Nepremičnine

Je možna razveljavitev darilne pogodbe

Default avatar
Stara mama je svojo hišo z darilno pogodbo podarila vnuku ( mojemu možu).V darilni pogodbi je klavzula,da lahko ona do svoje smrti uživa to hišo,čeprav ni več lastnica.Sedaj pravi,da ji je žal,da mu jo je dala( smo v rahlem sporu).Zanima me,ali je možno razdreti darilno pogodbo?V zemljiški knjigi je že vpisano,da je on lastnik.

Pa še to: Ali lahko po babičini otroci v primeru njene smrti od naju zahtevajo nujni delež ne glede na to,da ona ni več lastnica,saj je še za časa svojega življenja hišo podarila vnuku.Če prav razumem ona nima več nič in se hiša ne šteje več v premoženje,ki se deduje.Ali pač?Zanima me,ker se ne spoznam preveč na zakone.
Default avatar
Preklic darilne pogodbe načeloma ni dopusten. Izjeme so dovoljene samo zaradi spodaj navedenih okoliščin, ki pa morajo biti zares hude (rahel spor zagotovo ni takšna okoliščina).

Določbe OBLIGACIJSKEGA ZAKONIKA, ki se nanašajo na preklic darilne pogodbe:

3. oddelek: PREKLIC DARILNE POGODBE

Preklic zaradi stiske

539. člen

(1) Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje.
(2) Preklic iz prejšnjega odstavka ni mogoč, če bi z njim prišel obdarjenec v položaj, da bi bilo ogroženo njegovo preživljanje.
(3) Obdarjenec lahko darilo obdrži, če darovalcu zagotovi preživljanje.

Preklic zaradi hude nehvaležnosti

540. člen

(1) Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi obdarjenec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal.
(2) Pogodbo lahko zaradi obnašanja proti darovalcu prekliče tudi darovalčev dedič.
(3) Preklic je zaradi obdarjenčevega obnašanja mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču.
(4) Preklic ni mogoč, če je darovalec obnašanje obdarjencu odpustil.

Preklic zaradi pozneje rojenih otrok

541. člen

Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če po sklenitvi dobi otroka, prej pa ni imel otrok.

Posledice preklica

542. člen

(1) Z izjavo o preklicu zahteva darovalec vrnitev darovane stvari ali pravice oziroma plačilo vrednosti, za katero je obdarjenec na podlagi darilne pogodbe obogaten.
(2) Če darilna pogodba še ni izpolnjena, ima preklic za posledico prenehanje darovalčeve obveznosti.

Roki za preklic

543. člen

Darilna pogodba se lahko prekliče v enem letu od dneva, ko je darovalec zvedel za razlog za preklic.

Odpoved preklicu

544. člen

Odpoved preklicu je nična.
Default avatar
Pred enim letom sem kupil stanovanje.Polovico sem dal pisat na izvenzakonsko partnerico.Po petih mesecih sem z darilno pogodbo prepisal se preostali del. Kmalu po tem sva se razsla.Zanima me ce je mozno razdreti darilno pogodbo in ce lahko oporekam tudi ostali del saj sem stanovanje placal in opremil v celoti jaz.
Default avatar
Beri eno temo višje od tvojega vprašanja.
Default avatar
Seveda, še posebej, če si stanovanje kupil s svojim denarjem. Če dokažeš izvenzakonsko skupnost se to jemlje kot zakon in se pri tem upošteva Zakon o družinskih razmerjih - mislim da 58. člen.
Po nasvet lahko greš tudi k odvetniku, kar bo ša najboljše.