Politični čvek

Študentje Zbrali premalo podpisov

Default avatar
Zbrali premalo podpisov V DZ vložili le 12. 000 overjenih podpisov Ljubljana | 31.8.2006 | STA
Študentska organizacija Slovenije je v DZ vložila komaj 12.000 overjenih podpisov za sklic referenduma. Tiskaj
Poslji
Komentiraj
Predstavniki Študentske organizacije Slovenije so v glavno pisarno Državnega zbora vložili sicer 47.570 podpisov v podporo zahtevi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o visokem šolstvu, vendar je na na upravnih enotah overjenih le 12.296. Preostale podpise je ŠOS zbiral na posebnem obrazcu, dostopnem na medmrežju. Za slednje na notranjem ministrstvu pravijo, da so neveljavni.
Tomo Juvan
V primeru, da se podpisi zbrani na medmrežju ne bodo upoštevali, pa bo ŠOS uporabil pravna sredstva za njihovo priznanje. Generalni direktor direktorata za upravne notranje zadeve na ministrstvu Bojan Trnovšek je poudaril, da zakon o referendumu in ljudski iniciativi nesporno določa, da mora volivec svoj podpis overiti pred pristojnim organom, ki preveri istovetnost. Na drugi strani pa ŠOS oporeka zbiranju podpisov s pomočjo obrazcev, potrjenih na upravnih enotah. Ta način po njihovem mnenju krši volilno pravico osebam, ki upravičeno ne morejo priti osebno na upravno enoto. Če so bili vsi podpisi zbrani na zakonsko določen način - za razpis jih potrebujejo 40.000, bo moral predsednik France Cukjati v sedmih dneh sklicati izredno sejo, na kateri bodo odločili o sklicu in datumu referenduma.
V primeru, da se podpisi zbrani na medmrežju ne bodo upoštevali, pa bo ŠOS uporabil pravna sredstva za priznanje le teh, je poudaril Juvan. Če tudi tu ne bodo uspešni, pa bodo še isti dan, ko bo novela objavljena v uradnem listu, na ustavno sodišče naslovili pobudo za ustavno presojo tako novele kot uredbe o uvedbi in uporabi klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja.

Primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar
Cukjati je danes rekel, da gre zakon v podpis k predsedniku, torej bo v 14 dneh zunaj.
In kaj mi bo sedaj diploma Vi. stopnje?
Default avatar
Tud jest sm puslov, pa sploh nism študent, tok d veste. Tak je moj komentar.
Default avatar
Pričakovano. Z moje strani.