Forum.Over.Net

Nepremičnine

Parcelacija, lastniki, prizidek....

Default avatar

Arwen-U.

Pozdravljeni

Prosim za pomoč.
S partnerjem želiva narediti montažni prizidek k obstoječi hiši. Hiša in zemljišče okoli nje je last mame partnerja 2/3 in njegovega strica 1/3. Oba se strinjata z prizidkom in bi to tudi notarsko overili, vendar pa nastane problem, če jo želiva parcelirat. Stric nama sicer zemljišče da vendar po notarjevi razlagi se to, da se prepiše samo zemljišče okrog hiše na partnerja, ne da narediti. Tako nastane problem pri gradnji in zaprositvi za kredit kajti zahteva je, da poleg naju podpišeta poroštvo še lastnika hiše čemur bi se rada izognila. Da jo podpiše mama še nekako vendar pa strica ne želiva vpletati v to niti si tega sam ne želi. Za kredit bova odgovajala sama še najmanj pa stric. Če razparceliramo maminih 2/3 pa bo parcela premajhna za dozidavo. Kaj narediti v tem primeru?

V naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lp
Arwen-U.
Default avatar

ne ni

Če se da razparcelirat mamin del parcele, potem se da tudi stričev. Notar ni geodet, ne pozna zakona o gradnji objektov in podobno. Če lahko obstoječo parcelo razdelite na dve, tako da bosta lastnika parcele s hišo mama in stric, drugega dela pa vidva, (seveda če ostane dovolj velik kos za pozidavo), potem ni ovir za GD, najem posojila itd.
Najprej pa sploh na UE vprašat, ali je sploh še možno zidat tam, ali je parcela dovolj velika, kakšne kvadrature in odmiki se zahtevajo, potem pa k lokalnemu geodetu, da bo prišel pogledat, kako/ali se da fizično razdelit in razparcelirat.
Notar pride na vrsto šele pozneje.
Mogoče še to: pri stričevem delu bo najceneje, če njegov del odkupita (zaradi davkov na darila), pri prenosu lastništva z mame na sina pa je okej darilna pogodba (razen če ima partner še brate in sestre).