Nepremičnine

Odrekanje dediščini

Default avatar
Pozdravljeni!
Prosim za nasvet...
dve sestri sta podedovali nepremičnino (vrednost ca 60 T€) po stricu, zdaj je cilj prepisati hišo na edinega potomca ene sestre. Lahko to naredimo v enem koraku ali sta potrebni dve darilni pogodbi, dva prepisa v zemljiški knjigi? Verjetno je potrebno plačilo davka (2%) pri prepisu iz sestre na sestro oz. ali se je temu možno izogniti, ker je nepremičnina bila podedovana (tri leta nazaj)? Se lahko ena sestra odreče podedovani nepremičnini po treh letih?

Rabi bi naredili menjavo, s tem, ko se ena sestra odreče nepremičnini za nečaka, nečak ne bo uveljavljal dediščine po svoji materi doma.

Hvala za odgovore.
Default avatar
Zdaj se ne more več odreči dediščini, ker jo je že sprejela. Mislim, da bo dejansko najceneje s kupoprodajno pogodbo in dvoodstotnim davkom na promet nepremičnin, ne vem pa, kako je z davkom na kapitalski dobiček. Darilna pogodba bi bila verjetno vseeno dražja.
Dediščini se uradno vnaprej ne moreš odpovedati. Zdej, če zaupaš, da bo kaj dedovat in da bo dedič naredil tako, kot je obljubil ... Lastnik lahko premoženje pred svojo smrtjo tudi proda in porabi za zdravljenje, bivanje v domu in podobno.