Med.Over.Net

ARTHRON Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe

Odgovarjajo: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg

Magister travmatologije, specialist kirurg svetuje o artroskopskem, kirurškem, ne-operativnem ter ultrazvočno vodenem zdravljenju poškodb sklepov (kolena, ramena, gležnja, komolca...) in športnih poškodb (udarnina, nateg, raztrganje vezi ali mišic, zvin ali zlom).

mag. travm. Iztok Pilih , dr. med., spec. kirurg

Iztok_Pilih

Natrgane vezi v sredincu leve roke

Default avatar

shsh

Pozdravljeni,

minulo soboto sem se udeležila športnega dogodka - Oviratlon, kjer se mi je na eni izmed ovir (plezalna stena z vrvjo), spodrsnilo in si poškodovala sredinec leve roke.

Opravila sem pregled na kirurgiji, slikanje poškodovanega prsta in je izvid sledeči:
St. hiperekstenzija v predelu PIP sklepa, s palp. bolečnostjo na volarni strani, sicer fleksorji delujejo. Bolečnost je tudi v predelu DIP sklepa, bolj na ulnarni strani, z rahlo deviacijo končne falange radialno. Rtg. zloma ne vidim, vidna je hiperekstenzija v PIP sklepu. Dobi mach opornico s fleksijo v PIP sklepu za približno 30 stopinj in navodila. Prsta ne sme obremenjevati in ne hiperekstendirati, da se bo volarna plošča zarasla.

Naj vam povem, da mi je zdravnik takoj ponudil operacijo, katero sem žal zavrnila, sem pa takoj naslednji dan klicala, da sem si premislila, na kar mi je zdravnik odgovoril, da si je premislil glede operacije.

Vem, da je vse odvisno od posameznika, pa me vendar zanima kakšno je vaše mnenje. Vsi so mi svetovali takojšnjo operacijo in skrbi me, da se mi vezi ne bodo dobro zarasle. Prav tako se bojiim posledic ali čudne deformacije, bolečin ... Sem strastna rekreativka in mi gibanje veliko pomeni pa me zanima koliko časa približno traja okrevanje po taki nezgodi? Prst je še po tednu dni vedno odtečen, malenkost drugačne barve - rumenkaste.

Vem, da je težko podati mnenje, me pa zanima koliko časa približno iz prakse se takšna poškodba zdravi?

Za vaš čas in trud, ki mi ga boste namenili, se Vam v naprej lepo zahvaljujem.
Default avatar

Iztok_Pilih

Pozdravljeni,

tovrstne poškodbe se lahko dobro pozdravijo tako z operacijo kakor tudi brez nje. Z operacijo je bolj predvidljivo mogoče doseči dober rezultat.

Priporočam, da se obrnete na specialista kirurgije roke, plastične in rekonstruktivne kirurgije, v katerega delovno področje spadajo poškodbe prstov na roki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE
UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA


AMBULANTA LJUBLJANA, Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana
AMBULANTA MARIBOR, Lavričeva 1a, 2000 Maribor
AMBULANTA PORTOROŽ, Terme Portorož, LifeClass Hotels & Spa, Obala 33, 6320 Portorož

Naročanje na telefon: 041 654 330 ali 01 601 11 70 ali na elektronski naslov: [email protected].

www.arthron.si

Direktor:
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg
član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov