ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

HEMATOM v maternici (v nosečnosti)

Default avatar

ma-ja123

Spoštovani,

Noseča sem 8 tednov, in sicer z dvojčki.(PO ICSI postopku) Danes na UZ so bile vidne 3 gestacijske vrečke. V dveh živa ploda normalnih velikosti-ena pa je prazna.
Ne vejo ali gre za propadlo zelo zgodnjo nosečnost ali gre za hematom.

Velikost tega "hematoma" je 4,1 x 2,5 cm. Zanima me kaj je hematom, zakaj nastane...ali kakorkoli vpliva na potek nosečnosti. Ali to predstavlja kako nevarnost?

Ginekoliginja mi je odredila 14 dni bolniškega staleža. Nosečnost spremljajo občasne krvavitve in temni izcedki ter slabost in občasne bolečine.

Strokovnjak, ki je izvedel ICSI postopek ne svetuje nikakoršnjega bolniškega staleža in pravi da naj delam običajno...

Kaj svetujete vi?

Hvala za odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

znanstvene podpore bolniškemu staležu oziroma fizičnemu mirovanju v primeru krvavitev v zgodnji nosečnosti vsekakor ni. Izid nosečnosti je namreč enak, ne glede na to kaj počne krvaveča nosečnica. Hematom je v prevodu podplutba, torej kri, ki se nabere na nekem mestu med plodovimi ovoji, če pride do razpoka kakšne žile v maternični sluznici ali zasnovi posteljice. Samo nosečnost je lahko ogrožena takrat, ko se krvavitev dogaja, ko se ta ustavi in za krvavitvijo ostane podplutba (hematom), nosečnost lahko ogrozi le še morebitna infekcija takšnega hematoma. Infekcijo sicer povsem ni mogoče preprečiti, verjetnost pa zmanjšamo na minimum z abstinenco od spolnih odnosov. Občasni krvavi ali temni izcedki so zgolj posledica čiščenja in izločanja zaostale podplutbe.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Barbarosika

Spoštovani,

zanima me, če hematom, ki se v mojem primeru nahaja med ovoji (ovoji so ločeni po celi dolžini) nujno pomeni tudi odluščenje posteljice? Po res obilni krvavitvi pred desetimi dnevi se mi je naredila ta reč. Sedaj že 5 dan ne krvavim, verjetno je to samo zatišje?

Hvala in lep dan želim!
Default avatar

Stanko Pušenjak

ne, to ne pomeni nujno ničesar. Povsem mogoče je, da tisto, kar je nekdo imenoval "hematom" sploh ni hematom, ampak zgolj normalen ekstraembrionalni celom, ki je vedno med ovoji pristna tekočina oziroma "gel" do 15. tedna, redko do 17. tedna ter nato izgine, posledica tega pa je, da se ovoji zlepijo. Ob krvavitvi, ki je bila lahko posledica marsičesa, običajno pa vraščanja posteljice v kakšno večjo žilo v endometriju, so kot vedno z UZ nosečnost preverili, ob tem pa neredko ekstraembrionalni celom zamenjali za hematom. Ne morem sicer trditi, da je vedno tako, iz pogostosti poročanja o podobnih diagnozah pa sklepam, da je dejansko od vseh domnevnih "hematomov" resnično teh manj kot 10%. Nenazadnje to niti ni pomembno, ker na to nimamo ne vpliva niti hematom nima veliko vpliva na karkoli. Ko se utekočini, kar traja od nekaj dni do nekaj tednov, se praviloma brez posledic izlije na prosto in izgine.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Barbarosika

Lep pozdrav še enkrat,

Zanima me, če je možno, da se hematom, ki se je čistil 3 tedne in se razpolovil po velikosti, nazaj strdi? Imela sem namreč hematom 7,4 x 2 cm, ki se je lepo čistil, sedaj je velik 3,4 in že nekaj dni ni nobene krvavitve. Seveda sem upala, da se čimprej izlije, sedaj pa tale pavza. Lahko pričakujem, da bom še krvavela? Otročka ta zadeva menda ne moti, ker se lepo razvija, vendar je vseeno nek strah, da bi ga začel ta hematom "žulit" oz. pritiskat nanj, ko bo otroček večji.
Pa še to. Sem v 17. tednu, ko bi se ovoji morali že zlepiti, pa se zaradi hematoma seveda ne morejo. Se lahko kasneje? Je kakšna nevarnost, da ti ovoji že sedaj počijo?

Hvala za odgovor!
S spoštovanjem,

Barbara
Default avatar

Stanko Pušenjak

fantazije premorete nosečnice res koliko , da vam že težko sledim. Plod in količina plodovnice raste, hematom pa se manjša oziroma v skrajnem primeru ostane tak, kot je. Kako mislite, da bi lahko žulil kogarkoli?! Kri med ovoji se deloma izloči, deloma organizira v tkivu podobno snov, ki ne moti okolice, zato se s tem ne ukvarjajte. Lahko ,da bo še kdaj prišlo do izločanja krvavega ali rjavega ali temnega izcedka, ni pa nujno. Ne se s tem ukvarjati, pa bo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

leychi

Spoštovani,

to je moja druga nosečnost in do 19. tedna je vse potekalo BP. Pri dopolnjenih 19. tednih (prejšnji torek)sem zvečer opazila rjav izcedek, ki pa je bil drugi dan še obilnejši zato sem odšla na kontrolo. G je ugotovila, da posteljica sega čez NMU, pod posteljico pa je HEMATOM, ki naj bi povzročal izcedek oz. krvavitev.
Glede na vse prebrano na vašem forumu vidim, da posteljica četudi sega čez NMU nekje do 30. tedna še ni problematična. BOlj me skrbi dejstvo, da imam pod posteljico še hematom. G. Reševa me je dala na bolniško zato počivam. Od torka do danes (7 dni) se mi izcedek ni ponovil, danes zjutraj pa me je spet pričakalo presenečenje ob obisku WC. Predpisano imam jemanje magnesola 3krat na dan ter buscopana po potrebi.
Zanima me, kakšne posledice lahko povzorči hematom v nadaljevanju nosečnosti, tudi ob dejstvu da posteljica sega čez NMU.
Naslednji pregled imam šele 18. 12. (čet tri tedne) ko imam tudi morfologijo. Bi bilo ob pojavu ponovnih izcedkov G smotrno obiskati prej ter spremljati stanje hematoma? Lahko še izgine ali lahko povzroči dodatne težave posteljici?
Bojim se hudih krvavitev ali celo izgube ploda (brala na vašem forumu da lahko pride do infekcije hematoma-kateri so preventivni ukrepi (poleg abstinenca od SO), da zmanjšam verjetnost okužbe na minimum?

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

mislim, da vas skrbijo povsem napačne reči in da bi to razumeli, bi morali razumeti veliko več kot verjetno razumete. Marsikaj v našem zdravljenju je žal nelogično, pa se vseeno brez večjega odziva stroke izvaja že leta in včasih desetletja. Pravite, da so vam diagnosticirali hematom (podplutbo) pod oziroma za posteljico in da so vam priporočili Magnesol. To je npr. že precej nelogična zdravilna gesta, saj je naravna obramba maternice v področju, kjer pride do krvavitve in podplutbe pod posteljico (abrupcija) prav skrčenje področja, kjer je prišlo do lupljenja posteljice. To je hkrati tudi mehanizem ustavljanja krvavitve in odstranjevanja odvečne krvi s področja. Če torej dajemo karkoli, kar zmanjša krčenje maternice, s tem nasprotujemo mehanizmu narave, ki služi čim hitrejši ustavitvi krvavitve in s tem celo povečamo možnost krvavitve in večanja podplutbe. In zakaj potem tako zdravimo? Dobro vprašanje! Domnevam, da zato, ker napačno sklepamo in refleksno zamenjujemo vzroke s posledicami ter namesto, da bi v krčenju po krvavitvi videli zaveznika nosečnosti, refleksno ravnamo, kot bi bila krvavitev posledica krčenja, resnica pa je obratna. Krčenje maternice namreč ne povzroča krvavitev ampak krvavitev, ki nastane iz neznanega vzroka, povzroča krčenje in to krčenje povratno zmanjšuje krvavitev.
Pri 19 tednih tudi še ni naravnega mehanizma tvorbe in raztegovanja spodnjega segmenta maternice (istmus), torej krvavitve še niso posledica spodnašanja podlage nizko ležeči posteljici. Ta mehanizem krvavitve se pojavi šele globoko v 3. tretjini nosečnosti in šele takrat in zgolj pri predležeči posteljici pa zdravljenje z zmanjšanjem krčenja maternice (tokoliza) lahko izboljša možnosti za nadaljevanje nosečnosti. Torej enak dogodek, krvavitev, ki pa jo lahko povzročita dva zelo različna pojava (abrupcija in krvavitev zaradi predležeče posteljice) se torej pravilno zdravi na popolnoma različne načine, odvisno tudi od tega, kdaj se kateri od scenarijev zgodi. Abrupcijo posteljice tako, da blizu porodnega termina sprožimo porod, pri zelo nezrelem plodu pa vse skupaj pustimo čim bolj pri miru, krvavitev iz predležeče posteljice pa blizu terminu zdravimo s carskim rezom, pri popolnoma nezrelem plodu pustimo čim bolj pri miru, pri premalo zrelem plodu pa uporabimo zdravila proti krčenju maternice.
Torej, za vas bi po podatkih sodeč bilo najboljše, če ne bi jemali nobenih zdravil proti krčenju maternice, zaradi hematoma pa se ne gre preveč vznemirjati, ker na to nimamo nobenega vpliva, ne glede na možne posledice, ki pa so na srečo redke. Od preventivnih ukrepov, s katerimi bi podprli naravne mehanizme zaščite nosečnosti, bi bila torej le abstinenca od spolnih odnosov in zakisljevanje nožnice z mlečnokislinskimi bakterijami ali mlečno kislino.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

leychi

Spoštovani,
torej svetujete, da magnesola trenutno ne jemljem in počakam na pregled, da vidim kakšno je stanje?
V kolikšnih primerih se posteljica do 28. tedna še lahko dvigne nad NMU in ali so (seveda glede zgolj na statistiko) še možnosti, da se dvigne nad 4 cm o katerih govorite v svojih odgovorih drugim uporabnicam?

Kateri pripravek pa priporočate za zakisljevanje nožnice z mlečnokislinskimi bakterijami oz mlečno kislino?
Verjetno gre za probiotike, ki se uporabljajo vaginalno?
Default avatar

Stanko Pušenjak

za zakisljevanje so primerni vsi probiotiki za lokalno uporabo, ki so na voljo v lekarnah. Nobeden mi ni bolj ljub od drugega. Za dodajanje laktobacilov pa je kolikor vem le en pripravek: Gynophylus. Omejitve, do kdaj se spodnji segment dovolj raztegne, da je spodnji rob posteljice vsaj 4 cm od notranjega ustja maternice, ni. Pomembno je, kakšna je situacija takrat, ko se začne porod in če je takrat posteljica prenizko in premalo od ustja, se pač odločimo za CR.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

MojcaN2

Spoštovani gospod Pušenjak,

naj vam razložim svojo situacijo. Sem v 8. tednu nosečnosti in pred dvema dnevoma sem začela obilno krvaveti. Bolečin ni bilo. Takoj sem odhitela na urgenco, kjer mi je zdravnik z ultrazvokom odkril hematom, velikosti 29krat16 mm, kar naj bi bil vzrok mojih krvavitev. S plodom naj bi bilo vse v redu. Predpisal mi je tablete Estima 200mg, ki naj jih jemljem dvakrat na dan peroralno. Prebrala sem navodila za uporabo, kjer piše, da se lahko v času nosečnosti Estima uporablja le v prvem tromesečju, in sicer samo vaginalno. Torej sploh ne bi smela goltati tablet ali kako? Danes so krvavitve skoraj ponehale, občasno imam zelo blage izcedke temnejše krvi. Kaj mi priporočate? Ali naj teh 5 dni (potem imam UZ pri ginekologu) še naprej jemljem Estimo peroralno ali naj raje vaginalno? Po goltanju sem vedno tudi omotična in takoj zaspim za dve uri. Govorila sem z ginekologom na urgenci, ki mi je rekel, da če ni prehudo, naj kar nadaljujem z goltanjem tablet.
In še: glede na to, da ne krvavim skoraj več nič, ali to pomeni, da se je hematom spraznil in ni več nevarnosti za plod?

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
ker dopise berejo tudi drugi, moram vseeno ponovno, verjetno že 500tič pojasnit kako je s temi hematomi, ki so "šlager, oziroma hit zadnjih nekaj let UZ preiskav nosečnic". 1. Hematom je podplutba, ki nastane zaradi krvavitve in ne obratno, da bi krvavitev nastala zaradi hematoma in 2. na hematom in usodo nosečnosti žal nimamo prav nobenega vpliva. Če plod ob krvavitvi ne odmre, potem ima dobre možnosti da tudi ne bo odmrl po dalj časa prisotnem "hematomu", maternica pa s krčenjem najbolj poskrbi, da se hematom izloči sam od sebe, dodatki hormonov (progesterona) in spazmolitkov, kar nekateri dajejo, pa ta proces zgolj zavira. Vsekakor nobena zdravila ne doprinesejo k boljšemu izidu nosečnosti, zato jih sam ne predpisujem. Če uporabljate Estimo, jo lahko kakorkoli in tudi ni omejitve na 1. trimesečje. Sama posteljica namreč proizvaja ogromno progesterona in je ta, ki ga uporablajte z Estimo, prava kaplja v morje.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Valpil

Pozdravljeni, noseca sem 7t po iui postopku. Pri prvem uz je bil viden hematom velikosti 26x20, cez teden dni pa je hematon vecji in sicer 43x27x34. Po drugem uz sem imela samo momentno enkrat mali rjavkast izcedek..zanima me, ker ta hematom obdaja plodek, lahko pride do tega da hematom izpodrine plod? Na koliko casa naj bi po vase bil potrebni kontrolni uz?
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
žal niste napisali ničesar o sami nosečnosti. Mene osebno v bistvu hematom ne zanima, ker nanj nimamo vpliva. Ga seveda vzamem na znanje, ampak to je tudi vse. Zanima me zgolj, če se pri plodu vidi srčni utrip in če se vidi, je za enkrat vse v redu. Žal se vse preveč pozornosti namenja napačnim rečem, tako v vašem primeru hematomu, namesto plodu.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Valpil

Hvala, za iskren odgovor, saj ne zelim dajati povdarek na hematom vendar sem prestrasena, saj mi je ginekologinja ta hematom nekako meni neustrezno obrazlozila(da bom krvavela, da bo plod izpodrinjen..) na uz izvidu pise sledece: prvi uz v uterusu je GO 13x15mm, v njem je RM 2,2mm. CRL 7mm(6t4/7) uz cez en teden: GO nepravilne oblike 24x15x25mm, RM 2,8mm, CRL 7,6 (6t 5/7). In utrip+.
Default avatar

Stanko Pušenjak

no, najpomembnejši je tisti + na koncu. Vse drugo je bolj za zraven.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Valpil

Pozdravljeni, po vcerasnjem uzju je bilo takole, se vedno viden vitalni plod. Placenta nastaja na zadnji steni. Na GO in sprednjo steno je pasast hematom v organizaciji. CK ohranjen, zaprt. Kaj se dogaja s tem hematomom? Kako nevaren je zame in za plodek? 😥
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
hematom je samo pojav, nanj ne moremo vplivati niti hematom kot takšen ne vpliva na nosečnost, če se ne inficira in ne pride do vnetja. Hematom ni razlog za splav ampak je vzporedni pojav ob krvavitvi, katera bi lahko bila razlog za splav. Skratka, hematom je posledica krvavitve, enako kot je splav lahko posledica krvavitve, hematom pa nosečnost ogroža le posredno. Najbolje bi torej bilo, če bi na hematom pozabili, enako kot ves čas ne razmišljate o tem, če se Zemlji morda od nekod približuje kak večji vesoljski kamen, ki bo povzročil kataklizmo in nas zbrisal z obličja planeta. Tudi če bi vedeli, nam namreč to ne bi prav nič koristilo, dokler nimamo orodja, s katerim bi spremenili smer letenja takšnega kamna.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Pika0402

Spoštovani,
stara sem 35 let in sem drugič noseča. Sem v 25 tednu. Prva nosečnost se je prekinila s carskim rezom v 38 tednu, zaradi zastoja rasti in medenične vstave ( pred tremi leti).
V ponedeljek 1.4. sem imela redni pregled pri svoji ginekologinji. Omenila sem ji, da sem pred 14 dnevi padla na stopnicah, pristala sem na zadnjici in nogah, na trebuh se nisem udarila, je pa bil padec precej trd. Takrat na pregled nisem šla, saj sem normalno čutila gibe, nisem imela nobenih bolečin ali krvavitev.
Pri vaginalnem pregledu, pa je v nožnici opazila rjav izcedek, zaradi katerega me je poslala na ultrazvok. Rast in gibi otroka so bilo bp, pri vaginalnem ultrazvoku pa so videli tekočino, ki naj bi bila hematom, predvidoma zaradi padca.
Pod nujno sem bila sprejeta v bolnišnico, kjer so mi dali spazmex na 8 ur v žilo. Danes, se pravi čez tri dni so ultrazvok ponovili. Hematom je še vedno takšen, kot je bil, ob njem je vidno, kot da bi se majhen delček posteljice odluščil. Opazila pa je še, da placenta sega čez notranje maternično ustje.
Danes so me tudi odpustili iz bolnišnice v domačo oskrbo, kjer naj počivam, kontrola čez en teden.
Žal z zdravnico pri odpustu sploh nisem mogla govoriti, saj mi je odpustnico prinesla sestra.
Moram reči, da sem glede na vse "diagnoze" kar precej prestrašena ( hematom, luščenje posteljice, placenta čez ustje )..
Zanima me, kakšno je vaše mnenje..vem da se nič od naštetega ne da preprečit ali zdraviti. Je moja nosečnost ogrožena, se lahko sploh normalno gibam?
Je možno, da so ti pojavi ali kateri izmed njih posledica carskega reza. Kolikor sem razumela so te stvari vidne na tistem mestu, kjer je brazgotina?
Za večje razumevanje, vam v priponko pošiljam še odpustnico.

Najlepša hvala!
Priponke

IMG_20190403_181619-1339x1317.jpg
(165.52 KiB)

Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
žal vedno znova lahko ugotovim, da kolegi svojega znanja medicine žal ne znajo pravilno uporabljati, čeprav v teoriji dobro obvladajo mehanizme, po katerih deluje človeško telo. Kot prvo: zaradi padca se pri 23 tednih ni zgodilo popolnoma nič, zlasti, če se niste izjemno močno udarili neposredno v trebuh, kar se pa niste. Kot drugo bi ob luščenju posteljica, ki bi bilo pomembno, zagotovo zakrvaveli že takrat kmalu po padcu tudi navzven, če ne pa bi se pod posteljico nabral tolikšen hematom, da bi to ne šlo brez popadkov (abrupcija). Kot tretje, luščenja posteljice se nikoli ne zdravi in se v načelu ne sme zdraviti z nobenim sredstvom proti krčenju maternice, kajti krčenje maternice je naravni obrambni mehanizem, ki skrči tudi krvaveče žile. To pomeni, da se z zdravili proti krčenju maternice preprečuje ali vsaj zavira ustavljanje krvavitve, kar stanje lahko le poslabša. Kot četrto pa bi upal trditi, da je ob celotni zgodbi, zlasti ob podatku, da je posteljica naraščena nizko v bližini materničnega ustja, kakršnakoli krvavitev prej posledica tega dejstva, saj se v spodnjem segmentu v 3. tretjini nosečnosti začne maternica preoblikovati in se spodnji segment maternice razteguje, zgornji pa krči in to posteljici lahko "spodnaša podlago", kar povzroča občasno tudi pokanje manjših žilic v endometriju, torej maternični sluznici, ki prehranjuje posteljico. Skratka, ne uporabljajte nobenih sredstev proti krčenju maternice in se na sploh normalno obnašajte, kot da ni nič. Če je res, da je kje v maternici kak hematom, se mora ta sčistiti, torej izločiti in to se dogaja preko krvavega izcedka in prej ko se to zgodi, bolje je za vas in vašo nosečnost. Spremeniti pa ne morete popolnoma ničesar. Vsakršno "ukrepanje", razen če bi res močno zakrvaveli, je torej manever, ki morda naredi močan vtis, kako nam je mar, učinka pa nima žal prav nobenega.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak