Forum.Over.Net

Nepremičnine

Vpis v ZK in določitev lasništva

Default avatar

kaktusar

Pri vpisu stanovanja v ZK naj bi se določilo lastništvo. Mama mi pravi, da bi mene-sina določila za lastništvo. Imam tudi sestro. Kako to potem na zapuščinski obravnavi obravnavajo? Če sem jaz določen pomeni, da so vse položnice naslovljene name? Kaj še???
Hvala za odgovore.
Default avatar

Yacka

Zamljiška knjiga je knjiga pravic. To pomeni, da se (če ne gre za povsem novo nepremičnino) v zemljiško knjigo ne bo vpisalo stanovanje ampak lastninska pravica na tem stanovanju.
Če je mama trenutna lastnica, moraš z njo skleniti ustrezno pogodbo. Če ti želi stanovanje prodati je to prodajna. Če je darilo, je to darilna. Če jo boš v zameno preživljal do konca življenja je to pogodba o preužitku. Možna je tudi izročilna pogodba, ki pa jo mora podpisati tudi sestra.

Če bo šlo za darilo, se ti darilo se ti šteje v tvoj dedni delež. Sestra lahko zahteva izplačilo nujnega deleža.

Če je prodaja, moraš plačati kupnino. Drugače lahko sestra spet dokazuje, da ni bila nikoli izplačana in pogodbo izpodbija.

Pri pogodbo o preužitku nujnega deleža ne more zahtevati, moraš pa mamo preživljati kot bo določeno v pogodbi, ki jo mora sestaviti notar. Izročilno mora prav tako sestaviti notar, podpisati pa jo mora tudi sestra, drugače se pogodba smatra kot da gre za darilno.

In da. Ti nastopaš kot lastnik in položnice so nate. Kdo jih dejansko plača ni važno, če je dogovor med vami drugačen.
Default avatar

kaktusar

Hvala za razlago. Zelo ste mi pomagali razumeti zadevo. Super ste.
Lp