Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

Svetovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin. Pomoč pri pravnih in ostalih področjih povezanih z nakupom ali prodajo nepremičnin. Svetovanje pri pripravi finančne konstrukcije za nakup.

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec

Aleš Goršak

Je nepremičninski strokovnjak z licenco MOP in se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003. Zaposlen je v podjetju Tanal nepremičnine (Tanal d.o.o.). Odgovarja na vprašanja povezana s prodajo in nakupom nepremičnin.

Odrekanje dediščini

Default avatar

TiaTia

Pozdravljeni!
Prosim za nasvet...
dve sestri sta podedovali nepremičnino (vrednost ca 60 T€) po stricu, zdaj je cilj prepisati hišo na edinega potomca ene sestre. Lahko to naredimo v enem koraku ali sta potrebni dve darilni pogodbi, dva prepisa v zemljiški knjigi? Verjetno je potrebno plačilo davka (2%) pri prepisu iz sestre na sestro oz. ali se je temu možno izogniti, ker je nepremičnina bila podedovana (tri leta nazaj)? Se lahko ena sestra odreče podedovani nepremičnini po treh letih?

Rabi bi naredili menjavo, s tem, ko se ena sestra odreče nepremičnini za nečaka, nečak ne bo uveljavljal dediščine po svoji materi doma.

Hvala za odgovore.
Default avatar

po mojem ne

Zdaj se ne more več odreči dediščini, ker jo je že sprejela. Mislim, da bo dejansko najceneje s kupoprodajno pogodbo in dvoodstotnim davkom na promet nepremičnin, ne vem pa, kako je z davkom na kapitalski dobiček. Darilna pogodba bi bila verjetno vseeno dražja.
Dediščini se uradno vnaprej ne moreš odpovedati. Zdej, če zaupaš, da bo kaj dedovat in da bo dedič naredil tako, kot je obljubil ... Lastnik lahko premoženje pred svojo smrtjo tudi proda in porabi za zdravljenje, bivanje v domu in podobno.

Moderatorji

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec
Aleš Goršak