Forum.Over.Net

Politični čvek

Kaj se dogaja na politični sceni? Če so že naši voditelji, se lahko o njih in njihovem delu tudi pogovarjamo, saj je politika del našega vsakdana in zaradi nje smo tam, kjer smo. Skupaj smo v dobrem in slabem.
Forum je nemoderiran in uredništvo ne odgovarja za komentarje, si pa pridržuje ppravico tudi do izbrisa tem brez obrazložitve.

Obdavčitev nepremičnin

Default avatar

ko.s

CITAT EKONOMISTA MRKARIČA "Hiše, ki so jih z negativno obrestno mero financirali številni sedanji upokojenci, je treba obdavčiti tudi zaradi medgeneracijske pravičnosti, obdavčevanje polovil pa je samo pesek v oči javnosti. Povsem enako je z davkom na dediščine in darila, gre za levičarski projekt zmanjševanja zavisti, katerega ekonomske učinkovitosti se "reformistom" ni zdelo vredno utemeljevati".

Saj res kje so nepemičnine v davčni reformi.
Moje mnenje je, da so stanovanja tako s... draga prav zaradi tega, ker niso obdavčena, in v takih razmerah predstavlja naložbeni potencial z veliko donosnostjo. In dokler se ne bo ugriznilo v to področje, lahko imamo 100 stanovanjskih skladov, pa shem itd., cene bodo letele navzgor.


Rešitev je tako enostavna, vendar je očitno, da je našim vodjem malo mar za mladi srednji sloj, ali pa se je hudo udarit po lastnem žepu za narodov blagor.
Default avatar

tinka binka

kaj pa tisti mladi srednji sloj, ki smo si komaj uspeli zrihtat kredit, se zapufat do penzije, zato da smo nekaj kupili (pa ne nekega komforta), zdaj nam bodo vse to pa še obdavčili??
Default avatar

mamka miša

Je bela cesta,s pufom sva kupila stanovanje-sreča jzbinškov zakon,samo pri mali plači -podvig,pa plačala kabelski priključek 400 DM takratnih,pa plačala telefonski priključek,kdo mi to povrne,pa si zamenjala okna,ki so bila na pol uničena že ob vselitvi,pa nobene reklamacije niso upoštevali,pa si nabavmo kalorimetre,da vsaj to plačam po porabi;pa si uredim notranjost stanovanja(laminati...pa kopalnica),sedaj mi bodo pa ti državni voluharji še to kar sva komaj skupaj zvlekla obdavčili!!!!!
Od kar sva se preselila na svoje,je od tega že več kot 20 let plačujemo nadomestilo za stavbno zemljišče.Na isti kvadraturi -pod mano in nad nami je še 8 nadstropij plačujemo za 70 m 2 (letos) 23.000 sit.Naj se grejo solit,vsepovsod plačamo davek ,sedaj nas bodo pa še s tem uničeval.
Default avatar

k.os

Pa sej ni bilo mišljeno za stanovanja v laterih lastniki živijo. Kriterji bi moral biti kvadratura na stanovalca, se pravi obdavči se luksuz, pa treba je vedeti da je prav v Ljubljani vsaj 15 % stanovanj kupljenih z namenom kapitalske ivesticije. V ljubljani kupiš stanovanje, ga odajaš - seveda brez dovkov, poleg tega pa ti cena stanovanja raste - dvakrat dobiš.
In take stvari dvigujejo cene v NEBO. In prav mladi pri tem najbolj nasrkamo. Tudi midva sva kupila stanovanje 80 m2, izven Ljubljane, imava 3 otroke, visok obrok stanovanjskega kredita, visoke položnice za vrtec, čez mesec težje prevoziva kot socialni podpiranci, ki dobivajo socialno podporo, prav taako pa so dobili socialno stanovanje. To se mi zdi nedpustno, oba univerzitetno izbražene, povprečni plači, pa težje prvoziva mesec kot prej opisana. In tu se človek vpraša se je vredno 20 let zapufat do vratu, delat kot črnc, se trudit?
KO bo stanovanje odplačano bomo itak "skurjeni".
Default avatar

Megaboy.

Bedna je tale država. ki nam vleč denar iz žepa na tak način.
Politiki so požrešni in nenasitni.
Default avatar

en mal mem

Nehajte lapat počez. Nobena normalna kvadratura in stanovanje v katerem živimo ne bo več obdavčeno kot je že do sedaj. Seveda, mamka miša, če pa imaš poleg opisanega stanovanja še vikend na morju, v gorah in še si lastnica še enega ali dveh stanovanj in so logično napisana na tvoje ime kot lastnico, to pa je drugo. Za to boč ša plačevala več, ker ti ni osnovno življensko potrebno. Tudi v primeru, da bi imela to svoje edino stanovanje vse v marmorju in z zaltimi pipami bi več plačala kot tvoja soseda za enako stanovanje, ki nima zlatih pip. Enako bo verjetno za avtomobile. Če imaš avto, motor, jahto, pa še avijon, bo normalen osnovni davek na avto kot do sedaj, vse ostalo pa je luksuz, ki si ga hvala Bogu lahko privoščiš, vendar ni življenskega pomena. Zato se plača pač višji davek. Nihče ne prepoveduje to imeti, vendar bogati naj plačajo, če imajo. Tako so urejene zadeve po svetu im mislim, da je že čas, da se to uredi tudi pri nas. Pa še skrajni čas je, da bi že uvedli finančno policijo. To bi bilo nujno!!!!
Default avatar

megaboy.

A je za državo tud življensko pomembno, da poberejo davke od stvari, katere so že enkrat prej obdavčili? zakaj država potrebuje denarje vedno več in več. Namesto da bi država ljudi stimulirala, da si gradijo stanovanja (kot je blo včasih) jih od tega z davki odvrača.

Od svoje plače si že enkrat plačal davek, da si kupil avto, stanovanje, jahto..... zdej k si pridno varčeval in si odtegnil od ust, boš pa še plačeval davek od privarčevanega. Bolje, da bi vse zapil.

Res je bedna tale država. Sej od največjega veleposestnika pa država nič ne pobere, celo jim daje podporo in plačuje zanje nekatere dajatve. A se ti to tudi zdi prav?
Default avatar

scorpo

Naši starši so v šestdesetih letih gradili hiše. To so bile v glavnem proletarske tipske hiše, tam 10x10 m. Saj vsi veste, takrat se kredita ni upal tako rekoč nihče vzeti, vsaj jaz ne vem za to. Davek za ves material, če se ga je slučajno dobilo itak bil plačan. Gradilo se je pa udarniško. Ti meni jaz tebi. No v tej hiši smo zrasli trije mulci. Nismo imeli toliko, da bi nam starši uredili zgornji del hiše, da bi vsak imel svojo sobo. Šele nekako proti koncu srednje šole, se spomnim, da je bilo tudi zgoraj urejeno. No sedaj smo že nekaj let vsi trije na svojem. Starša sta ostala v hiški 10x10m. In to je LUKSUZ. Luksuz tako velik, da z bedno proletarsko pokojnino ne bosta mogla plačevati davka, ker očitno po standardih posedujeta preveč kvadrature. Pa ali je to pravično? In kako prav obdavčiti. Ali naj jih prepričamo, da pod ceno prodata hiško, ker drugače ne bo šlo, ki sta jo z žulji in proletarsko plačo gradila pol življenja. In kam naj jih stlačimo mi, ki smo v podnajemniških stanovanjih in spet pod povprečno plačo Slovenca. A v dom za starejše?
Default avatar

en mal mem

Gre za davek ob registraciji. Če si tako premožen, da imaš jahto bo po novem ta davek višji kot do sedaj. Tako jaz to razumem in se mi zdi prav, ker je pač to luksus. Če imaš en avto bo davek ob registraciji enak sedanjemu, če pa imaš poleg tega še najnovejšega mercedesa pa bo ob registraciji za mercedes višji davek kot do sedaj, ko ni bilo pomembno koliko avtov si imel. Glede stimuliranja države za gradnjo stanovanj, hišk včasih, ti je odgovoril že scorpo. Ne vem koliko kvadratnih metrov stanovanjske površine je predpisano na stanovalca, mislim pa, da je strah popolnoma odveč, saj bodo kmalu lahko prišli njuni vnuki, pa še razširili in posodobili to hiško in upam bili hvaležni babici in dedku. Glejte ljudje malo s svetlejše plati. Če pa ne bo ta mladih, pa bo slej kot prej postala hiša v breme staršem, ne zaradi davkov, temveč zaradi vzdrževanja. Nekje sem pobral podatek na izjavo, da imamo v Sloveniji premalo stanovanj. Odgovor je bil, da je to daleč od resnice. Slovencev nas je dva milijona, stanovanjskih površin pa ima Slovenija ta trenutek za štiri milijone. Pa se vprašaj o pametnem gospodarstvu v preteklosti. Cele sklope individualnih hiš imamo v katerih stanjujeta dva ali samo en upokojenec. Enako je s stanovanji v starejših blokovskih naseljih. In še to mislim, da so žalostni, ker je tako.