Forum.Over.Net

Nepremičnine

Če bi se odločali za nakup/najem nepremičnine, katerih 5 kriterijev bi bilo najpomembnejših za vas?

Default avatar

indijski tulipan

Vedno kadar gledam kakšne oglase najprej pogledam, kar je meni osebno najvažnejše:
Lokacija, parking prostor, leto izgradnje, balkon ali terasa, cena nepremičnine ne sme bistveno odstopat od moje ocene videnega.
Default avatar

Tara_S

1. ob ogledu oglasa cena in izgled
2. ob ogledu stanovanja:
- počutje v prostoru
- kakšna je kopalnica
- da ni potrebna prenova
- občutek zaupanja prodajalcu
Default avatar

skriti kriteriji

Poleg vsega naštetega v predhodnih postih so zelo pomembni kriteriji, ki jih ne moreš preveriti v zemljiški knjigi ali jih opaziti ob ogledu. Namreč, sosedi, naj bo v bloku ali v hiši oz. v njeni soseščini. Obstajajo sosedi, ki mislijo da so sami na svetu in motijo javni red in mir, kričujo, razbijajo, se pretepajo. Počutiš se ogroženega in prestrašenega. Nekateri lastniki hiš imajo pse ki lajajo dan in noč, spet drugje mladci razgrajajo kadarkoli. V blokih je tudi veliko stanovanj, kjer se odvija kriminalna dejavnost ali prostitucija. Takih stvari ob ogledu ne vidiš, so pa zelo moteče, ko že živiš v takem stanovanju.
Default avatar

v fazi prodaje in nakupa

Mi pravkar prodajamo stanovanje in kupujemo nekaj drugega v drugem kraju (selitev). Kriterij cena je tako samoumeven, da ga niti ne štejem kot "kriterij", ker je to omejitev, do kje sploh gledamo. Rabimo trosobno in imamo določen znesek, znotraj katerega pač izbiramo, kar je na voljo.
Mi recimo ne bomo kupili hiše, ki ima 200+ m2, pa četudi bo cena ista kot za novo dvakrat manjše nadstandardno stanovanje v bloku. Ker nočemo velike bajte z velikimi stroški, pa četudi je skoraj nova. Običajno je taka hiša poceni, ker je na slabi lokaciji. No, nekateri ljudje pa jo kupijo samo zato, ker ima dobro ceno. Poceni običajno še zdaleč ni najbolj ugodno, žal. Vsak kvadrat preveč je samo potrata energije, ki jo vsak mesec preplačaš.

Pomembno nam je sledeče:

- lokacija (mesto, blizu vrtca, šole, trgovin...)
- kvaliteta - da je čim bolj novo, po možnosti nov ali novejši blok (stara nepremičnina je brezno brez dna, kamor lahko cel lajf mečeš denar, da ne omenjam neprijetnih presenečenj med obnovo)
- da so stroški čim nižji (gledamo nova stanovanja v bloku, kjer že imajo vgrajene TČ in talno gretje)
- če se bo le dalo, bi imeli pritličje z atrijem ali pa vsaj nižje nadstropje, obvezno z velikim balkonom
- tloris (v stanovanjih so tlorisi v glavnem zelo podobni)

Najbolj važno je pa itak, da imaš dobre sosede, česar pa žal ne moreš izvedeti pred vselitvijo, ker ti nekdo, ki prodaja, sigurno ne bo po resnici povedal, če je kakšen sosed psihopat. Morda ravno zato prodaja in seveda ne bo povedal, ker bi rad čim prej prodal. Je pa to najbolj pogosto vprašanje, ki ga nam zastavijo ljudje, ki pridejo na ogled našega stanovanja, ki ga trenutno prodajamo.
Default avatar

se še kako strinjam

skriti kriteriji je napisal/a:

Zelo se strinjam

meni je tudi najprej najbolj pomembno, kakšni so sostanovalci, sosedje. Živim celo življenj e v hišah, je pa ćelja, ko bodo otroci šli kmalu iz glezda, da se z moem preseliva v eno novejše stanovanje

-kot drugo, da v bližini ni kakšnih "horderjev"; ki kopičijo staro kramo, šaro, ali pa taki, ki gojijo živali za nadaljno prodajo, ker toje hrup in tudi nenzansko smrdi ( zajc, hrčki in podobno) - da ni okoli veliko zajedalcev, kot so miši in podgane ( urejeno s smetmi , da ni preveč kompostnikov direkt pod okni, v atrijih, ker to tudi precej smrdi)

- kot tretje če je blok, da je čimmanj enot na hišo - največ dve nadstropji, po max. 4-6 stanovanj v eni stavbi, po možnosti stanovanje na vrhu

-kot četrto, da je veliko naravne svetlobe, da ni obrnjeno na osojno stran ( vlaga, mraz)

-kot peto, če mi je všeč in so ti kriteriji pokriti, denar ni problem

Ko je moja sorodnica kupivala stanovanje v novogradnji, ki je bila že naseljena, je šla velikokrat posedet na klopco podnevi in tudi zvečer, ko je bila že lu, da si je ogledala vse potencialne sosede, kaj počnejo - ja je bila malo "stalkerja". In ker ji je prepričano ustrezalo, je kupila
Default avatar

Jug

Kriteriji za stanovanje (če izvzamemo cenovne in asministrativno-pravne vidike):
- splošni (intuitivni) vtis stanovanjskega bloka. Ni sicer glavni kriterij, a lahko prevaga, če bi šlo npr. za zamorjen, plesniv, temačen, umazan videz.
- stanovanje: lega - fajn je jug ali jugozahod oz. da so proti jugu obrnjeni družabni prostori in čim manj proti severu oz. vzhodu
- balkon mora biti, razgled iz stanovanja pa vsaj na eni strani (če stanovanje sega od ene do druge stranice) odprt v daljavo. Gruče blokov, ki obkrožajo "notranje dvorišče", da se tam stanovalci kao družijo, so mi odbijajoče.
- višje nadstropje (idealno vsaj od nekako 4. nadstropja navzgor, ne pa čisto pod streho)
- pretočnost stanovanja - da so družabni prostori povezani oz. prehodni, zasebni pa posebej (da ne prideš npr. iz dnevne direkt v spalnico ipd.)
- drugi stanovalci: čim manj na ić in Albancev. Ideal vseh idealov pa bi bil: nič kadilcev!
Default avatar

ijučo

Če je možnih samo 5 kriterijev, so za stanovanje sledeči:

-blok, nikakor hiša
-lokacija in mikrolokacija
-od 1.-5.nadstropja, nikoli pa zadnje nadstropje
-razporeditev prostorov, obvezno večji balkon, garažni prostor
-v bližini centra LJ in z vso potrebno infrastrukturo v bližini, šola, vrtec, trgovina itd.

potem je pa še več kriterijev, brez katerih tudi ne bi šla v nakup.
Default avatar

Mojcej2

Mi smo kupovali pred tolikimi leti, da to sploh ni več aktualno.

Me zanima pa, zakaj vas je toliko med pomembnih 5 kriterijev določilo balkon.
Hvala za odgovore.
Default avatar

pri nas

Balkon zaradi kajenja. Pa tudi zato, ker že vse življenje živimo z balkonom in si ne predstavljam brez, pa četudi je neko obdobje predstavljal bolj skladišče;)

Seveda pa nikoli ne veš, kaj življenje prinese.
Default avatar

PismoRosno

Balkon za posedet zunaj in za susit perilo na zraku. Torej tudi zrak bi moral biti vsaj kolikor toliko, kar tudi spada v tocko "lokacija".
Default avatar

sssddddddr

Mojcej2 je napisal/a:
Si ne predstavljam stanovanja brez balkona, velikega. Lani, ko sem kupovala stanovanje, je bil to eden izmed pogojev.
Živim v hiši, terasa je non stop v uporabi, tam berem, pijem kavo, klepetam, telefoniram, jem .... enako velja za balkon, le roštilj odpade.
Default avatar

BonicaMellucci

[quote="Nakup nepremičnin"]Navedite 5 vam najpomembnejših kriterijev, če bi se odločali za nakup/najem nepremičnine. /quote]

Vedno samo najemam. Kriteriji so:
- stanovanje v bloku (novejšem)
- razporeditev prostorov (balkon, ločena spalnica)
- individualno ogrevanje (plin ali elektrika)
- cena
- vse 'uradno' (pogodba, prijava) in nevsiljiv lastnik
Default avatar

pikec pokec cmokec

Ko sem pred dvema letoma kupovala in bila zelo na tesnem z denarjem, sem želela enosobno stanovanje, oz. garsonijero z ločeno kuhinjo. Kupila sem 34 kvadratov, kuhinja posebej, velika, bivalna. Mali, čisto mali hodnik v katerem je omara do stropa. Velika kopalnica, notri imam velik predalnik, in tudi prostor za sušilca.
Soba (spalnica, otroška soba in dnevna s. obenem) je sicer majhna, vendar imam notri kavč v L, in veliko posteljo. Omare do stropa.
Če ne bi bilo balkona, bi me dušilo. Sicer sem ga zaprla in izolirala, vendar služi 6 mesecev na leto kot nek podaljšek sobe. Občutek, da je soba večja. Na balkonu so po dolgem nizke omarice za čevlje itd. Poleti tam sušim perilo, pozimi imam balkonska vrata v sobo zaprta, ker je na balkonu kljub izolaciji tudi do -2. Vendar je zato bolj toplo v sobi.
Na balkonu imam vedno vsaj eno okno odprto na kip, da ne pride do plesni. Ne kadim, vendar je balkon podaljšek mojega stanovanja.
Pod blokom je osnovna šola, super fajn, otrok ima minuto do šole. V neposredni bližini imam popolnoma vse: avtobusno postajo (lokalec), lekarno , pekarno, mesnico, trgovine, pošto, ...Ni, da ni.
Razmišljam, da bi prodala avto :-))
Položnice nizke.
Do avtoceste 5 min.
Res pa je, da otrok raste in zdaj bi potrebovala večje stanovanje. Vsaj eno sobo več.
In šla bi v pritličje, da mi na stara leta ne bi bilo treba hoditi po stopnicah, če crkne dvigalo.
Default avatar

čudovito

pikec pokec cmokec je napisal/a:
Čudovito, lepo si napisala. Predstavljam si da imaš res lepo urejeno. A si na lj ali mb koncu?
Default avatar

Pop2

Ko gledam oglase pogledam najprej lokacijo, nato ceno, nato vrsto gradnje ( preferiram blok z manj stanovanji in teraso/ balkonom, druga izbira je vrstna hiša).
Na lokaciji me zanima svetlost, tloris, počutje, okolica, parkiranje..
Bonus bi bil bližina trgovine, pošte in ostale infrastrukture.

Zadnje, vendar zelo pomembno, da ima urejeno dokumentacijo. Četudi je vse oh in za dol past, če ni dokumentacija urejena... adijo.

Želela bi vedeti še, kakšni so sosedje, vendar verjetno ne veš, dokler tam ne živiš.
Default avatar

antilopa

Pop2 je napisal/a:
Pri meni je bilo tako, da so se na začetku najbolj "prijazni" sosedje izkazali za najbolj problematične. :))
Default avatar

Po nakupu fleta

Po nakupu fleta ored leti bi rekla DOBRO POCUTJE ob vstopu, da te navdihne vsak dan... BALKON !!! ... lega da je sonck zjutri, lahko tud popoldne- oboje najbl vazn, povezave s centrom mesta