Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Brez menstruacije

Default avatar

abcčd

Pozdravljeni!
Stara sem 41 let in imam tri otroke. V življenju sem imela mogoče le par svojih menstruacij, drugače sem jih imela le s pomočjo Cyclo- Progynova tablet(PCO). Od zadnjega poroda je minilo skoraj že 10 let in v tem času sem imela samo enkrat sproženo menstruacijo (oz. tri cikluse).
Ginekolog temu ni pripisoval posebnega pomena in tablet za sprožitev menstruacije ni predpisal, ker je bil skeptičen zaradi kajenja.
Na zadnjem pregledu pa panika, zakaj nismo nič sprožili ciklusa ….Na zadnjem uz pregledu pred 2 letoma, kot se spomnim, je omenil samo zadebeljeno maternično steno. Bris materničnega vratu je bil odvzet letos in imam ponovno kontrolo čez 1 leto. Naj omenim, da so bili izvidi pred dvema letoma vsi v meji normale in nisem v menopavzi. Ker več kot leto ne kadim , mi je predpisal hormonske tablete Angelia(Bayer) , ki naj bi jih jemala konstantno brez prekinitve (da ne bi dobila menstruacije), zaenkrat jih še nisem začela jemati. Rekel pa je ,da se tveganje za raka na dojki zelo poveča in me bo dal na uz prsi vsako leto.
Zanima me ali je smiselno jemanje teh tablet ali je manj nevarno da jemljem npr. tablete Cyclo-Progynova in imam menstruacijo vsak mesec? Zdravnik pravi, da treba pretehtat tveganje, zaradi kasnejšega pojava osteoporoze.
Se opravičujem, ker se zdaj obračam na vas, ampak vam zaupam. Pri zadnji nosečnosti ste ugotovili napako pri enem izmed dvojčkov, hidronefrozo, za katero je bil tudi uspešno operiran. Ker pri prvem sinu niso ugotovili hudih prirojenih napak v nosečnosti( vi ste bili mnenje , da bi to morali videti), sem sla na dodatni pregled pri dvojčkih k vam in vi ste ugotovili hidronefrozo , ki jo je moj zdravnik spregledal :). Pri vseh sinovih pa ste vi delali amniocentezo.


Hvala vam za vaše mnenje
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
če ste brez ciklusa, imate pa zadebeljeno maternično sluznico, potem očitno nimate ovulacij, imate pa zadostno raven estrogenov. Zato se vam ni treba bati osteoporoze, dokler bodo jajčniki producirali estrogene, potrebujete pa vsaj 1x na 2 meseca vsaj 12 dni progesterona, da se sproži odtegnitveno krvavitev v obliki "menstruaciji podobne krvavitve", ki bo odluščila sluznico ter tako preprečila morebiten nastanek raka na maternici. Angelique ali Cyclo Progynove torej v bistvu niti ne potrebujete. Pri opisani situaciji bi vam jaz npr. predpisal Primolut Nor, ki bi ga jemali vsaka 2 meseca 12 dni. S tem se niti malo ne poveča tveganje za raka na dojki, se pa bistveno zmanjša tveganje za raka na maternici.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------