Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

Svetovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin. Pomoč pri pravnih in ostalih področjih povezanih z nakupom ali prodajo nepremičnin. Svetovanje pri pripravi finančne konstrukcije za nakup.

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec

Aleš Goršak

Je nepremičninski strokovnjak z licenco MOP in se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003. Zaposlen je v podjetju Tanal nepremičnine (Tanal d.o.o.). Odgovarja na vprašanja povezana s prodajo in nakupom nepremičnin.

Oddaja stanovanja v hiši/dvojčku brez soglasja soseda

Default avatar

kdiamond

Pozdravljeni.

Sem lastnik stanovanja v hiši/dvojčku, ločena vhoda... Rad bi oddajal stanovanje na Bookingu / Airbnb a soglasja od sosedov ni mogoce dobiti.

Nekje na netu sem zasledil to rešitev:
"Druga možnost je oddajanje sobe ali stanovanja po stanovanjskem zakonu, tako da z gostom sklenejo najemno pogodbo, četudi za en dan."

Ali to drži, oziroma lahko pričakujem kakšne probleme? Pravne probleme, ki bi jih lahko sosed povzročal namenoma? Seveda bi plačeval davke in vse kar je potrebno.

Hvala
Default avatar

000

Če boš plačeval davke, prispevke, takso, prijavljal goste, bil prijavljen kot sobodajalec, ne bi smel imeti nobenega problema. Državo zanima samo, da dobi denar, kot določa zakon.
Vendar pa lahko sosed, vsak dan, nesramno nagaja tvojim turistom. To je pa druga zgodba.
Default avatar

Kdiamond

Hvala za odgovor.

Vse od naštetega imam. Seveda se davke plača.

Gre se za vprašanje, če lahko na kakšen način, kljub podpisani pogodbi, prijavi oziroma dokaže, da se gre za turistično dejavnost. Po tem zakonu pa potrebujem njegovo soglasje.

Hvala
Default avatar

PotocnikV

To je sivo področje.
Dejansko Stanovanjski zakon v 84. členu dovoljuje oddajo stanovanja za določen čas, dolžina najema je pa stvar dogovora, ki jo je treba zapisati v najemni pogodbi (bistvene določbe so opredeljene v 91. členu).
Default avatar

Tjaven

Kot je že prej napisano, je to sivo področje. Iz prakse ti lahko povem, da te FURS pusti pri miru, če prijavljaš najemne pogodbe in plačaš davek, saj prispevaš v njihovo blagajno bistveno več, kot bi z registriranim sobodajalstvom - 25%. Edina težava je v tem, da imamo zelo nejasen zakon glede oglaševanja in lahko plačaš tukaj kazen. Po domiselnih slovenskih zakonih moraš ti namreč plačati davek na znesek, ki ga plačaš Airbnbju in Bookingu za posredovanje. Torej, ti plačaš Airbnbju 100 eur za posredovanje in od teh 100 eur moraš še 25 eur plačat FURSU... Ampak ne vem koliko je sosed brihten, da te bo šel za to prijavljati. Poleg tega, so se tvoji gostje dolžni z najemno pogodbo v roku 3 dni, če se ne motim, prijaviti na UE, če ne dobijo kazen... Spet po drugi strani piše na strani Ministrstva za notranje zadeve, da se lahko oddaja Airbnb in Booking tudi z najemno pogodbo. Tako da niti oni sami ne vejo.

Moderatorji

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec
Aleš Goršak