Forum.Over.Net

Nepremičnine

Nepremičnina ni v ZK

Default avatar

kaktusar

Sem laik na temu področju in me zanima kako je možno, da od leta izgradnje 1995 pa do danes nepremičnina ni v zemljiški knjigi. Gre se za to da se kupuje stanovanje v tej stavbi. Na GURSu sem preveril in je samo eno vpisano pod katasterski vpis ostalih 9 pa ne. Tudi stanovanje ki se ga namerava kupiti ima hipoteko, ampak to je druga zgodba. Če se komu da malo razložiti kakšni so lahko vzroki da se to do danes še ni uredilo. Ne vem če bi kupovali tako stanovanje ker ni nič urejeno in potem vse tebi-kupcu pripada da se zadeva uredi. Če lahko še vprašam zakaj je na GURSu podatek da je stanovanje vredno manj kot se ga dejansko prodaja?
Hvala za pojasnila in lp
Default avatar

zakaj zato

Gursove cene so neka ocena, končno ceno določa trg oziroma je dogovor kupca in prodajalca. Marsikatera nepremičnina se proda tudi za manj od gursove ocene. Torej na ta podatek kar pozabi, ni pomemben.

Marsikateri blok šele urejajo ZK - ker je treba najprej vzpostaviti etažno lastnino. Obrni se na upravnika, kako daleč je s tem. Tista enota, ki je vpisana, je bila mogoče vpisana po interventnem začasnem zakonu, ko so lastniki lahko vpisovali svoja stanovanja brez pomožnih prostorov in skupnih delov (torej pred dokončnim natančnim etažiranjem). Jaz imam npr. stanovanje v takem bloku, večina lastnikov je stanovanje vpisala, ene par pa ne. To morda niti ni sporno, ne vem pa, kako banke gledajo na to, če hočeš vzeti hipotekarno posojilo. Včasih niso bile tako stroge glede tega, danes so bolj.
Etažiranje traja, ker kot prvo nekaj stane, kot drugo, morajo biti soglasje med lastniki. Skratka, upravnik ali nekdo iz bloka bi ti znal povedati natančno zgodbo.
Default avatar

takih se ne

Takšnih nepremičnin se praviloma ne kupuje. Ker ne veš in ne moreš vedeti, če je na stanovanju kakšen dolg ali kaj podobnega.
Pa še veliko časa, živcev in denarja je potrebnega, da tudi če tega ni, nepremičnino potem vpišeš v ZK.