Nepremičnine

prepis nepremičnine

Default avatar
Kupujem parcelo na kateri je stara hiša. Nakup je brez nepremičninskega posrednika, torej, direktno od lastnika.
Z lastnikom sva dogovorjena, da so stroški prepisa moji. Z denarjem sem na tesno, zato bi želela prihranit vsak nepotreben strošek in sem pripravljena naredit nekaj več potov.
Z davkom, oziroma prikazovanjem nižje vrednosti, se ne bi igrala. Torej mi ostane možnost, da nekaj prihranim pri sami izdelavi pogodbe in ostalih potov, ki jih nepremičninski posredniki z veseljem naredijo, vendar tudi zaračunajo.
Torej, zanima me, če je kdo od vas celoten postopek izpeljal sam (od objave na stenčasu pa do konca). Ali pa je to tako majhna denarna razlika, da jo je bolj pametno prepustiti nepremičninskim posrednikom.
Zahvaljujem se za odgovore.
Default avatar
Razlika je takšna, da se ti splača iti k odvetniku ali notarju, ki se spozna na nepremičnisko področje in bo vse tako, kot je treba (kar prek agencije niti približno ni nujno in samoumevno), pa boš še vedno precej na boljšem - oziroma odvisno od vrednosti nepremičnine.
Default avatar
Ena možnost je, da pogodbo sestavi odvetnik, oz. notar in jo overi. Vse ostalo pa narediš sam.
Druga možnost pa je, da celoten postopek spelje agencija.
V bistvu sem se res zanimala zaradi stroškov, da bi bili čim nižji.
Kajti nakup resnično ni sporen in ni tveganja, da bi se kakorkoli opekla.
Default avatar
Mah agencija ti nič ne spelje celega postopka, vse moraš narediti sam, oni ti samo spišejo pogodbo. Na davkarijo mora človek po odmero sam, plačat davek moraš sam, tudi na ZK moraš sam, edino pri obrazcu ti mogoče pomagajo.
Ne gre za tveganje pri poslu, gre za to, da mora iti vse po pravilih, sicer se ne boš mogla vpisati v ZK oziroma boš imela probleme stem. Odvetnik bo recimo preveril morebitne plombe, služnosti, ti svetoval glede objave na stenčasu, potrdila o predkupni pravici, namenski rabi itd itd. Glede plombe ti jaz lahko iz osebne izkušnje povem, da je odvetnik našel nekaj, na kar jaz ne bi pomislila niti v sanjah. In kupec se kljub dobronamernosti mene kot prodajalke ne bi mogel vpisati v ZK in bi zato lahko razdrl pogodbo, mene pa bi bremenili vsi stroški, ki jih je imel z najemanjem posojila itd.
Seveda pa lahko preprosto nekje vzamete pogodbo, jo priredite na svojo situacijo in upate, da bo vse ok.
Default avatar
Saj imate prav in tudi jaz se vedno bolj nagibam k temu, da stvar predam odvetniku.
Hvala za trud in koristne informacije!
Default avatar
Moj nasvet: bistvo je prodajna pogodba, ki mora biti pravilno sestavljena, to pa že avtomatsko vključuje tudi pregled zemljiškoknjižnega stanja. Odvetniki so dokaj dragi, zato bi jaz vprašala za ceno sestave pogodbe tudi notarje ali pa bi poiskala nepremičninsko agencijo, ki ima zaposlenega univ.dipl.pravnika (nikakor pa ne take agencije, ki same pišejo pogodbe in jih nato samo predložijo odvetnikom v podpis). Cena je vedno odvisna od višine kupnine, zato morate vedno povedati koliko znaša kupnina in vprašati, kaj vse je vključeno v ceno sestave pogodbe. Vsekakor vprašajte na več krajih in primerjajte cene (boste presenečeni, za koliko se lahko razlikujejo med seboj).
Sam postopek na DURS vam ne bi smel delati težav in to lahko uredite sami. Isto velja za pridobivanje potrdila o namenski rabi zemljišča in o predkupni pravici občine.
Tudi prepis lastništva v z.k. je zelo poenostavljen in v bistvu samo izpolnite obrazec (dobite ga tudi na spletnih straneh sodišča), priložite original pogodbo (tisto, ki je overjena pri notarju) in odnesete (ali pošljete) na vložišče pristojnega okrajnega sodišča.
Default avatar
Jaz to speljem sama in z mojo pomočjo še marsikdo. Odvetnik ti tako nič ne svetuje, v bistvu ti samo napiše to, kar mu ti poveš in zaračuna. Na ZKI pa tako vidiš ali so na prodajanem zemljišču kakšne plombe, hipoteke in obvezno je seveda treba preverit še lastništvo, če drži kot je dogovorjeno. Poglej še, če je kakšna parcela obremnjena z prepovedjo odtujitve in obremenitve. V tem primeru ne boste mogli kupit, če ne boste imeli soglasja od teh oseb (oz. morajo biti v pogodbi napisane, podpisane in overjene).

Odvetnik ali notar samo sestavita pogodbo, vse ostalo je pa tako potem na posamezniku, da se znajde. In meni se zdi, da če zmoreš vso ostalo proceduro, pa lahko še to pogodbo sestaviš sam, ki ni kakšen bav bav.

Ker že imate kupca predvidevam, da ste na oglasni deski na občini že uredili. Naprej pa gre takole:
vse se ureja na uradih, kjer leži nepremičnina.

- potrdilo o namenski rabi prostori (občina)
- sestava in podpis darilne pogodbe
- vloga na UE, da odobritev pravnega posla ni potrebna - samo za kmetijsko zemljišče
- napoved na DURS in sicer Napoved za odmero davka na promet nepremičnin
V kolikor ste nepremičnino pridobili po 1.1.02 še: Odmera dohodka od dobička iz kapitala
- ko plačate odmerjen davek, to pogodbo (durs vam na zadnji strani potrdi, da je davek plačan), prodajalec overi
- sestavite zemljiškoknjižni predlog (ali vzorec najdete na zem. knjigi) in ga oddate za vpis na zemljiško knjigo in zadeva je končana.

Vmes pa samo še prodajalcu plačate.
Default avatar
Kolikšni pa so še vsi ti stroški po nakupu hiše? Npr., plačam cca 190.000€ za hišo, koliko cca pa še za vse ostalo potrebno?

Hvala!
Default avatar
Po nakupu nepremičnine so vaši stroški povezani edino z vzdrževanjem,obnovo ter opremljanjem le te, obresti ob morebitnem financiranju ter stroški vpisa lastninske pravice v Zemljiško knjigo

Dejan Režek

-----------------------------
Remco investicije d.o.o.
www.hitrirezultati.com
[email protected]
Default avatar
Hvala za odgovor

! L.P.!
Default avatar
isti dan, ko boste plačali kupnino, preverite stanje v ZK, da preverite, ali je še čisto in takoj vložite vlogo za vpis lastnine,.
Default avatar
Pozdravljeni,

prosim za nasvet glede prepisa parcele na Hrvaškem.

Gre za to, da je moja mama ustno obljubila parcelo državljanu Hrvaške, vendar prepis ni bil nikoli opravljen. Mama je sedaj pokojna. Smo trije otroci dediči, ki bi želeli to pravno urediti in omogočiti darovani osebi, da se vpiše v zemljiško knjigo. Zapuščinske razprave ni bilo, ker ni bilo druge zapuščine, tako da je parcela še vedno napisana na mamo.

Zanima me, kako bi to s čim nižjimi stroški uredili oz. omogočili darovani osebi, da se vpiše v zemljiško knjigo na Hrvaškem. Je potrebna darilna pogodba ali samo notarski zapis, da se dediči odpovedujemo lastništva v korist osebe na Hrvaškem.

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
V vsakem primeru morate najprej izvesti dedovanje po pok. mami. Kot dedič naj podeduje samo eden izmed otrok, da bo pri prepisu lastništva na hrvaškega državljana čim manj stroškov. Sledi pogodba o priznanju lastninske pravice (2 % davek na promet nepremičnin) ali pa pustite, da vas hrvaški državljan toži na priznanje lastninske pravice (vi se razprave ne udeležite ali pa podate izjavo na sodišču, da mu priznavate lastninsko pravico).

Vse stroške ponavadi nosi tisti, ki bo pridobil lastninsko pravico.
Default avatar
Živjo,
prosim če mi kdo lahko pomaga. Imam strica, ki je lastnik 1/3 hiše v kateri živim z družino v Ljubljani, 2/3 hiše sta od mojega očeta. Sedaj se s stricem dogovarjam, da mi bo svoj delež prodal. Problem pa je v tem, da je stric v Franciji in ni sposoben priti urejati zadev v Slovenijo. Ali lahko vse papirje glede prepisa uredim tudi v Franciji in pri tamkajšnjih notarjih? Ali mora biti kupo-prodajna pogodba v tem primeru napisana v dveh jezikih, če jo bo overil Francoski notar? Kje naj sploh začnem? Katere papirje bi morala pridobiti v Sloveniji, preden se odpravim v Francijo? Hvala za odgovor
Default avatar
tanaja:

Ena možnost je, da stric da pooblastilo nekomu v Sloveniji, da bo le ta v njegovem imenu urejal vse potrebno (podpisal pogodbo, plačal davek, overil podpis...). Pooblastilo naj sestavi notar v Sloveniji (najbolje da pooblastilo sestavi tisti notar, ki bo kasneje overjal podpis na pogodbi). Pooblastilo dostavite stricu, ki mora overiti svoj podpis na pooblastilu-najboljše, da ga overi na slovenskem veleposlanitvu ali generalnem konzulatu v Franciji (Pariz).

Druga možnost pa je, da sestavite prodajno pogodbo, jo podpišete in jo nato dostavite stricu v Francijo. Sledi overitev stričevega podpisa na pogodbi-velja enako kot je napisano zgoraj za pooblastilo.
Default avatar
Živjo,

Prosila bi vas za pomoč, saj nevem kje sploh začeti :) dedek bi rad prepisal hišo na mene, ampak na meni je, da plačam vse stroške in uredim prepis. Kje naj začnem to urejati? Kaj potrebujem? KAm naj sploh grem? Kako se temu sploh reče prepis ali darilna pogodba ali kako drugače? In najpomembnejše, koliko me bo to stalo?? hiša je ocenjena na 170.000 evrov.

prav lepa hvala za pomoč
Default avatar
Pozdravljeni,
Imam vprašanje glede prepisa nepremičnin.
Oče se je odločil, da bi mi rad prepisal več psrcel. Zanima me kaj bi bilo najbolj ugodno?
Kakšno pogodbo bi bilo najbolje sestavit(darilna....)?
Lp
Default avatar
brasko je napisal/a:
Huh, tole vase vprasanje pa zahteva malo vec podatkov.
Ali ste edinec?
Je vas oce samski?
Kajti, glede darilne pogodbe same, ni problem; problemi lahko nastanejo pri dedovanju ostalih sorejencev in partnerja vasega oceta.