul. faza: 0.8-3.0
-lutealna faza: 1.7-27.0
-postmenop: 0.1-0.8

S-AMH: 2.48 ng/mL
Ref. vrednosti:
-fertilna doba: 0.35-19.0
-izčrpanost ovarija: 12.6

Mi lahko prosim poveste, kaj rezultat S-AMH pomeni v korelaciji z mejnim FSH?

Najlepša hvala vnaprej za vaš čas in odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

torej progesteron kaže na to, da ovulacije so, AMH pa izkazuje vrednosti, ki so združljive z "zadovoljivo plodnostjo" (ni več optimalna). Vrednosti pod 2,2 nG/ml pa že pomenijo "nizko plodnost". Iz tega izhaja, da je čas, potreben za spontano zanositev, če so vsi drugi pogoji dobri (prehodnost jajcevodov, debelina sluznice ob ovulaciji ipd.) lahko podaljšan. Koliko, bi težko rekel, saj garancije za zanositev itak ni. Tudi pri zelo slabih pogojih se namreč zanositev lahko zgodi takoj in pri optimalnih nikoli. Skratka, pogoje za zanositev po hormonskih markerjih sodeč, še imate. Ne vem več, če sem prejšnjič omenil spermiogram, ampak tudi to je del pogojev za zanositev.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

girl84

Pozdravljeni,
stara sem 31 let in ze vec kot leto dni ne morem zanositi. V preteklosti sem imela zelo mocne in dolge menstruacije, zadnje leto pa se je ciklus zelo skrajsal, 21-24 dni, menstruacija pa je zelo, zelo sibka. Traja najvec dva dni, pri cemer je drugi dan ze zelo sibka, nato pa sledi se par dni rjavega izcedka. Pred menstruacijo se vedno pojavi (vcasih ze 16.dan ciklusa, obicajno pa okrog 18. dne) rjav izcedek, ki traja vse do menstruacije. V preteklosti sem imela odstranitev pregrade. Ena izmed tezav je tudi nepravilna rast maternicne sluznice, predvsem pretirano oz. hitro zadebeljevanje. Moja ginekologinja mi je predpisala najprej primulat nor, nato sem jo prosila za dabroston, ampak pri jemanju dabrostona se vedno prihaja do rjavih izcedkov. Ovulacijo spremljam z opazovanjem sluzi. Vlecljiva sluz je prisotna od 7. do 9. dne ciklusa. Meni se to zdi zaskrbljujoce :(
Samoplacnisko sem sla na testiranje hormonov; progesteron in prolaktin na 19.dan ciklusa (zaradi mojih kratkih ciklusov), LH, FSH in estradiol pa na 4. dan ciklusa. Prosila bi vas za razlago. Skrbi me predvsem estradiol in razmerje med lh in fsh. Kaj to pomeni za moznost zanositve, naravno in za OBMP?
Cakam tudi na hsg. Morda veste, ce me ne bodo po pravljenem hsg-ju napotili v ambulanto za zdravljenje neplodnosti, ali lahko kar svojo ginekologinjo prosim za napotnico.
Najlepsa hvala ze vnaprej.
Priponke
62709_IMG_0520.jpg (1.26 MiB)
62708_IMG_0519.jpg (2.78 MiB)
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

razmerje LH/FSH ni zaskrbljujoče, ampak je povsem normalno. Tudi vrednosti niso zaskrbljujoče. Napotnico za specialistično obravnavo zaradi neplodnosti pa boste itak potrebovali od svoje osebne ginekologinje, vaš partner pa od svojega splošnega zdravnika, saj je ena prvih preiskav pri njemu spermiogram.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

arobnik

Pozdravljeni,

prosila bi vas za vaše mnenje glede krvnih preiskav hormonov:
Estradiol: nq/L 502
Progesteron: nq/L 0,3
FSH 11,02
Testosteron: 0,4
Stara sem 53,9 let. Je potrebno kakorkoli ukrepati zaradi visokega estradiola? Progesteronska krema? Imam neredne menstruacije (enkrat daljše, drugič 2 dni) v glavnem manj intenzivnejše kot pred leti. Imam tudi cisti na jajčniku, ki vztraja že nekaj mesecev.
Najlepša hvala za vaš odgovor, Ana
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
v prvi vrsti bi me zanimalo, zakaj so vam sploh preverjali vrednosti spolnih hormonov? Saj vemo, kaj se pri vaši starosti dogaja z rodili in za to ne potrebujemo nujno informacij o hormonih. Ta "zakaj?" je bolj zanimiv oziroma verjetno pomembnejši kot vse zapisane vrednosti. Neredne in neenakomerne M niso nič nenavadnega pri vaši starosti, so pa tudi konsistentne z izvidi. FSH vam raste in jajčniki počasi odpovedujejo. Verjetno je estradiol nekoliko višji zaradi notranje hiperstimulacije jajčnikov, preden bodo odpovedali. Tudi cisti na jajčniku sta verjetno del iste zgodbe. Za zdaj ne vidim potrebe po čemerkoli, če bi M postane le preveč nepredvidljive, pa bi vam za leto dni predpisal redno progestagensko terapijo za podporo drugemu delu ciklusa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

ewchk

Pozdravljeni,

Tudi jaz se obračam na vas v želji, da mi obrazložite vrednosti horomnov. S partnerjem od januarja skušava zanostiti, a ker imam PCO se to še ni zgodilo. Na kliniki so mi svetovali zdravljenje s clomidom (od 3-7. dan 1/2 tablete) in estimo (14-24. dan 3x dnevno). Poleg tega so me napotili na pregled hormonov. Danes je 4. dan cikla (prvega s clomidom), izvidi so pa:

TSH: 2,46
FSH: 4,19
LH: 7,54
Prolaktin: 4,74

Prosim vas za obrazložitev.

Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
Default avatar

Stanko Pušenjak

Vrednosti hormonov so v normalnem razponu, razmerje LH/FSH pa je skladno z vašim podatkom, da bi naj imeli PCOs. Skratka, razen uporabe klomifena po mojem za enkrat ni potrebno nič drugega. Morebiti preverjanje ovulacij (testi, UZ?), da se ugotrovi, kolikšen odmerek klomifena bi bil pravi.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

oliva24

Pozdravljeni,

stara sem 25 let in s partnerjem se že 2 leti trudiva, da bi zanosila. Partnerjev spermiogram je OK. Pred 14 dnevi sem bila na laparoskopiji in histeroskopiji. Viden je bil manjši septum, ki so ga resecirali. oba jajcevoda in jajčnika so prosti, brez adhezij.
Po menstruaciji imam pregled pri ginekologinji, vseeno pa vas naprošam, če lahko komentirate vrednosti mojih hormonskih preiskav:

S-TSH: 2.5099 (ref. vrednost: 0.35 - 4.94 mE/L)
S-Estradiol: <20.0 (ref. vr.: 20 - 508 ng/L)
S-FSH: 10.2 (ref. vr.: 2 - 138 E/L)
S-LH: 5.36 (ref. vr.: 0.4 - 77.0 E/L)
S-PRL: 30.2 (ref. vr.: 1.4 - 24.2 ug/L).

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

oliva24

Naj dodam še, da so mi odvzeli kri za hormonske preiskave 4. dan ciklusa.


Lp.
Default avatar

Stanko Pušenjak

izvidu žal manjka podatek o dnevu ciklusa na dan odvzema krvi za omenjene preiskave. Standardni termin za tovrstne preiskave je 2. do 5. dan ciklusa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

Stanko Pušenjak

aha! v tem primeru je FSH nekoliko zvišan oziroma na meji, ki za 25 let ni pričakovana. Estradiol pa je nekoliko nižji od pričakovanega. Predlagam še preiskavo AMH, ki bo dala večji uvid v rezervo jajčnikov.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

viola81

Pozdravljeni,

prosim, če mi lahko pojasnite vrednosti hormonov, kri mi je bila odvzeta 2. dan ciklusa. Stara sem 34 let, na UZ so bile na obeh jajčnikih vidne ciste (PCO). Menstruacije imam neredne in vsakokrat se približno 10 dni pred pričetkom menstruacije pojavi rjav izcedek. Pri partnerju je bila ugotovljena azoospermija.

Partnejev laboratorijski izvid:
S-FSH: 0.86 IU/L

Moj laboratorijski izvid:
S-TSH: 2.05 mIU/L
S-FSH: 4.36 IU/L
S-Prolaktin: 15.43 ug/L
S-AMH: 10.64 ng/mL

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

hm?... pri azoospermiji žal ni veliko izbire. Priporoča se najprej opraviti še kariotip (kromosomsko zgradbo partnerja), če je ta normalen pa še biopsijo testisov, da se vidi, če sploh obstaja produkcija spermijev ali ne. Če ta obstaja, se da poskusiti z OBMP z metodo ICSI, četudi produkcije spermijev ni, pa je edina rešitev donorsko seme.
Vaši izvidi žal ne vsebujejo vrednosti LH, AMH pa kaže relativno visoko vrednost, kar nakazuje možnost PCOs.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

Maaj

Pozdravljeni!

Tudi jaz bi prosila za mnenje o hormonskih preiskavah, kri mi je bila odvzeta 2.dan ciklusa, starost: 29let:
TSH: 2,04 mU/L (0,27 - 4,20)
FSH: 5,37 mUI/mL (Fase follicolare: 1,4-9,9, fase ovulatoria: 6,2-17,2, fase luteale: 1,1-9,2,
post menopausa: 19,3-100,6)
Prolaktin: 15,6 ng/mL (3,2-20,0)
AMH: 3,63 ng/mL (Uomini: 1,3-14,8 ng/ml, donne: ND-12,6 ng/ml).

Hvala, LP
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
vsi izvidi so optimalni za reprodukcijo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

spring90

Pozdravljeni,

stara sem 25 let in s partnerjem se že 2 leti trudiva, da bi zanosila. Partnerjev spermiogram je OK. ugotovili so mi neprehodnost jajčnikov in me napotili na ivf. sedaj sem opravila hormonske teste 3.dan ciklusa in me zanima razlaga izvida če je dobra za postopek ivf ali bo pričakovati kakšne težave?

rezultati:

S-TSH : 3,74 mlU/L
S-ESTRADIOL: 36ng/L
S-FSH: 2,45 IU/L
S-LH: 2,10 IU/L
S-PROLAKTIN: 6,00
S-AMH: >22 ng/mL

hvala za razlago
lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

TSH je na zgornji ravni normale, kar kaže na latentno preobremenjenost ščitnice, Za načrtovanje nosečnosti je optimalno imeti TSH pod 2, kar bi mogoče dosegli z zelo nizkimi odmerki Euthyroxa. FSH in LH sta v redu.
AMH je zelo visok, kar kaže na ekstremno aktiviranost jajčec v jajčniku in s tem posredno na PCOs. Če jajcevoda nista prehodna, žal ni druge kot OBMP (IVF), kako se boste odzvali, pa je pri PCO težko napovedati. Običajno se PCO odzove relativno burno, ampak počakajte na prvi ciklus.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

sabina_zupan

Pozdravljeni!

Stara sem 33 let in zaradi slabega spermiograma greva v naslednjem mesecu z možem na ICSI. Prosim za vaše mnenje o rezultatih. Na odvzem krvi sem šla 3. dan menstruacije.

Estradiol: 31 ng/L
Testosteron: 0,38 μg/L
FSH 3,66 IU/L
LH: 3,04 IU/L
Prolaktin: 16,05 μg/L
DHEA-S: 13,9 μmol/L

Hvala za razlago,

Lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

za testosteron in DHEA-s ne vem, vse ostalo pa je v redu.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak