Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

Svetovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin. Pomoč pri pravnih in ostalih področjih povezanih z nakupom ali prodajo nepremičnin. Svetovanje pri pripravi finančne konstrukcije za nakup.

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec

Aleš Goršak

Je nepremičninski strokovnjak z licenco MOP in se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003. Zaposlen je v podjetju Tanal nepremičnine (Tanal d.o.o.). Odgovarja na vprašanja povezana s prodajo in nakupom nepremičnin.

najemnina z možnostjo odkupa stanovanja

Default avatar

gorenjska/jesenice

V primeru oddaje stanovanja z kasnejšim odkupom me zanima kakšna je praksa glede najemnine. Nekje sem prebral, da kupnino v najemnini obračunaš nekje v 1/4 do 1/3 najemnine, se pravi v primeru 350 eur mesečne najemnine je 115,50 eur odkupnine in 234,50 eur dejanske najemnine za čas oddajanja stanovanja.
Ali pa se mora znesek oddajanja se pravi 350eur v celoti šteti kot del odkupnine?
Kako pa je s pogodbo glede DURSA? Se pravi, če prikažeš kot najemnino te udari 25% davek na dobiček ali je to drugače dogovorjeno ker se dejansko prodaja, lastnik nepremičnine pa sem skoraj 10 let?

Hvala lepa!
LP
Default avatar

gorenjska/jesenice

Na Jesenicah oddajam dvosobno (55m2) stanovanje. V kolikor je kdo zainteresiran oziroma rabi informacije naj me kontaktira na [email protected].
Ob dogovoru je možno tudi najem z odkupom.
Default avatar

Družina Kobal

OBALA, ZALEDJE (VKLJUČNO S KOZINO)
Resna, urejena, mlada družina, z zglednimi rednimi mesečnimi prilivi, vendar kreditno nesposobni (prenizek znesek) oziroma ne želimo porokov in ostalih težav s krediti.
Iščemo torej nepremičnino na Obali, njenem zaledju...
V kolikor to bere kdo, ki ima hiško/stanovanje in bi bil pripravljen prodati oziroma oddati po omenjenim sistemu, se priporočamo. Menimo, da je možno pogodbo prilagoditi vsakemu posemezniku in uskladiti želje kupca/najemnika in prodajalca. Poznamo primere sklenitve pogodbe pri notarju. Smo odprti za kompromise.
Hvala. Lp.
Kontakt: 040 350 575
Default avatar

Satelit123

Ali je sploh kdo, ki mu je to uspelo narediti?
Se dogovoriti za najem z odkupom ter da je do tega sploh prišlo?
Se pravi na eni strani kupec in na drugi strani prodajalec nepremičnine.

Kakšne so izkušnje, kje se skrivajo pasti?

Za vsak odgovor se v naprej zahvaljujem
Default avatar

dhorvat

To je ubistvu finančni leasing, zanimivo je, da pri avtomobilih to zelo laufa in ogromno je avtov, ki so prodani na ta način, še več, z nakupom so pogojena razna kasko zavarovanja, pa servis pri pooblaščenem servisu itd itd... prav tako se gre v dobe 5-10 let itd...

Pri nepremičninah pa to nekako ne uspemo izpeljat ali kako ?
Pravzaprav, je to mnogo let nazaj šlo zelo gladko v Velenju, kjer so podjetja, ki so v Jugoslaviji še takrat, zgradila blokovska naselja za svoje delavce, stanovanja z možnostjo odkupa do 20 let, zelo poceni ( ma če preračunaš v eure praktično za 10-20 % današne vrednosti ) prodala stanovanje po tem sistemu.

Ne vem zakaj se to ne bi malo bolj oživelo. Rajši plačujem odkup z najemnino, vsaj vem zakaj plačujem vsak mesec, kot pa samo najemnino, seveda so pa danes takšne razmere, da nobena banka ne da kredita, če se ne pišeš prav seveda..

Če kdo ve za kakšno hišo, za 4 člansko mlado družino z vsaj minimalnim vrtom, relacija Velenje - Celje - Sl. Konjice, Sl. Bistrica, Maribor. Se priporočam za kontakt na [email protected]
Default avatar

motherwolf

Mene zanima, tak nakup nepremičnine na Gorenjskem. Prosim za informacijo, vkolikor kdo tako prodaja nepremičnino, v okolici Tržiča ali na Gorenjskem.
Default avatar

mikic007

Za kupca je sicer super, za prodajalca pa ne vidim logike. Kako je z amortizacijo, vzdrževanjem, stanovanjskim skladom, davkom? Zakaj bi kreditiral kupca, če ga banka noče? To si pri avtih in tudi stanovanjih lahko privoščijo firme, ne pa posamezniki. Če 5 let ne rabiš denarja, raje oddajaj in prodaj kasneje. V glavnem, ni logike za fizične osebe.
Default avatar

samo pomisli

Seveda je logika, na začetku se da neke vrste polog, ki ga prodajalec v primeru neodkupa zadrži, to je le ena od možnosti...
Default avatar

wexler

samo pomisli je napisal/a:
Seveda je logika, na začetku se da neke vrste polog, ki ga prodajalec v primeru neodkupa zadrži, to je le ena od možnosti...
"ta neka vrsta pologa" se imenuje ara, ki se TUDI v primeru Rent-to-Buy oziroma najema z odkupom placa, obicajno, v visini 10% vrednosti cene nepremicnine.
IN tak najemnik, ki je v bistvu tudi kupec, je vpisan v ZK!
Default avatar

zvončica881

Mi bomo tudi letos prodali stanovanje, verjetno na tak način. 54m2 v Ajdovščini. Samo moramo prej še vsaj nujne stvari urediti. Je pa staro 30 let, ampak lepo ohranjeno. Pač oprema ima svoja leta..
[email protected]
Default avatar

kupec

Najamem 2 sobno stanovanje z moznostjo kasnejsega odkupa. Ce kdo ve za kaksno ponudbo v Ljubljani ali njeni okolici, prosim za kontakt in podatke. Lahko na mail: [email protected]
Hvala
Default avatar

Elci

Pozdravljeni,
Ta pogovor je sicer ze nekaj casa brez updatov. Ampak ce je tu kdo, ki bi po tem sistem prodal stanovanje na obmocju vica, trnovega... naj se lepo prosim oglasi. Hvala :)
Default avatar

Aleš Goršak

Pozdravljeni,

praviloma, takšni najemi s kasnejšim odkupom pri nas niso praksa oz. so zelo težko izpeljivi. Za večino Slovencev predstavlja tak posel preveliko tveganje, ki ga niso pripravljeni sprejeti... Je pa vsekakor lahko elegantna rešitev za posameznika. Pride pa tak dogovor v upoštev izključno pri prodajalcu, ki mu je "vseeno", če po npr. 5 letih ta kupec/najemnik ne bo kupil nepremičnine. Tisti, ki morajo nepremičnino prodati, ker bodo npr. investirali (kupili drugo) denar naprej, s tem veliko tvegajo, saj ni 100%, da bo kupec res potem kupil nepremičnino. V večini primerov pa se nepremičnina prodaja z nameno kupiti s tem denarjem drugo nepremičnino.
Je pa tudi res, da secena določi danes in na obeh straneh (prodajalec/najemnik) predstavlja neko tveganje glede dejanske vrednosti po preteku 5 let.
Če sta obe stranki neobremenjeni s tem ali se bo po 5 letih dejansko prodala/kupila nepremičnina, potem oba na nek način pridobita.
Kar se prodaje nepremičnine v Ljubljani tiče, je trenutno stanje na trgu takšno, da, če je pravilno postavljena cena glede na lokacijo in stanje nepremičnine, se stanovanje proda v roku max enega meseca.
Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567

Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tanal nepremičnine
Tanal d.o.o.
www.tanal.si, [email protected]
Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin
Default avatar

KjoseskiFamily

Ze vsepovsod iscem nekdo ki bi po tem sistemu (v najem z kasnejšim odkupom) prodal stanovanje/hisa v okolici Vevče-Polje-Fužine-Moste do največ 80.000€.
Smo mlada 4 članska družinica....
Če ima kdo naj nam sporoči prosim.
[email protected]
Ne obupamo že :)
Hvala vam že vnaprej.
Default avatar

Aleš Goršak

Pozdravljeni,

pred časom sem že pisal na to temo. Zadeva je lahko zelo zanimiva tako za prodajalca kot za kupca. J e pa tak način prodaje/nakupa, pri nas še zelo neznan in redko uporabljan oz. izveden. V tujini je to marsikje čisto običajen postopek.
Večino težav lahko nastane pri dogovoru glede višine najemnine, prodajne cene, ki je praviloma določena danes in se v primeru dviga ali padca cen npr. čez 10 let ne spreminja.
Skoraj nujno je, da se stranki dogovorita po načelu: nekaj are (npr. 20%), 5, 10..let najemnina, ki se všteje in na koncu plačilo zadnjega obroka. Podobno kot pri nakupu npr. avtomobila.
Težava nastane, ker je zraven riziko neizpolnitve dogovora... Enako je seveda pri najemanju posojila na banki.
V vsakem primeru je potreben natančen preračun in pogodbeni dogovor za obe strani.
Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567

Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tanal nepremičnine
Tanal d.o.o.
www.tanal.si, [email protected]
Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin
Default avatar

Katastrofa

Pozdrav
Smo družina 5tih in tudi mi želimo po 18 letih plačevanja najemnin priti do hiške. Najraje okolica ali Nm. Do sedaj smo imeli veliko selitev in metanje denarja skozi okno. Hudo je to, da si ne moremo urediti stalnega naslova, kamor se preselimo. Saj se najemodajalci znajdejo in nam podaljšujejo za 11 mesecev. Sita in obupana sem vsega tega. Banka pa saj veste..lahko delas in čd nimaš določene višine lahko obroke okoli 400 zamenjaš za enako višino najemnine.

Če ima kdo kak predlog ali ponudbo lahko pišete na: [email protected]
Default avatar

Ic0n89

mene pa zanima če je kaj takega v mariboru :D
Default avatar

say_my_name

Živjo,

če je tole še aktualno, a mogoče kdo ve ali se v Ljubljani oddaja kakšno stanovanje z možnostjo kasnejšega odkupa?

Prosim piši na [email protected]

Hvala za kakršno koli pomoč!