Nepremičnine

Najugodnejši stanovanjski kredit, kje?

Default avatar
Spoštovani!

Z dekletom kupujeva stanovanje pa me zanima, če morda kdo ve kje so najugodnejši krediti za nakup stanovanja? Se bolj splača vzeti kredit tam kjer si komitent banke ali kje drugje, ker sem namreč slišal, da so sedaj zelo stroga pravila glede kreditov saj naj bi kredit lahko vzel samo tam kjer si komitent? Ali to res drži?

Skratka oba potrebujeva kredit in črpava vse možnosti, če ima kdo kako informacijo je seveda dobrodošla.Hvala
Default avatar
Sedaj se je odprla nova poslovalnica Unicredit v Logatcu in baje imajo neke dodatne ugodnosti. Mi imamo kredit pri sparkasse tudi kar ugoden. Je pa vse odvisno kako se dogovoriš oz. ''spogajaš'' na banki. Vem pa, da se pri NLB ne da pogajat, zato pa je vedno več ljudi ki raje najemajo kredite drugje kot pri omenjeni banki.
Je pa tudi tako, da na začetku ko ti banka odobri kredit plačuješ določeno anuiteto potem pa po parih mesecih rednega plačevanja lahko zaprosiš za znižanje obrestne mere. Nama so takoj po parih mesecih potem ko sva prosila za znižanje, znižali anuiteto za 50 eur, no danes (po 4 letih odplačevanja) plačujeva že 100 eur manj kot na začetku.
Nekatere nepremičninske agencije pa sedaj delajo tudi tako (najbrž da zaradi finančne krize ne izgubijo strank), da če kupiš stanovanje preko njih dobiš pri določeni banki ugodnejšo obrestno mero.To pa tudi nekaj pomeni.
Default avatar
Hvala ti....jaz imam račun na NLB....tam bom poskusil..do sedaj sem še dobil vse čeprav nisem zaposlen za nedoločen čas....nekoga poznam vendar bomo videli kaj se da storiti za stanovanjski kredit, katerega želim najeti na 20-25 let...
Default avatar
imam znanca, ki mi je ravno razlagal, da je pri SKB dobil kredit, in sicer za celo kupnino stanovanja (torej 100 %), bil pa je to hipotekaren kredit. pred par meseci pa so meni na tej isti banki povedali, da je možno dobiti stanovanjski kredit le, če imaš službo za nedoločen čas oz. če si kak tak profil (npr. zdravnik ali kak "iskan" inženir).

RFB (Reiffeisen) mislim, da zahtevajo 30 % svojega vložka, 70 % pa ti dajo kredita. ni pa potrebno, da si komitent (vsaj pred 3 leti ni bilo potrebno).

Neke ugodne variante pa naj bi imela tudi Banka KOper.

SKratka, pozanimaj se zelo na široko, povsod pojdi in povprašaj in se nato, če je potrebno (če moraš biti komitent), prestavi. v NLB so res še najmanj fleksibilni in tudi krediti so tam najmanj ugodni kot je meni znano.

ajda
ajda
Default avatar
Preveri še pri Unicredi-tu
Default avatar
midva sva tudi hodila naokoli...povsod moraš it....pa povsod težijo če nisi za nedoločen čas...pa sem rekla, ja kako naj bova za nedoločen čas, če je pa danes vse samo za določen pa podaljšujejo ???

samo to jih ne zanima...v abanki sem bila in se mi zdi kar fajn za kredit vzet na plačo...je pa tko, da moraš imeti najmanj 700 eur plače, ker 400 pa še nekaj ti mora po zakonu ostati na računu...tako, da tvoj kreditni znesek znaša največ 300 eur na mesec

300 eur je pa v 20 letih 72000 eur...ja bl nič k kej za lj..drugje pa je malo lažje...samo so pa drugje tudi nižje plače...tak da si potem spet na istem a ne...

midva sva bila pri volksbank..samo je hipotekarni kredit..dobiva 100%..se pa prav borijo, da se te priborijo...

kredit vzet je za njih strašen business..za katerekoli banko...tak, da si je treba izborit kar najboljše pogoje..
Default avatar
Odločil sem se, da takoj, ko bom imel malo več časa obiščem večino naših bank. Vendar me najbolj begajo različne obrestne mere, Euriborji, Liborji itd ....da človek, ki se ne spozna na te reči kaj preveč nima pojma kaj mu je najpametneje storiti v tem trenutku in kak kredit vzeti ali izbrati fiksno obrestno mero ali spremenljivo ali kaj? Kake izkušnje imate vi s tem kaj se naratakjbolj splača...??

Imam pa en informativni izračun že narejen in sicer tam kjer imam odprt račun na NLB...25 let, 50.000 evrov kredita znaša čez 25 let rekordnih 115.000 skupno ( nominalna obrestna mera -fiksna).Meni se to zdi ogromno preplačilo...če vzameš na 6M Euribor pa je skupno 95.000 evrov vendar tukaj nikoli ne veš ka te čaka....

Ko sem delal inf.izračune na spletnih straneh različnih bank sta se mi zdeli najbolj ugodni Hypo in A banka...morda tudi Unicredit....

Skratka to je to....še za kako info ali pomoč bom hvaležen...

Hvala
Default avatar
danes sem šla po izračun na banko Koper; 100000€ kredita na 20 let pride obrok nekje 633,oo€ na mesec
*****Tudi zate sonce sije****
Default avatar
Midva sva se pred 4 meseci odločila za Volksbank. Bili najbolj ugodni & fleksibilni.
Default avatar
Kolikor sem računala na internetu preko informativnih izračunov, mi najbolj ugodno pride kredit najet pri NKBM. Ampak nisem pa še šla do njih le preko teh izračunov sem računala.
Default avatar
Za izračune je najbolj relevantno, da imaš od firme, kjer si zaposlen, točen izračun tvojega neto izplačila. Na podlagi tega ti banka izračuna točen znesek. Pa čas si je za vzet in dodobra premislit in se pozanimat, kje, kaj in koliko...
Default avatar
Pozdravljeni,

jaz sem bila na Sparkasse in so mi rekli, da je najbolje, da si izberema stanovanje in se potem konkretno pogovarjamo. Sej če nimaš neki privarčevano druga kot hipotekarni kredit skoraj ne pride v poštev. So mi pa rekli, da nama dajo max 70 %. Potrebovala bova še torej 30 % kredita. Tega bova pa potem najverjetneje vzela posebej.
Računala sva, da bi za 150.000 plačevala 820. eur (euribor 6 mesecev + 1,9 % - to je ponudba na NKMB, kjer imajo zdaj akcijo stanovanjskih kreditov) na 20 let.
Če nimaš redne zaposlitve, je morda dobro pogledati tudi jamstveno shemo države, ki jo imajo pri NLB - dobiš do 100.000 kredita.
V naslednjih tednih se bom odpravila do bank in si dala še konkretne izračune.

Če imate še vi kakšne informacije, kako ste se pogajali z bankami, bom vesela, če jih zaupate.

lp
Default avatar
Vsem interesentom za stanovanjske kredite pod trenutnimi pogoji polagam na srce, da si pred najemom natančno preračunajo vse možne situacije rasti obrokov zaradi EURIBOR-ja. Trenutno so sicer krediti na videz zelo poceni, a to velja le za kratkoročne kredite do nekje največ pet let. Ker pa so stanovanjska posojila v glavnem dolgoročna (še posebej zaradi nizkih dohodkov in relativno visokih cen stanovanj v nekaterih delih Slovenije), tj. na 15 in več let, se lahko izkažejo na dolgi rok za precej ali zelo draga. Na vsak način zahtevajte pri banki, kjer boste jemali posojilo, da vam pripravijo izračune višine obrokov v primeru rasti EURIBOR na 4-7%, možno je namreč, da bo dosegel zelo visoke vrednosti, če bo v EU prišlo do kakšne opaznejše inflacije zaradi velikanskih subvencij in emisije denarja za spodbujanje gospodarske rasti. V vsakem primeru bo EURIBOR čez nekaj časa (verjetno že relativno kmalu) začel rasti s tem pa se bodo začeli dvigovati tudi vaši obroki za odplačevanje stanovanjskega kredita. Ob visokem EURIBOR se lahko višina obrokov poveča tudi za več kot 50%(!), kar lahko ogrozi vašo plačilno sposobnost in tudi opazno ali celo usodno zmanjša vaš življenjski standard na dolgi rok. V banki se tudi natančno pozanimajte kakšne so možnosti za predčasno poplačilo kredita, tudi tu namreč obstaja veliko fint in dobro se je pozanimati o tem in prebrati tudi drobni tisk pogodbe. Prav tako zahtevajte pojasnila o možnostih refinanciranja stanovanjskega posojila. Ob napisanem je odveč poudarjati, da je izredno pomembno, da si pri posojilodajalcu izborite čim nižji pribitek na EURIBOR in za kaj takega je potrebno obiskati več bank ter se spretno pogajati. Sam ne bi jemal dolgoročnih posojil s pribitki nad 2%.
Default avatar
tracer, bravo, res je tako
Default avatar
Odlično Trancer,
lepa iluzorna predstavitev, na kaj vse mora posojilojemalec paziti.

Res je treba biti pazljiv, veliko denarja se je natisnilo in spravilo v obtok, da se zajezi kriza, kar bo privedlo do inflacijskih pritiskov in posledično do dviga euribora. Na bankah zahtevajte čimveč simulacij izračunov ob različnih predpostavkah euribora, nato pa dobro premislite, do katere meje lahko greste (višina posojila oz. aniutete).
Default avatar
banka Koper je tudi ok
Default avatar
Pozdravljeni!

Danes kredit dobit je ena prava umetnost, ker se je dvignil minimalni dohodek(562°eurov) še je to veliko težje.
Koliko sem preračunala za 60000 € na 30let je cirka 320€ na mesec plačila in ga preplačaš cirka 50000 € še skoraj enkrat toliko koliko si ga dobil, to se mi zdi zelo drag kredit.
Je mogoče dobit kakega bolj ugodnega?

lep pozdrav
Default avatar
Za ugoden stanovanjski kredit je potrebno prehoditi dolgo pot razgovorov na bankah (vsaj 3 banke). Informativni razgovor, konkretna ponudba, primerjanje ponudb, konkurenčne ponudbe.
Upoštevati je potrebno še:
stroške odobritve kredita
notarske stroške
zavarovanja
potrebne cenitve....
Default avatar
Najugodneje ti ga ponudijo v tisti banki, kjer imajo v danem momentu "presežek" sredstev in si ta denar želijo spraviti v obtok. Glede na to, da se zadeve spreminjajo in da do podpisa dejanske pogodbe z banko ni nič zagotovljeno, je kredit pomojem najbolje iskati šele, ko imaš izbrano stanovanje. Informativni izračuni in ponudbe pač zastarajo. Seveda pa je dobro vedeti, če bo izbrana finančna konstrukcija sploh možna.

Opozarjam, da si preračunaj vse - nekatere banke zahtevajo poleg kredita življensko zavarovanje ali kakšno drugo obliko varčevanja. Koliko ti to pomeni moraš ugotoviti sam. Prav tako se prepričaj o dejanskih stroških pridobitve kredita, ker nekatere banke zahtevajo cenitev nepremičnine (neglede na pogodbeno vrednost) in je treba plačati še cenilca, prav tako pa se postopek lahko zaradi tega zavleče (in je precej težje potem določiti datum črpanja, da se izogneš plačilu interkalarnih obresti).

Omembe vredno je tudi strošek poslovanja pri izbrani banki v dobi trajanja kredita (torej, strošek spletne banke, plačevanja X položnic, dvigovanja denarja na bankomatih - odvisno od tega, koliko in kakšne storitve mesečno uporabljaš, glede na trenutne navade in potrebe). Za slednje imaš na www.zps.si lep spletni obrazec z aktualnimi cenami. Med najcenejšo in najdražjo banko je bilo v mojem primeru cca 90€ razlike v letnih stroških, kar v dobi 20 let prinese dodatnih 1800€ stroškov. Na drugi strani pa je bilo, v mojem primeru, razlika 0,10% pribitka v dobi 20 let okoli 1000€.

Po mojem ni vse v pribitku, čeprav je seveda pomemben (sploh pri manjših razlikah za 0,10% ali morda celo 0,20%).

Pa preden greš k drugim bankam, si velja zrihtati kako solidno ponudbo (mogoče od BKS Bank, ki imajo še vedno dumping cene zaradi pridobivanja komitentov), ker jih z dobro ponudbo lažje stisneš, da zmanjšujejo pribitke.