ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Ciste na ledvicah

Default avatar
Spoštovani dr., že kar nekaj časa se pripravljam, da vam pišem. Sicer sem bila pri svoji ginekologinji ta teden, pogovarjali sva se, vendar mi ni dala jasnega odgovora. Pa preidiva k bistvu. Stara sem 33 let, imam 2 otroka. Po 2. porodu so mi odstranili žolčnik (od tega je zdaj 6 let). Takrat so bili vsi ostali izvidi ok. Potem so se začele zopet pojavljati težave, podobne napadom žolčnih kamnov in šla sem na UZ. Takrat so ugotovili, da so se na mojih ledvicah pričele tvoriti ciste, ki so precej velike in jih je veliko na obeh ledvicah, nastale pa so v bistvu v manj kot 3 letih. Glede na to, da teta hodi na dializo, so tudi meni diagnosticirali policistično bolezen ledvic in jeter (tudi na jetrih so že ciste). Skratka - od takrat naprej redno hodim k nefrologu in prvo leto mi je nefrologinja dejala, da imam lahko tudi še kakšnega otroka če želim in da ne bo hudega. Od tega je sedaj minilo 2,5 leta. Stanje se slabša - ciste rastejo, zadnji UZ je pokazal, da so ledvice toliko povečane (okrog 13cm merijo), da so ravno še na zgornji meji še normalne velikosti). Na eni od ledvic meri največja cista dobrih 5 cm, na drugi dobre 3. Nihče več mi ne taji, kaj mi sledi, dializa je samo vprašanje časa. Ledvična funkcija pa je zaenkrat še ohranjena. Govorila sem z ginekologinjo glede morebitne nosečnosti, pa ni bila preveč navdušena. Dejala je, da bi bilo to velika obremenitev za celo telo in da ne ve, kakšne bi bile posledice. Prosila bi vas za vaše mnenje - imate kakšne izkušnje s tem? Bi lahko nosečnost kakorkoli vplivala na moje stanje in ga poslabšala? 2 otroka sicer imam ampak sem še mlada. Ne želim pa na kakršen koli način izzivati usode. Se predobro zavedam odgovornosti do teh dveh deklic, ki ju imam. Hvaležna sem vam, da ste si vzeli čas za moje sporočilo. Želim vam veliko uspeha še naprej!
Default avatar
Spoštovani,

imate očitno adultno obliko policistične bolezni ledvic, proti čemur medicina za enkrat nima zdravila. Srednjeročno, torej v naslednjih 10 letih ste torej landidatka za transplantacijo ledvice oziroma hemodializo. Trenutno vam nosečnost bolezni ne bo poslabšala, seveda pa je tudi ne bo izboljšala. Glede na to, da nosečnost dodatno obremeni ledvice se zna zgoditi, da bo v nosečnosti bolezen prvič "pokazala zobe" in se bodo dvignili retenti, to pa je zgolj signal, da je upad ledvične funkcije blizu. Kaj več od tega sicer ne pričakujem. Po drugi strani pa gre pri tej bolezni za genetsko obolenje, ki ga v 50% primerih prenesemo na svoje potomce in jim prinesemo enako usodo, kot je naša, torej hemodializo v srednjih letih med 40. in 50. letom. Mogoče bi najprej pei vaših otrocih dali preveriti, če se že da opaziti kakšno cisto na kateri od ledvic (prve ciste se namreč lahko tvorijo že pred puberteto), potem pa se o genetiki posvetujte še z genetikom, da se boste morebiti bolj premišljeno odločili, če je primerno roditi "kandidata" za desetletja dolgo zdravljenje.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet