Nepremičnine

zemljišče lastništvo, priposestvovanje???

Default avatar
pozdrav vsem

petsto metro od hiše imamo zemljišče za katerega skrbimo že vsaj 100 sto let nazaj v zgodovino. Gre se za njivo, kjer sadimo krompir in kosimo travo.Torej že moji stari starši in še prej njihovi so trdili da je vse kar obdelujemo, naša last.
Sedaj ko sem sam naslednik rodbine pa sem ugotovil, da je lastnik vpisana država RS. Sem popoln laik v tem in sedaj nevem kako in kaj. Vsa ta obdobja življenja obdelujemo nekaj kar sploh nismo lastniki.
Malo sem povprašal tudi naše starejše sosede (vsi okoli 80, 90 let) in pravijo da je to vseskozi bilo naše.
Kolega mi je omenil priposetvovanje, ampak mi ni čisto jasno kako in kaj. Res nevem kaj naj naredim. Izgubil sem voljo da še karkoli delam in nadaljujem z našo manjšo kmetijo, ko pa dejansko sploh nisem lastnik.
Naj še omenim da sta star oče in moj oče to njivo v 70 letih navozila, posekala gozd, itd. Pred tem je bila manjša njiva in sta vložila ogromno truda da je v stanju kot je danes. Pa še nekaj. Sosed ki je pred parimi leti zraven kupil hišo in ni imel skoraj nič vrta, nam je že vzel en del njive. On pravi da jo je kupil, seveda brez da bi nas kdorkoli kaj vprašal.
Hvala Vam za vaše odgovore.
Default avatar
Priposestvovanje 217. člen

(1) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri deset let.

(2) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.

(3) Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari, če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica.

(4) Negativne služnosti ni mogoče priposestvovati

Preberite si se tole razpravo, ki obravnava identicen problem, vasemu:

http://www.podsvojostreho.net/forum/vie ... hp?t=54951
Default avatar
wexler je napisal/a:
Res lepa hvala za trud