ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Uporaba Octenisept spreja za rane v prvem trimesečju nosečnosti

Default avatar
Spoštovani!
V prvem trimesečju nosečnosti sem nekajkrat uporabila Octenisept sprej za rane 250 ml. Na navodilih, ki so na plastenki sicer piše, da je razkužilo primerno za nosečnice, medtem, ko sem na spletu našla opozorilo, da se je potrebno v primeru nosečnosti posvetovati z zdravnikom, saj ni opravljenih raziskav o škodljivosti v nosečnosti. Tudi navodila glede načina uporabe, ki so navedena na plastenki in na spletu se med seboj razlikujejo. Na plastenki samo piše, da je potrebno popolnoma prekriti predel kože, ki se ga želi razkužiti (glede na to, da je v obliko razpršila sem si to tolmačila tako, da se ga razprši po rani), na spletu pa so obširnejša navodila, da ga je potrebno nanašati s tamponom namočenim v razkužilo in da ne sme priti v krvi obtok. Sama sem ga vedno obilno popršila po sveži rani, tako, da so učinkovine prešle v kri. Posledično me skrbi, da bi to lahko povzročilo kakšno škodo na plodu. Na plastenki tudi piše, da zdravilo ne zahteva posebnih pogojev shranjevanja. Verjetno me potem nima kaj skrbeti, da bi postalo škodljivo, če sem ga imela tudi na visokih temperaturah v avtu ali v šotoru? Koliko sem razkužilo uporabljala pred izostankom menstruacije se ne spomnim, sem pa ga uporabila približno nekje dvakrat v 6. in 7. tednu, enkrat v 10. in dvakrat v 11. nosečnosti. Prosila bi vas za vaše mnenje o morebitnih posledicah uporabe Octenisepta in ali mi predlagate, da o tem obvestim tudi svojega ginekologa?
Default avatar
Spoštovani,
ne vsega brati in jemati tako znanstveno! bodite vendar malo "prizemljeni" in uporabljajte lasten razum. Nič se ne bo in se tudi ne more zgoditi. Seveda farmacevti morajo na vsak izdelek zapisati neskončno obvestil in navodil, sicer se izpostavljajo številnim, povsem formalnim in vsebinsko povsem nesmiselnim tožbam morebitnih oškodovancev, katerih oškodovanja so bodisi izmišljena ali vsaj neskončno prenapihnjena in nimajo nobene zveze s produktom, ampak ker zakonodaja sledi zahtevam najbolj zavrženim posameznikom v družbi in se prilagaja vsem sodobnim rentnim težnjam zlasti ameriških potrošnikov, se na opozorilih znajdejo tudi takšni nesmisli kot je "možna nevarnost za nosečnost", ki je sploh ni.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet