Forum.Over.Net

Nepremičnine

Davek - Hrvaška

Default avatar

Mila

Dober dan,

na Hrvašekm kupujem nepremičnino - novogradnjo od prvega lastnika oz. prodajalca - gradbenega podjetja. Prodajalec trdi,da nam na koncu ne bo treba plačati 5% davka, saj gre za novogradnjo, kupljeno od pravne osebe.
Je to res?
Default avatar

Ribicija

Kako to misliš na koncu? Sedaj ko boš kupila boš stanovanjski del kupila z 22% DDV, na pripadajoče zemljišče in parkirišče pa boš plačala 5% davek na promet nepremičnin. Ta davek odmeri davčna kaki mesec po prijavi prodajne pogodbe. In to je to.
Default avatar

METROPOLA

Pozdravljen!

Hrvaška pozna samo eno vrsto DPN-ja in ta znaša 5% za vse vrste nepremičnin.

Lep pozdrav!

Sabina
------------------------------------------
METROPOLA, nepremičninska družba, d.o.o., Ljubljana
Vodovodna cesta 109
1ooo LJUBLJANA

Tel: 00386 1 360 21 80
Fax: 00386 1 360 21 82
<http://www.metropola.si/slo/>
Default avatar

Ribicija

To je že res. Vendar ker kupuje novo stanovanje od pravne osebe ne plača na celoto 5% DNPN ampak, plača DNPN samo na pripadajoče zemljišče in parkirišče. Stanovanje pa kupi normalno s 22% PDV-jem. Če pa bi kupovala od fizične osebe pa plača na celoto 5% DNPN.
Default avatar

ribicija

Ne delajte si reklame. Na svoje vprašanje je dobila odgovor in ni potrebe, da sedaj vi dela reklamo za svojo agencijo. Mislim, da bi bilo potrebno takšne prikrite oglase enostavno odstraniti.
Default avatar

vitus

Spoštovani g. ribicija

odgovor je namreč nepravilen in nenatančen! Na hrvaškem 22% PDV za nepremičnine ne obstaja, tako da ste podali popolnoma nepravilen odgovor, če smo že pri tem da si kdo dela reklamo...

Lep pozdrav!
Default avatar

ribicija

Kolega ali kolegica Vitus dajte se malo izobrazit. Mogoče bo dovolj, da si boste za začetek prebrali ZAkon o PDV, bilten o davku na promet nepremičnin,..., oboje najdete na strani Hrvaške porezne uprave.

Torej še enkrat na hrvaškem je sistem pri nakupu nepremičnine skoraj enak slovenskemu. Če kupiš novo nepremičnino od pravne osebe plačaš na vrednost stanovanja 22% PDV (hrvati nimajo opcije znižane davčne stopnje za stanovanja, ki so del socialne politike), na vrednost pripadajočega zemljišča in komunale (parkirišče, komunalna ureditev,...) pa plačaš 5% davek na promet nepremičnin. V Sloveniji je zelo podobno, le da ne poznamo sistema po katerem bi ob nakupu stanovanja posebej prikazovali vrednost pripadajočega zemljišča, tako da ko kupite novo stanovanje od pravne osebe plačate zaenkrat še 8,5% DDV. Kadar na hrvaškem kupite rabljeno stanovanje od pravne osebe (rabljena stanovanja so tista stanovanja, ki so bila zgrajena pred letom 1997 razen nekaj malega izjem, ki niso pomembne) pa plačate na celotno vrednost 5% davek na promet nepremičnin (podobno kot v SLO je tudi pri njih osnova za odmero tržna vrednost nepremičnine).
Kadar pa kupite stanovanje od fizične osebe pa zmeraj plačate 5% davekna promet nepremičnin na celoto (stanovanje in pripadajoče zemljišče), ne glede na to ali je stanovanje novo ali rabljeno (enako kot v SLO).

Takole. Bo tako ok. Če ne pa še kar vprašajte bom vam z veseljem odgovoril in pomagal. Nikar pa me več ne obtožujte podajanja napačnih informacij, ker sem v posel z nepremičninami na Hrvaškem vpleten že precej dlje kot obstaja vaša agencija, ki je bila ustanovljena aprila 2007. In ne se bat nisem vam konkurenca, ker se ne ukvarjam s posredovanjem nepremičnin.
Default avatar

Robi1

V zvezi s postopkom vpisa nepremičnine na Hrvaškem v zemljiško knjigo na ime slovenskega državljana me zanima sledeče:
1. Koliko časa traja postopek v praksi?
2. Ali bo od 1.1.2009 še potrebno za vpis v ZK pridobiti soglasje hrvaškega zun ministrtva?
3. Kako se lahko kupec zavaruje v času od nakupa oz podpisa pogodbe do vpisa v ZK na njegovo ime ?

Hvala za odgovore,
Robi
Default avatar

Ribicija

1. Hitrost je zelo različna. Poznam nekoga, ki je brez vsakih vez imel vse urejeno v treh mesecih, poznam pa jih tudi veliko, ki čakajo že eno leto pa ni še nič. Če imate veze jih uporabite.
2. Glede tega nimam posebej nobenega podatka. Kaj pa bi naj bilo takrat?
3. Težko. 100% varnosti ni, saj morate vedeti, da boste prodajalcu plačali nekaj, kar ni nujno da bo vaše. Navadno stvari uredijo tako, da se kupec v ZK vpiše kot hipotekarni upravičenec (posebej se naredi s prodajalcem posojilna pogodba),...; to sicer je neka varnost, saj boste če nič drugega pač preko sodišča izterjali svoj dolg če ne gre drugače s prodajo nepremičnine. Težava se pojavi, da boste tako izterjali samo to kar ste plačali ne pa tudi morebitnih kasnejših lastnih vložkov v nepremičnino.... Spet druga težava, ki se lahko pojavi je da prodajalec s katerim ste sklenili pogodbo umre. V tem primeru se lahko zakoniti dediči pogodbo "razdrejo" in vam vrnejo plačano kupnino,.... Največjo varnost dejansko predstavlja nakup s pomočjo leasing družbe na Hrvaškem, ki lahko svojo lastnino takoj vpiše v ZK saj je hrvaška pravna oseba.
Če pa se odločate za nakup na svojo roko, pa vsekakor pred podpisom pogodbe poskrbite, da bo prodajno pogodbo pregledal zaupanja vreden odvetnik, ki bo dobro poznal vaš primer in nakupe nepremičnin na hrvaškem. Jaz agencijam, doli ne zaupam preveč, ker rastejo kot gobe po dežju in večina ni niti približno na nivoju Slovenski.
Default avatar

DaNaJa

2. Leta 2009 naj bi Hrvaška sprostila nepremičninski trg za pravne in fizične osebe držav članic EU.
Default avatar

Ribicija

Se pozna da so dopusti. ČE je temu tako potem bo to bistveno olajšalo nakup nepremičnin v Hrvaški za slovence.
Default avatar

Esmeralda 123

aaaaa