Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

Svetovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin. Pomoč pri pravnih in ostalih področjih povezanih z nakupom ali prodajo nepremičnin. Svetovanje pri pripravi finančne konstrukcije za nakup.

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec

Aleš Goršak

Je nepremičninski strokovnjak z licenco MOP in se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003. Zaposlen je v podjetju Tanal nepremičnine (Tanal d.o.o.). Odgovarja na vprašanja povezana s prodajo in nakupom nepremičnin.

Kdo plača davek od % provizije agenciji?

Default avatar

Plejade

Pozdravljeni,

pred kratkim sem kupila stanovanje preko agencije. Ob ogledu sem podpisala "ogledni zapisnik" o ogledu nepremičnine, kjer je bilo navedeno, da se ob sklenitvi posla, agenciji plača 2% provizija (brez ddv) (provizija je sicer 4% ampak si jo razdelita kupec in prodajalec). Nepremičninski agent mi je ob primopredajnem zapisniku izročil račun, ki je zajemal 2% znesek višine nepremičnine + ddv. Zanima me ali je res na moji strani, da moram 2% provizijo plačati skupaj z ddv (kar nanese še dodatnih cca 400€), ali lahko račun zavrnem in zahtevam izdajo novega, kjer plačam znesek provizije brez ddv. Menim, da je na strani agencije, da poravnava ddv od plačila provizije in ne na moji, ker agencija ni kot s.p. ali kot fizična oseba ampak kot firma. Prosim za odgovor ter člene v zakonu na katere se lahko sklicujem, da plačilo ddv-ja ni na moji strani temveč na strani agencije. Naj še omenim, da na kupoprodajni pogodbi plačila ddv-ja ni omenjenega, temveč samo, da se plača provizija agenciji, ki so bo razdelila v sorazmernem deležu.

Hvala za pomoč in lp
Default avatar

kar lepo plačaj

ddv vedno plača naročnik storitve.
Default avatar

itak, da ti

DDV plača kupec/naročnik. Pri vsaki kili kruha imaš obračunan tudi DDV, ki ga verjetno brez besed plačaš, čeprav je tudi mercator firma.
Meni se sicer ta praksa delitve provizije zdi lopovska, ampak stroška dejansko ne morejo opredeliti drugače kot tako - ker je odvisen od pogodbene vrednosti stanovanja, DDV pa je odvisen od višine provizije. Če bi napisali samo provizija, bi pa folk spet skakal v luft, da ni bilo govora o DDV.

Moderatorji

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec
Aleš Goršak