Nepremičnine

Nujno rabim pomoč pri pogodbi z najemniškem stanovanjem!!!

Default avatar
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč, če bi mi kdo znal pomagati
Že pol leta živiva z partnerico v najemniškem stanovanju. Trenutno v veselem pričakovanju otročka. Ob vselitvi in podpisu pogodbe z "lastnico" se nismo pogovarjali glede začasnega bivanja. Problem je, da je na pogodbi skrbnica podpisala pokojno in sebe v oklepaju. Na občini sem preveril, če lahko dobim začasno bivanje kjer so mi odgovorili, da stanovanje je sicer odkupljeno vendar je v zemljiški knjigi in na občini v sistemu še vedno lastnik stanovanja občina Domžale. Tudi položnice še vedno prihajajo na ime pokojne gospe, ki jih midva plačujeva. Ne vem kaj naj naredim saj mij lastnica zatruje, da ima stvari na sodišču ne ve pa, da vem, da je gospa pokojna že 5 let. Cena najemnine je previsoka, ker so stroški nanesli enkrat več kot je bilo predstavljeno. Ne vem kam naj se obrnem saj, kolikor vem je to utaja davkov, ker tudi pogodba ni prijavljena na durs. Z februarjem moramo podalšati pogodbo in ne vem kaj naj, ker po tej logiki bi moral plačati najemnino občini in ne njej.Lepo prosim za pomoč, če mi kdo zna svetovati kaj lahko storim. Najlepša hvala!
Default avatar
Pozdrav,
pišem iz lastnih izkušenj, ko sem pred kratkim dala stanovanje v najem. Tudi sama nisem imela urejenega prepisa v zemljiško knjigo, čeprav sem stanovanje kupila. Podnajemnikom sem pokazala le kopije kupoprodajne pogodbe saj sem originale predala, z njimi sem tudi morala na upravno enoto, ker je prav tako stanovanje v njihovih evidencah bilo še last občine. Veliko birokracije ampak smo uredili. Na upravni enoti sem prav tako pokazala kopijo kupoprodajne pogodbe in pogodbo, ki jo imam sklenjeno s podjetjem, ki ureja vpis v zemljiško knjigo in je vse skupaj predalo sodišču v postopek. Najemniki so bili iz tujine in so v Sloveniji delali, zato so si takrat prijavili stalno bivališče zaradi dovoljenja za delo. Ker niso bili družina sem z vsakim posebej sklenila najemno pogodbo, oni pa so mi potem skupen Znesek nakazovali na TRR - točno toliko kot je pisalo na pogodbi. Tudi za stroške so potem z najemno pogodbo brez moje prisotnosti uredili, da so položnice prihajale na njihovo ime. Seveda pa sem morala biti zraven pri urejanju položnice za elektriko, saj je bilo potrebno podpisati soglasje. Dohodek oddajanja nepremičnine v najem sem nato do 15. januarja prijavila. Tudi sama pogodbe nisem nikjer overila, ker je to dodaten strošek, ki pa ne ščiti ne najemodajalca kot tudi ne najemnika. Če mi najemnik ne bi plačal stroškov in bi stanovanje zapustil, bi vsi neporavnani stroški bremenili lastnika.
Predlagam, da z lastnico skupaj pregledata dokumentacijo. Naj ti pokaže kupoprodajno pogodbo oz. če je stanovanje podedovano zapuščinsko. S to dokumentacijo potem skupaj z vama uredi, da bosta lahko prijavila začasno bivališče in uredila plačilo položnic na vajino ime. Večina najemodajalcev tudi ob sklenjeni pogodbi ne prikaže vsega prihodka, zato najemnino pobirajo kar v gotovini. Predlagam, da vztrajaš, da najemnino nakazuješ na TRR in to v višini, kot ste jo določili v pogodbi. Pri najemnih razmerjih se kaj hitro opečeš, zato arhiv črno na belem vedno pride prav.
Default avatar
Jaz pobiram najemnino v gotovini, pa ne utajam davkov in to je kar neka fama, da je to ilegalno. najemnik pride med 1. in 5. v mesecu na kufe, mi da denar in odrezke položnic, jaz pa mu dam potrdilo da sem najemnino prejela. gursu javljen najemni posel, prav tako fursu v začetku januarja znesek vseh najemnin. ne vem zakaj naj bi bil tu problem. problematično bi bilo, če bi jaz najemniku mesečno vletavala v stanovanje. ker pa on pride do mene ni težav. tak način je bila njegova želja in meni tudi ustreza.