Forum.Over.Net

Nepremičnine

Nakup stanovanja - ali smo v našem primeru dolžni plačati PROVIZIJO nepr. agenciji???

Default avatar

tkole bo prav

Če hoče biti prodajalec etičen do vseh, naj kar lepo plača celoten delež agentu, s katerim ti nimaš nič.

Vidiš, kako so nas oprali s svojim deljenjem procentov na pol? Zdaj nekateri mislite celo, da imajo za to kakšno podlago.
Default avatar

delam v agenciji

Posredniška pogodbo skleneta prodajalec in agencija in tam lahko piše, da se provizija deli med prodajalca in kupca (da kupec prevzame 2%), lahko pa piše, da kupec ne plača nič ampak samo naročnik-prodajalec.
Če agencija pripelje kupca je dolžan plačati provizijo, če pa ga ne pripelje in do prodajalca pride sam pa ni dolžan plačati nič. Mislim, da v tem primeru nisi dolžna plačati provizije, saj si se za ogled najprej dogovorila z investitorjem, in te ne zanima če je bil agent nato prisoten.

Za novogradnje se tudi lahko plača provizija, spet odvisno ali greš direkt do investitorja, v tem primeru se ne, lahko pa agencije prodajajo za investitorja in v tem primeru je sklenjena pogodba (mi smo imeli primer, da je samo investitor plačal 3% in je bil kupec oproščen, nato primer ko smo imeli tako pogodbo da investitor plača 2% in kupec 2% če ga pripeljemo in podobno...)
Default avatar

wexler

delam v agenciji je napisal/a:
Ja, LAHKO pise, da se provizija deli med prodajalca ali kupca, vendar, DOKLER KUPEC/PRODAJALEC NE PODPISE TAKE POGODBE, vam je taka zahteva nezakonita!!

V kolikor NOCETE pokazati nepremicnine brez podpisane posredniske pogodbe, ki kupca zanima, ima kupec odprto pot, da vas prijavi trzni inspekciji!!

Ce agencija pripelje kupca, je prodajalec res dolzan placati provizijo, AMPAK le v obdobju do 9. mesecev in pa v visini, ki je PODPISANA v posredniski pogodbi. NIKJER v Zakonu pa ne pise, da to MORA BITI 2%. Lahko je tudi 0,5% ali manj - kakor se dogovorite s stranko.

Polhen kufer imam nepremicninskih nategunov, ki niti osnove nepremicninskega zakona ne poznajo...
Default avatar

wexler

Avtorica ni dolzna placati agenciji niti centa!
Default avatar

delam v agenciji

wexler

agencija je v prekršku če bi oglaševala in ponujala stanovanje brez podpisane pogodbe o posredovanju, nikjer nisem napisala tega, da pogodba ne bi bila podpisana? Vedno se najprej podpiše posredniška pogodba, nato sledi oglaševanje in ponujanje strankam. V nasprotnem primeru so kazni take, da ne vem če si katera agencija upa to početi.

Vsakemu, ki to zahteva tudi pokažemo pogodbo oz. mu to povemo.

Pogodba o posredovanju je lahko sklenjena za največ 9 mesecev ali manj, lahko pa se potem sklene nova zopet za 9 mesecev ali manj.

Kupec lahko plača nič %, lahko 1 % ..... lahko tudi 4%, v nobenem primeru pa agencija za en posel ne more računati več kot 4% (ki pa jih lahko plača prodajalec, lahko se porazdeli, lahko je dogovorjeno tudi da prodajalec plača 1% in kupec 1%, ali samo nekdo 1%), lahko pa tudi samo pol % ali 1%.
Nikjer nisem napisala da MORA BITI 2%?? Je pa to bolj splošna praksa, da največkrat je tako.
Default avatar

ti si za vice

delam v agenciji je napisal/a:
Hahaha, se pravi se lahko agent in prodajalec odločita kaj bo nekdo tretji plačal?
delam v agenciji je napisal/a:
Agencija pripelje kupca po naročilu prodajalca, tako da v vsakem primeru kupec ni dolžan plačati nič. Če pa agaencija za kupca opravi svoje storitve (preverba nepremičnine, pogajanje o ceni, priprava pogodbe...) in kupec te zadeve pred tem naroči, pa je kupec dolžan plačati za te storitve.

Če res delate v agencije, potem ste tudi vi vzrok za tako nizko raven agencij ter slab ugled ki ga agencije imajo.
Default avatar

prodajalec in kupec

delam v agenciji je napisal/a:

Sori, no, ampak ti lahko s prodajalcem skleneš ne vem kako pogodbo, lahko vključiš sto in več obveznosti kupca, a če kupec tega ni podpisal, ga na osnovi pogodbe s prodajalcem ne moreš terjati za nič, pa če mu še 100x pokažeš to pogodbo!

Ti kot agent delaš za prodajalca. Kako lahko potem delaš tudi za kupca? Tu gre za konflikt interesov! Ne moreš biti fer do obeh!
Kupec te ni najel za iskanje nepremičnine, le to je poiskal sam. Ti samo opravljaš dela in naloge za prodajalca, ki te je najel in namesto njega posreduješ podatke o nepremičnini, organiziraš oglede, urejaš dokumentacijo, s kupcem nimaš nič, on je stopil v kontakt s teboj, ker si ti zastopnik prodajalca in tvoja naloga je, da mu nepremičnino pokažeš in predstaviš, saj zato te prodajalec plačuje oziroma te bo plačal s provizijo!
Default avatar

samo firbec

Meni pa ni jasno, kako lahko agencija in prodajalec skleneta pogodbo, ki določa, da mora kupec! (tretja oseba, ki je ob sklepanju pogodbe ponavadi ne eden ne drug nepoznata, kaj šele, da bi bil podpisnik kake pogodbe!) plačati kako provizijo agenciji. A potem je pogodba med dvema, ki določa obveznosti nekoga tretjega (neznanca, ki ni podpisnik ničesar), pravno veljavna ali kaj?
Default avatar

o agencijah

samo firbec je napisal/a:

To je samo nova finta agencij, da lahko zavrnejo kupca, ki ne bi želel podpisati pogodbe o posredovanju. Prej tega namreč niso smeli, sedaj pa ni več ključno, če kdo želi kupiti nepremičnino temveč če želi najeti agencijo.

Moj nasvet ostaja : stran od agencij ter najemajte odvetnike. Plačali boste tudi 5x manj za enako storitev.
Default avatar

mutni posli

V tem primeru je prodajalec najel agencijo. Pogodba je sklenjena med njima. Kako se dogovorita za "deljenje" stroškov, je njihova stvar. Kot kupec nisi dolžna plačevati agenciji, ker nimaš pogodbe. Potem je pa tu še AMPAK. Prodajalec in agencija se dogovorita, da bo plačal kupec posredovanje z višjo kupnino in spet sta dosegla svoje.

Agencije se gredo mutne posle in za polovočno provizijo ponujajo svoje storitve prodajalcem (samo da dobijo zastopanje), drugo polovico pa poskušajo vsiliti kupcu po sistemu vzemi ali pa ne dobiš stanovanja. Posebej računajo celo oglede in ponujajo pred ogledom pogodbo v podpis. Če morebitni iskalec stanovanja ne podpiše pogodbe, ogled odpade. V glavnem izsiljevanje in lopovščina s strani agencij.

V tvojem primeru bo nakup šel preko agencije in bodo nekje spravili not svojo provizijo.
Default avatar

Pa še to

prodajo - nakup lahko speljete preko notarja, je precej cenejše, kot agencije.
Default avatar

Mangobanana

Pred leti smo kupovali nepremičnino, ki jo je oglaševala agencija. Kljub temu, da nam je agent pokazal stanovanje, provizije nismo plačali, saj z agencijo nismo sklenili nobene pogodbe. Takoj po nakupu je agent prišel po provizijo in smo mu ponudili določen znesek (za stroške in nekaj malega zraven), je tako plačilo odklonil in želel 2%. Njegov problem. Provizijo je dobil plačano s strani prodajalca, s katerim je imel sklenjeno pogodbo.
Default avatar

donsepo

Če nisi podpisala ob ogledu nobenega dokumenta, nisi dolčna ničesar plačat. SMS in klici niso dokazno gradivo.
Default avatar

delam v agenciji

tak je zakon

agencija v vseh primerih zastopa tako kupca kot prodajalca, sestavi pogodbo, kupcu predloži podatke o nepremičnini, se lahko dogovarja z banko kupca, mu izroči overjeno pogodbo, ga lahko vpiše v zemljiško knjigo......
agencija zastopa tako kupca kot prodajalca in to je njena dolžnost

saj tudi kupci pridejo k nam in naj podpišejo pogodbo o posredovanju za nakup nepremičnine, in želijo, da jim mi iščemo nepremičnino in uredimo in preverimo zadeve

ogledi se nikoli ne računajo kupcu (lahko se prodajalcu, če je tako dogovorjeno pred začetkom prodaje, recimo, da stanovanje proda druga agencija, še ena pa je tam imela 10 ogledov, in se lahko obriše pod nosom za provizijo, zato marisikateri prodajalec podpiše stroške, da mu na koncu lahko zaračunamo oglede- saj tudi agencije ne delamo zastonj)

delo agenta ni lahko, da dobimo provizijo imamo velik stroškov, oglaševanje, vožnja sem ter tja, odvetniki, odpiranje vrat cenilcem...... jaz bi še uvedla, da je agencija obvezna pri prodaji in vsak plača 1% (recimo v avstriji se ne da prodati brez agencije)

se pa absolutno strinjam s tem, da ni veliko dobrih in poštenih agencij
Default avatar

ti si za vice

delam v agenciji je napisal/a:
Ne nakladaj....agencija lahko zastopa tudi kupca, če on tako želi, vendar res ne razumem kateri bedak bi želel, da plača 2.000 Eur za preverjanje stanja nepremičnine vredne 100.00 Eur in sestavo pogodbe, če mu bosta notar ali odetni to naredila za eno četrtino tega zneska.

Dejstvo je, da agencije želijo na vsak način izkoristi položaj ter izsiliti da tudi kupec podpiše pogodbu, tudi takrat ko on to ne želi.

Glede na vaše pisanje je vaša agencija med tisto večino slabih in nepoštenih agencij.
Default avatar

selimo_se

Iskrena hvala za številne izčrpne odgovore, ki so mi razširili obzorje. Fora je v tem, da mi do sedaj nismo imeli razloga, da bi se zanimali o tem in potem ti nekdo da neko napačno ali zelo pomanjkljivo informacijo, pa se ustrašiš. Možu je namreč naš kupec rekel, da je vesel, da prodajamo privat, ker v primeru, da gre preko agencije, bi morali vsi plačati vsak svoja 2%. Nam se je to zdelo malo čudno, ampak ja, najbrž nekatere agencije apriori tako poslujejo in verjetno je ta naš kupec pač nekje naletel na tako informacijo. Ni pa vedel, da to ni tako samoumevno in da je lahko dogovor oz. podpis tudi drugačen, samo enostranski recimo in za manj %. V našem primeru, ko kupujemo drugo stanovanje, mi je pa tudi jasno, da verjetno agent od nas niti ne bo nič zahteval, saj res nismo ničesar podpisali in tam je bil na željo prodajalca.
Default avatar

takole bo prav

selimo_se je napisal/a:
Ja, saj delitev procentov je pravilo, ki ga poskušajo uveljavit agencije. Trapa od agantke zgoraj te celo hoče prepričat, da je nekaj v zakonu napisano :) Pa da se bo pogajala zate za najnižjo možno ceno, za prodajalca pa za najvišjo. Biznis z nategovanjem pač. Tako je to pri nas.
Default avatar

sporna praksa

GZS je že pred leti razsodila, da je praksa zastopanja obeh strani sporna in da agencija krši pogodbo s prodajalcem, če odkloni ogled kupcu, ki noče plačati pogodbe. Kajti s prodajalcem je podpisala pogodbo, da mu bo aktivno iskala kupca (saj sicer ni smiselno prodajalcem sklepati pogodb z agencijo ali kako).
No, lahko pa, da agencije sestavljajo tako blesave pogodbe, v smislu, slučajno smo šli mimo tega prodajalca in smo podpisali, da če bi se našel kak kupec ...
V glavnem, tako kot toliko tega pri nas so nepremičninske agencije navadno nategovanje ljudi in puljenje pretirane količine denarja za izjemno slabo, včasih celo škodljivo storitev.