Forum.Over.Net

Nepremičnine

Vlaganje najemnika v stavbo

Default avatar

AKBK

Spoštovani,
oče je najemnik neprofitnega hišniškega stanovanja od leta 1965. V dobri veri, da bo stanovanje nekoč njegovo, je v preteklih desetletjih enakopravno kot ostali lastniki sodeloval pri skupnih vlaganjih kot je na primer preplastitev parkirišča, izgradnja centralnega ogrevanja ipd. Stanovanja mu kljub prizadevanju po načelih "Jazbinškovega zakona" ni uspelo odkupiti in je postalo skupna last stanovalcev.
Oče je lani obnemogel, stanovalci želijo po njegovi smrti stanovanje čim prej prodati.
V zvezi s tem me zanima, ali ima oče kakršnokoli pravico do povračila ali nadomestila do vlaganja v dele stavb, ki so postali last stanovalcev (npr. izgradnja centralnega ogrevanja, skupnega funkcionalnega zemljišča) in na koga se v zvezi s tem lahko sploh obrne. Ali mora vložiti tožbo?
Vnaprej hvala za kakršnokoli pomoč ali nasvet.
Default avatar

Aleš Goršak

Pozdravljeni,

definitivno najprej na upravnika. Nato pa glede na specifičen primer poiskati mnenje pri odvetniku. Kolikor mi je poznano, še vedno niso urejena pravna razmerja po zakonu za cca 100 hišnikih stanovanj, ki bi naj bila v SLO. Mislim, da se takšno stanovanje še vedno tretira kot službeno in ga ni možno odkupiti, čeprav so nekja delali na tem. Z uveljavitvijo ZUJF-a so nekaj rešili, pa so potem takoj ukinili. Mislim, da je še vedno neurejeno to področje.

Lp,
Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567

Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tanal nepremičnine
Tanal d.o.o.
www.tanal.si, [email protected]
Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin