Forum.Over.Net

Nepremičnine

Ali bi imeli majhno hiško?

Default avatar

malasala

Živjo,

kupujemo hiško. Midva z možem in najin petletnik. Kupujeva hiško, ki ima lepo okolico, a malo kvadratov. Komaj 75 vse skupaj. Vsi nama govorijo, da nama bo žal, ker se kasneje sin ne bo imel kam umaknit, plus ni prostora za razno kramo (ki je dejansko imamo kar nekaj :D )... Naj raje kupiva stanovanje. Vem, da je odločitev najina, ampak vseeno me je začel glodati en črv, da morda delava napako. Majhno hišo kupujeva, ker pač nimava več denarja... Ima kdo majhno hišo in v njej živi z otroki in lahko pove iz prve roke, če vam je žal, da ni večja?

Hvala
Default avatar

kvadrati

koliko kvadratov pa je parcele, vse je odvisno od tega, postaviš namreč lahko "vrtno hiško" in tam hraniš kramo,za mulca pa podstrešna sobica z frčalami... vse se da če je volja.
Default avatar

malasala

Parcela je velika 340 m2.
Dograditi se seveda da v višino, ampak to je dodaten strošek.
Default avatar

Jeje

Po mojem je mala hiska cist ok. Toliko kot rabite in toliko boste tudi vzdrzevali. Tako ne bo predrago, imeli boste pa tudi lepo svoj prostor zunaj, cesar v bloku ni. Otrok tako bo imel svojo sobo za se umaknit ko bo ze starejsi in se zivel doma, potem pa tako gredo na svoje. Mala hiska kot sta si zamislila je za moje pojme najboljsa odlocitev
Default avatar

seveda se da

Če lahko na parcelo stisneta še vrtno hišico, kamor bo šla krama (vrtno orodje, kosilnico, lopato za sneg, kolesa, smuči in podobno), potem se vsekakor da.
Stanovanje veliko 75 kvadratov je kar veliko.
Default avatar

absolutno da

Sploh ni debate, absolutno da. Za kramo si pa narediš lopo, pa je.
Default avatar

Domek ki ga je za bobek

Mala hisica je cisto dovolj. V toplih mesecih boste itak več zunaj kot notri. 75 kv pomeni najmanj 3 velike sobe, tako da bo prostora več kot dovolj. Odvečno kramo odmeči, kar je uporabnega pa zunaj naredita lično uto. Meni so majhne hiške zakon.
Default avatar

absolutno da

Pomisli samo na jamranje lastnikov velikih bajturin. Že za gradnjo gre pri novih hišah 700-1000 EUR/m2, dodatni kvadrati, dodaten, ne majhen keš, potem ogrevanje (sploh pri starih hišah, kjer ni dobre izolacije), davki, popravila.

Mi imamo 130 m2, ampak je malo nerodna razporeditev, lahko bi bila tudi četrta ali pol manjša. Na srečo je varčna, pa zgrajena je že bila in smo jo samo dokončali, zato je bila selitev hitra.
Default avatar

niti pod razno

Kvadratura hiške ustreza kvadraturi vikenda, torej - ne. Predvidevam, da je tudi cenejša od 2-sobnega stanovanja enake kvadrature, torej ti je lahko jasno, zakaj.
Ker to ni hiška za bivanje, ampak za preživljanje vikendov.
Default avatar

Jest pa že

Zelo dobra ideja, dodatni m2 samo višajo stanovanjske stroške.
Predlagam tudi, da pred selitvijo pomečete stran vse, kar ni nujno, ustvarjati prostor za kramo je zame nesmiselno.
Poglej si ideje o opremljenosti manjših prostorov.
In - uživajte! :)
Default avatar

seveda je dovolj

Svetujem, da jo kupite. Mi imamo veliko hišo, parcelo okrog nje. Nekaj let smo živeli z otroci potem so otroci šli oziroma jih ne zanima popravilo in vzdrževanje.
Naša hiša je definitivno prevelika, sami stroški so z njo. Kramo je tako in tako najboljše vreči stran.
Default avatar

ne hvala

Zavedati se moraš, da je hiša s 75 m2 precej manj uporabna od stanovanja s 75 m2, sploh, če ni v eni etaži, ker ti prostor pobere še stopnišče. Pri stanovanju dobiš še klet oz. shrambo. Sploh ne razumem, da kaj takega obstaja oz. da gre nekdo gradit bajto od 75m2?!
Če pravite, da imate dosti krame, potem sploh nimate kaj razmišlljat, razen, če ne mislite preklopit na minimalizem? 340 m2 parcele pa tudi ni omembe vredno, parkirate zraven še 2 avta in je zmanjka.
Default avatar

Nerazumem

Kdaj kasneje se sin ne bo mogel umaknit? Ko bo odrasel in pripeljal nevesto? To se mi zdi samo plus. Pa manjsi stroski, manj za vzdrzevat... Edino pri taki parceli res rabis kar nekaj orodja, ki ga je treba nekje hranit. Ampak za vrtno uto itak ne rabis dovoljenj. Meni se zdi lih prav za 3clansko druzinico.
Default avatar

zame

Se hiša prične pri 150 m2. Vse, kar je manjše od tega, je na silo in natlačeno in brez veze. Če imaš hišo, jo imaš zato, da ti je kamot. Pa ne govorim o bajturinah od 300 m2, ki so jih gradili naši starši.
Default avatar

Zartrose

Bi imela. 75 kvadratov je že blizu 100, na katerih živim zdaj, pa mi je ena soba kar viška. Pa še nič zemlje okoli nimam :). Bi pa imela nekaj malega za usest se zunaj v svojem gaju, popiti kavico in uživati. Fantastično.
Default avatar

minihiška

Mi živimo v majhni hiški, prav takšnih m2, okolice je tudi nekaj takega. Čisto nič ne pogrešamo večje hiše, smo pa uredili tako, da je spodaj kuhinja, jedilnica en prostor, in kopalnica je spodaj, tako da je prav fajn za obiske, zgoraj imamo pa spalnico in otroško sobo. Ko smo se mi selili je bilo kar nekaj krame in nas je skrbelo kam kaj, ampak glede na to, da smo prej v bloku vse nekam stlačili tudi tukaj ni bil problem. Mi imamo ob hiši še eno majhno garažo, ki je primerna za vso kramo. Drugače se pa ne ozirajte preveč na druge, v prvi vrsti mora bit všeč vam. Tudi v malih hišah lahko delaš čudeže, malo poglej po netu tiny houses organization ali small house organization, dobiš ful idej.
Default avatar

minihiška

Pozabila sem dodati da imamo v pritličju zraven kuhinje in jedilnice še dnevno sobo, vse v enem.
Default avatar

Malasala

Hvala vsem za mnenja. Hiska ima dejansko poleg ze drvarnico in podstresje, tako da za kolesa, orodje itd je ogromno prostora, manjka pa mi prostora za omare itd. 75 kvadratov so racunane samo sove, dejansko je 90, ampak hodnike itd sem odstela, ker tako ne mores nic pametnega z njimi :) je protlicna hisa. Cena pa kar velika vseeno. 100.000 evrov. Saj ne vem kaj naj.
Default avatar

Thorrr

To je dvorezni meč....po eni strani stroškovno zelo poceni redni stroški, malo pucanja, itd...po drugi strani se zgodit utesnjenost, prostor za kramo problem itd...po tretji strani pa je dobro, ker si primoran pametno postavit elemente in racionalno razpolagat s kramo....ponavadi je tko da več ko je placa, več je svinjarije in navlake....jaz mam bajto v dveh štukih...en štuk meri 75m2...kuhna povezana z jedilnico, dnevno in odprt širok hodnik v L...Posebej je še kopalnica, kurilnica in shramba pod štengami, kjer sem pustil luknjo v temelju da izkoristim kompleten plac pod štengami...čist dovolj za familijo ampak še ena soba za mulca pa ne vem kam bi šla, tko da predvidevam da procentualno mora bit vse ostalo manjše...
Če je bajta v dveh štukih, mi pa sploh ni jasno kako to zgleda...
Default avatar

res je malo malo

75m2 stanovanjske površine ali vsega skupaj?

V hiši potrebuješ še kurilnico, ki vzame nekaj kvadratov, če so še stopnice, pa tudi te odžrejo kak kvadrat. Če gre za 75m2 stanovanjskega prostora, potem je super.
Če gre za vrstno hiško, jaz v to ne bi šla. Če je samostojna, potem je že druga pesem, ker s časoma lahko preurediš in nimaš soseda direkt v žaru s čevapi na tistih pa kvadratih vrta.

Smo trije na 80m2 in je fino in komot, a če bi morala odžrti kak m2 za kurilnico, stopnice in ropotijo, bi se to vse skupaj že kar poznalo na komoditeti.