Forum.Over.Net

Politični čvek

Kaj se dogaja na politični sceni? Če so že naši voditelji, se lahko o njih in njihovem delu tudi pogovarjamo, saj je politika del našega vsakdana in zaradi nje smo tam, kjer smo. Skupaj smo v dobrem in slabem.
Forum je nemoderiran in uredništvo ne odgovarja za komentarje, si pa pridržuje ppravico tudi do izbrisa tem brez obrazložitve.

BiH in Republika Srbska

Default avatar

Ratko Mladić

norTON je napisal/a:
dobro,
Albanci so staroselci na Kosovem, so tudi večinski narod tam,z ogromno večino, 90 : 10
Srbi so Kosovo naselili "komaj" pred 800 leti in so Albance tam že srečali, Kosovo je bilo od Albansko od "pamtiveka", zgubljali pa so ga Srbi sami, sedaj pa je toliko čudenja in čustvovanja.

za oba naroda je bolje, da sta ločena na dve državi, saj nista sposobna živeti skupaj. tudi za nas, je bolje tako.

mislim, da bi bil sedaj pravi čas, da se tudi Republika Srbska priključi k Srbiji in tako zaživi srbski narod skupaj v eni državi.Ni mi jasno, zakaj se ne more in tega ne storijo.....takšnih prilik je malo.

BiH, tako in tako ne živi, tako kot bi lahko.
Ali Srbi zopet nekaj zamujajo?

Proti državi Kosovo pa so tako samo tiste države, ki imajo "pri sebi ogromne kao manjšine sosednjih velikih narodov, recimo Romunija, Madžarov...itd.
Leta 1455 so Srbi predstavljali 98% prebivalstva na Kosovu in Metohiji.

Leta 1871 so Srbi predstavljali 64% prebivalstva na Kosovu in Metohiji.

Od prihoda Slovanov na Balkan pa do začetka Prve svetovne vojne so Srbi vedno bili večinsko prebivalstvo na Kosovu in Metohiji. Pred vdorom Turkov na Balkan so Srbi predstavljali 100% prebivalstva Kosova in Metohije. Republika Srbska bo prej ali slej postala sestavni del Republike Srbije. V 15 in 16 stoletju so Albanci kot turški vazali prišli na Balkan.
Default avatar

Nož Žica Srebrenica

DEMONSTRACIJE je napisal/a:
Aja še ena zanimiva,današnji Srbi v Bosni so bili v zgodovini Vlahi, ki so se naselili iz Bolgarije in živeli na območju Bosne, vlahi so pa kako naj rečem lepše, iz istega plemena kot cigani, tako da Srbi v Bosni so v bistvu cigani nekoč bili, tako kot pri nas romi...Ampak ker romi vedno prevzamejo močnejšo kulturo tistega časa in se prilagodijo, so se oklicali za Srbe...
Tako da če pozna kdo kakega Srba iz Bosne, ki živi v Sloveniji, naj ve da je to Rom, verjetno se jim tudi opazi po temnejšem tenu kože, ter potezami obraza(:
Dobro je poznati svojo zgodovino, tudi če ni nevemkaj...
Dejansko se na popisih prebivalstva veliko Srbov izreka za Rome in Vlahe. Genetske raziskave pa so dokazale in pokazale da so bosanski Srbi veliko bližji Srbom v Srbiji kot Hrvatom in Muslimanom. Od vseh narodov ki živijo v Bosni in Hercegovini imajo prav Srbi največ slovanskega porekla. Medtem ko so bosanski Hrvati in Muslimani večinoma vlaškega porekla. Celo sami Vlahi in Romi trdijo da se ogromno Srbov izreka za Vlahe in Rome. Srbi imajo več slovenske krvi od Črnogorcev, Bošnjakov, Makedoncev, Bolgarov in bosanskih Hrvatov. Srbi so med najčistejšimi Slovani na Balkanu.
Default avatar

Republika Srbska

Jernej je napisal/a:
Ja razumem in to je res, vendar pa ne smemo pozabiti zakaj je taka večina in koliko ostalih manjšin v republiki srbskih je bilo usmrčenih od leta 91-96, ravno zato, da bi Srbi v republiki Srbski postali večina in to jim je na tak način uspelo. zato tako razmerje... Torej odabravaš da je zate prav, da Srbi danes vzamejo orožje in pobijejo še vse ostale Bošnjake in Hrvate v Bosni ter razglasijo celo BIH za republiko Srbsko in jo priklučijo Srbiji? ker to so naredili da je sedaj taka večina v republiki Srbski, Ti lahko naštejem taborišča Ljubija, Manjača, kjer je bilo pobitih v enem dnevu več tisoč Bošnjakov in Hrvatov, to se je zgodilo na območju današnje republike Srbske. Če želiš lahko prilimam posnetek gor, vendar bi se mnogim obračal želodec?

Bosna in Hercegovina je zelo občutljiva tema in bi bil zelo previdn če bi želel republiko Srbsko priključiti k Srbiji...
Pozabila si omeniti hrvaška in muslimanska taborišča , pregone in poboje Srbov. Na območju celotne bivše Bosne in Hercegovine so Srbi bili večinsko prebivalstvo vse do leta 1981. Republika Srbska bo prej ali slej postala sestavni del Republike Srbije. O tem ni nobenega dvoma. Na območjih ki so jih okupirali poturčeni Vlahi danes živi 10 krat manj Srbov kot jih je pred vojno. Hrvati in Muslimani so tudi v zadnji vojni storili genocid nad Srbi. V Kravici pri Srebrenici so ti poturčeni Vlahi pod poveljstvom vojnega zločinca Nasera Orića pobili več tisoč srbskih civilistov.
Default avatar

Nož Žica Srebrenica

Jernej je napisal/a:
Zakaj Bošnjaki nedajo Srbske republike, beri spodaj dejstva!
Bošnjaki so avtohton narod v Bosni in Hercegovini, Izhajajo iz vere, bogomilov torej manihejcev ali drugače nam najbolj zano pod imenom KATARI!
tOREJ BOŠNJAKI IZHAJAJO IZ NEKE KRISTJANSKE VEJE IN SO BILI POTURČENI, NEKATERI CELO PRAVIJO DA SO SAMOSTOJNO SPREJELI VERO TURŠKO DA BI SE IZOGNILI KRIŽARJEV KI JIH JE ŽELEL POSLATI SAM PAPEŽ INOCENC3 NAD BOŠNJAČKO CERKEV(TOREJ KATARSKO CERKEV) V IZOGIB POBOJU BOŠNJAČKIH KATAROV , SPREJMEJO KATARI ISLAMSKO VERO IN SI ZAGOTOVIJO ZAŠČITO S STRANI TURKOV...( OBSTAJA DOKUMENT KI GA JE PODPISAL SAM PAPRŽ INOCENC3)

Primjerice, do dolaska Turaka, na prostoru Bosne nije bila niti jedna jedina pravoslavna Crkva. Tek pod Turskom okupacijom, a čisto iz političkih razloga (kršenjem samog zakona o građenju takvih objekata), počinju nicati pravoslavne Crkve. Primjerice, Bošnjački katolici, odnosno pravoslavci, su prisilno konvertirani Bošnjački heretici-katari - konvertirani su od strane dominikanaca, franjevaca, i raznih srpskih despota koji su zaposjedali, tj. Okupirali pojedine dijelove Bosne kroz historiju. Čak i dan danas Srpski, odnosno Hrvatski historiografi polomiše noge pokušavajući da dokažu kako su Bošnjaci zapravo Srbi ili Hrvati. Njihovi potezi su toliko nelogični, da su gotovo identično slični pokušajima dokazivanja kako je dva plus dva jednako 5, ili pak 3, a nikakko 4. Hrvatski i Srpski historiografi su ponajviše zainteresovani za ljuljanje temelja Bošnjačke historije – Crkve bošnjačke(katarske) – za koju kažu da je bila katolička, odnosno pravoslavna. U tom smislu ću da dotaknem ovu temu sa više pažnje.

Dubrovčani, Italijani i papska kurija, tj. zapadni izvori, sljedbenike Crkve Bosanske nazivaju Paterenima, Manihejcima ili Katarima, a izvori istočne, tj. Pravoslavne crkve, najčesće upotrebljavaju izraze Babuni i Kudugeri. Sami Bošnjaci su svoju vjeru nazivali Vjera Bosanska ili Naš Zakon, a sebe Dobri Bošnjani(katari)Bošnjanin od tamo naziv bošnjak. Da se sada vratimo na propagandu Srpske i Hrvatske historiografije. Da je Crkva Bosanska bila katolička, odnosno pravoslavna – nije, jer Crkva Bošnjačka nije prihvaćala temeljna načela ‘službene’ crkve (tj katoličke, odnosno pravoslavne crkve), pa je stoga od pravoslavne i katoličke crkve proglašena krivovjerjem, usljed čega je čitavo svoje vrijeme provela pod prijetnjom uništenja, kako od katolika, tako i od pravoslavaca. Zahvaljujuci izuzetno žilavom otporu u odbrambenoj borbi protiv istočne i zapadne crkve, opstala je dokle god je postojala srednjovjekovna Bosanska država.

Ono što je danasnji Vatikan za katolike, odnosno Mekka i Medina za muslimane, ili Jeruzalem za Židove to je bila srednjovjekovna Bosna za sljedbenike heretičko dualističkog učenja sirem Europe(katarizma). Crkva Bošnjačka(katarska) je bila politički jaka zajednica, vjera čitavog naroda (a time i najmasovnija u Europi); nadalje, imala je status državne vjere, a u nju su dolazili studenti iz čitave Europe na usavršavanje heretičkog-katarskog učenja. Primjera radi, 1167 godine na Saboru dualističkih crkava, koji je održan u San Feliju de Karamanu kod Tuluza pod predsjedavanjem poglavara Carigradske dualističke crkve, Nikvinta, Francuski i Talijanski katari su savjetovani da se organizuju po uzoru na bosanske heretike-katare. Zanimljivo je napomenuti da se 1387 vodio sudski proces u Torinu protiv heretika Jakuva Beha i fra Antonia Degalozea. Optuženi su izjavili da ih je u heretičko vjerovanje uveo Petar Patricij uz pomoć još jednog čovjeka iz Slavonije, koji ga je poslao u Bosnu da tamo potpuno usavrši hereticko-katarsko kod istaknutih bosanskih vjerskih učitelja. Nadalje je izjavio da je čak i za troškove puta dobio 10 florina, međutim nije mogao stići do Bosne, jer je u Zadru doživio brodolom. U daljoj izjavi navodi se da su i prije njega mnogi heretici-katari iz Herije odlazili u Bosnu da izuče I usavrše vjersku doktrinu katarsku. Smatra se da je kod Janjića u Zenici ili u Moštru kod Visokog postojalo istaknuto sveučiliste koje je bilo centar duhovnog obrazovanja i usavršavanja dualističko heretičke-katarske vjere na koji su dolazili studenti iz čitave Europe.

U daljnjem kontekstu bi želio dodati par informacija o kontroverziji oko Bogumilskog učenja. Vrijedno je napomenuti da je Bošnjačka hereza postojala nekoliko stoljeća prije pojave Bogumilskog učenja, koje je nastalo u 10 stoljeću, a kasnije prenijeto i u Bosnu. Primjera radi, 925 godine Papa Ivan X upućuje pismo splitskom nadbiskupu i prigovara mu da u Bosni postoji neka nauka koja nije u svetim knjigama(katarski nauki), što pokazuje da je heretičko učenje u Bosni postojalo mnogo prije nastanka Bogumilskog učenja. Već u 13 stoljeću, Dominikanac Anselmo iz Aleksandrije (Italija) u jednom svom spisu navodi da su heretici prvo bili u Bosni, a odatle su svoj nauk proširili na čitavu Lombardiju, pa dalje prema Francuskoj, kamo je u Orleans stigla 1022 godine, a u Aras 1025, I dalje na čitavu Europu. Bogumili su u vrijeme Nemanje (12 stoljeće) bili protjerani iz Srbije, a zaštitu su našli kod nas. U ovom kratkom obraćanju ka herezi u Bosni, poručujem i Srpskim i Hrvatskim historiografima da su im svi pokušaji novog ispisivanja lažne historije na račun Bošnjaka uzaludni, jer su temelji Bošnjačke historije čvrsti i postuju pisma i zapisi koji to potvrdžuju.


Govoriti o nekakvim Bosanskim Srbima, odnosno, Bosanskim Hrvatima na prostoru Bosne prije 19 stoljeća je apsurdno, jer do formiranja nacionalnog identiteta Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata dolazi tek u 19 stoljeću kada se odrođavaju od svog Bošnjačkog naroda i na osnovu zajedničke religije počinju identifikovati sa susjednim Srbima, odnosno Hrvatima. Stoga, tvrdnje od propagandnih historiografa da su Bošnjaci zapravo poislamizirani Srbi i/ili Hrvati su sulude, smješne i isplanirane u cilju kontinuiranog pokušaja asimilacije Bošnjačkog naroda.
Piše: Daniel Toljaga

Tako da dragi Bosanski Srbi, zato nemorete dobiti Srbske republike, ker so avtohtoni tam Bošnjaki, vere Katarske in nimati skupne kulture z Bošnjaki, ste pač tudi v Bosni prišleki, zgoraj je navedenih nekaj dejstev, ki so dokumentirani z datumi, dokazljivi in verodostojni, razen če oporekate tudi rimokatoliški cerkvi in samemu papežu...

Verjamem da se bo našlo nekaj Srbov na forumu in poskušali to završti, vendar zgodovine se ne da izbrisati...
Zaradi bošnjaškega islamofašizma se številni Hrvati in Srbi morajo izrekati za Bošnjake. Večina Albancev v Sandžaku se izreka za Bošnjake. Na Kosovu se ena tretjina srbskih Gorancev izreka za Bošnjake.
Bošnjaki v BiH so albanskega, romskega, turškega, arabskega, kurdskega in vlaškega porekla. Od vseh narodov ki živijo v BiH imajo prav Srbi največ slovanskega porekla. Bosanski Srbi so veliko bolj sorodni Srbom v Srbiji kot pa tem Vlahom katoliške in islamske veroizpovedi ki se imajo za Hrvate in Bošnjake.
Default avatar

Ratko Mladić

Od vseh držav na Balkanu ravno v Srbiji živi največ opredeljenih Vlahov. Na popisu prebivalstva leta 2002 jih je bilo 40,054. Če se kje Vlahi izrekajo za Vlahe je to Srbija. V vseh ostalih državah so se popolnoma asimilirali. Asimilirali so se v Bolgare, Makedonce, Albance, Bošnjake, Hrvate, Slovence, Črnogorce, Romune in tudi Grke.
Default avatar

norTON_

Ratko Mladić je napisal/a:
norTON je napisal/a:
dobro,
Albanci so staroselci na Kosovem, so tudi večinski narod tam,z ogromno večino, 90 : 10
Srbi so Kosovo naselili "komaj" pred 800 leti in so Albance tam že srečali, Kosovo je bilo od Albansko od "pamtiveka", zgubljali pa so ga Srbi sami, sedaj pa je toliko čudenja in čustvovanja.

za oba naroda je bolje, da sta ločena na dve državi, saj nista sposobna živeti skupaj. tudi za nas, je bolje tako.

mislim, da bi bil sedaj pravi čas, da se tudi Republika Srbska priključi k Srbiji in tako zaživi srbski narod skupaj v eni državi.Ni mi jasno, zakaj se ne more in tega ne storijo.....takšnih prilik je malo.

BiH, tako in tako ne živi, tako kot bi lahko.
Ali Srbi zopet nekaj zamujajo?

Proti državi Kosovo pa so tako samo tiste države, ki imajo "pri sebi ogromne kao manjšine sosednjih velikih narodov, recimo Romunija, Madžarov...itd.
Leta 1455 so Srbi predstavljali 98% prebivalstva na Kosovu in Metohiji.

Leta 1871 so Srbi predstavljali 64% prebivalstva na Kosovu in Metohiji.

Od prihoda Slovanov na Balkan pa do začetka Prve svetovne vojne so Srbi vedno bili večinsko prebivalstvo na Kosovu in Metohiji. Pred vdorom Turkov na Balkan so Srbi predstavljali 100% prebivalstva Kosova in Metohije. Republika Srbska bo prej ali slej postala sestavni del Republike Srbije. V 15 in 16 stoletju so Albanci kot turški vazali prišli na Balkan.
Po 10-tih letih še vedno enako mislim. Republika srbska se naj združi s Srbijo in zaradi mene tudi Albanci ne potrebujejo dveh držav. Kosovo in Albanija naj bosta ena država.
Očitno pa Balkan še dolgo ne bo mirno območje in tu se očitno morajo še enkrat "zmlatiti". Žal. Premalo pameti.