Nepremičnine

Predkupna pravica

Default avatar
Pozdravljeni!

Prodajam stanovanje v večstanovanjski hiši, katere 100% lastnik sem in je to vpisano tudi v zemljiško knjigo. Stanovanju pripadajo skupni prostori (kolesarnica, podstreha), ki jih uporabljajo vsi stanovalci hiše. V hiši je 7 lastniških stanovanj. Nekdo mi je omenil, da imajo ostali lastniki stanovanj predkupno pravico pri prodaji/nakupu mojega stanovanja. Lastniki za nakup niso pokazali nobenega interesa. Baje pa je treba napisat neko izjavo, ki jo oni podpišejo, da se za nakup res ne zanimajo. Je to res ali ni in kaj naj bi ta izjava vsebovala. Kaj pa, če se po kakšnem neverjetnem naključju potem vseeno kdo odloči za nakup, prodano pa je že drugemu kupcu oz., ali lahko kdo ovira prodajo in na kakšen način?

Vem, da je res veliko vprašanj, vendar bi vam bila zelo, zelo hvaležna za vaš odgovor.

Najlepša hvala in veliko uspehov!

Nataša
Default avatar
Solastniki imajo predklupno pravico. Ponuditi jim morate odkup vaše enote in sicer v pisni obliki. Navesti morate ceno in rok plačila. Če niso zainteresirani naj vam podpišejo, da so seznanjeni z ponudbo in da jih ne zanima. Lahko jim pošljete tudi priporočeno z povratnico in počakate 30 dni. V primeru, da tega ne storite vam lahko pozneje razveljavijo pogodbo.
lp
Default avatar
Pozdravljeni!

Za vas imam glede na vaš odogovr še eno dodatno vprašanje. Torej - jaz sem 100% lastnica stanovanja, ne pa tudi skupnik prostorov. Torej naj dam v podpis ostalim lastnikom izjavo, o kateri je bilo govora, ki se nanaša na moje 100% lastniško stanovanje ali na skupne prostore (tam smo vsi solastniki) ali na oboje?

Hvala za vaš odogovr in lep dan!

N.
Default avatar
Pa čeprav nimajo na stanovanju nobenega lastniškega deleža, ampak samo na skupnih prostorih?
Default avatar
Prodajate vaš delež v tem objektu zato ga natančno opišite ( stanovanje v 1 etaži v imeri xm2 k kateremu pripada še delež na skupnih delih in napravah vse skupaj predstavlja x delež do celote za ceno x EUR ).
Če kdo od sosedov nima interesa po odkupu naj vam podpiše, da je seznanjen s ponudbo in da jo ne sprejema. Pa gre malo hitreje.

Če potrebujete še kaj ste doborodošla.


lp
Default avatar
Koliko stanovanj mora biti v večstanovanjski hiši, da mora lastnik, ki stanovanje prodaja, še zbirati izjave o predkupni pravici? Domnevam, da je to število omejeno.Težko si namreč predstavljam, da bi v stolpnici s 50 stanovanji pričakovali, da bi vsi stanovalci imeli predkupno pravico.
Default avatar
Predkupno pravico imajo tudi nekatere občine. Kako se ta zadeva uredi z njimi, pa ne vem. Tega ni jemati z levo roko, ker vam dejansko kdo lahko kasneje spodbija kupoprodajno pogodbo. Predkupna pravica nima zveze z lastništvom oz. solastništvom. Tudi če je stanovanje popolnoma vaše, etažna lastnina urejena in tako dalje, imajo sosedje še vedno predkupno pravico - to zgolj pomeni, da jih je treba vprašati, ali bi kupili nepremičnino, preden se jo proda tretji osebi. Ni pa to nič posebej kunštnega.
Default avatar
124. čl. SPZ pravi: Če ima nepremičnina dva ali več etažnih lastnikov in nima več kot 5 posameznih delov (beri: stanovanj), imajo pri prodaji posameznega dela v etažni lastnini (beri: stanovanja) drugi etažni lastniki predkupno pravico.

Predkupna pravica je torej samo v primeru manjših stanovanjskih blokov, ki imajo 5 ali manj posameznih stanovanj.
Default avatar
Glede predkupne pravice občine pa se na pristojno občino vloži vloga za izdajo potrdila, da občina ne uveljavlja predkupne pravice. Obrazce imajo navadno občine že pripravljene, nekateri so tudi objavljeni na spletu.
Default avatar
Pozdravljeni!


Živim v stanovanjski hiši, kjer sta dva lastnika, vsak v svojem nadstropju.V pritličju oboji oddajamo poslovne prostore v najem. Zdaj se je eden od lastnikov odločil, da proda svoj poslovni prostor. Zanima me, ali imam predkupno pravico jaz kot lastnica polovice hiše, ali jo ima podnajemnik, ki je v lokalu 4 leta.

Hvala za odgovor.
Default avatar
Predkupna pravica naj bi veljala, do 5 lastniških enot, v tem primeru je 7 etažnih lastnikov?
Default avatar
Pri tem velja opozoriti tudi na ureditev predkupne pravice na stavbah, na katerih je vzpostavljena etažna lastnina, ki predvideva zakonito predkupno pravico le za stavbe z več kot dvema in največ petimi etažnimi lastniki, ne pa tudi za stavbe z več etažnimi lastniki.

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2012032 ... 2113067853