Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

Svetovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin. Pomoč pri pravnih in ostalih področjih povezanih z nakupom ali prodajo nepremičnin. Svetovanje pri pripravi finančne konstrukcije za nakup.

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec

Aleš Goršak

Je nepremičninski strokovnjak z licenco MOP in se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003. Zaposlen je v podjetju Tanal nepremičnine (Tanal d.o.o.). Odgovarja na vprašanja povezana s prodajo in nakupom nepremičnin.

PRIPOSESTVOVANJE

Default avatar

cosmo1

Imam dilemo, in sicer dajem v uporabo mojemu sosedu velik travnik, za katerega si je tudi postavil ograjo tako, da je ločeno z našim zemljiščem. Z njim nisem podpisal nobene pogodbe oz. jo nismo notarsko overili.
Ali je možno, da ta travnik on po določenem času priposestvuje saj jo nemoteno uporablja mi pa se tudi strinjamo s tem? Kaj mi svetujete, najboljše menda pogodbo ali mora biti notarsko overjena?
Default avatar

wexler

Seveda, takoj k notarju in sklenit pogodbo o uporabi zamljisca, vsaj za neko simbolicno ceno!
Takoj.
Default avatar

ne more

Ne more priposestvovati, če ve, da je to vaše zemljišče. On bi moral po 20 letih dokazovati, da je bil sveto prepričan, da je to njihova zemlja, in navesti tehten razlog, zakaj je tako mislil. Sama uporaba niti slučajno ni dovolj.

Pogodbe ni treba overiti, jo pa moraš prijaviti gursu (in odvesti davek in podobno). Skleni jo za daljše obdobje, ne vem, za npr. deset let.
Default avatar

ne more

Pogodbo je dobro napisati v izogib nesporazumom - recimo ti nenadoma umreš in njemu tvoji dediči ali solastniki takoj naslednji dan prepovedo uporabljati travnik, čeprav sta bila vidva zmenjena drugače in je on očitno nekaj investiral v to.
Default avatar

cosmo1

Hvala za vaše nasvete in mnenja. Napisati je torej najbolje pogodbo in jo samo priglasimo pri gursu. Ali to pogodbo lahko sami sestavimo ali mora biti točno določena oblika pogodbe? Cena je lahko simbolična ali mora biti sorazmerna tržni?

Moderatorji

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec
Aleš Goršak