Nepremičnine

Prodaja nepremičnine, nasvet

Default avatar
eh je napisal/a:
Hehehe. No, poskusi najti notarja, ki bo tole izvedel. Potem pa javi, kako je šlo. A ti resno misliš, da bi kakšen notar sodeloval pri davčni utaji?
Default avatar
Pa ste se dejansko pravilno pozanimali glede davka na dobiček? Vsekakor morate ob prodaji plačati 2 % davek na promet nepremičnin, davek na dobiček pa le v primeru, da prodajate nepremičnino po višji ceni kot ste jo pridobili. V zadnjih letih so cene nepremičnin bistveno upadle in skoraj ni nepremičnine, ki bi se prodajala po višji ceni kot je bila ob pridobitvi - razen, če ste jo povsem prenovili in bistveno izboljšali njeno vrednost ali pa res stoji na atraktivni lokaciji. Oprostitev plačila tega davka velja tudi, če imate nepremičnino v lasti že 3 leta in ste tam prijavljeni. Če ste nepremičnino morda dobili z dedovanjem ali kot darilo, se vam splača naročiti cenitev nepremičnine. Cenilec bo ocenil vrednost ob pridobiti in ob prodaji in skoraj zanesljivo bo današnja vrednost nižja. Enako kot predhodniki pa absolutno odsvetujem prirejanje zneskov kupnine v pogodbo! Pogodbo sklepajte kot notarski zapis pri notarju in on nas poskrbi za varnostne mehanizme za obe stranki. Notar vam lažne pogodbe ne bi smel sestaviti in bi vam vsak od notarjev odsvetoval tak pravni posel.
Default avatar
A se zavedaš, da je davek na prodajo nepremičnine 2%? Če boš za stanovanje, ki ga prodajaš za 200.000€ v pogodbo zapisal 180.000€, da plačaš manjši davek, boš s tem "proftiral" celih 400€. Vprašaj se, če se le to splača?
Default avatar
Zdaj sem tudi jaz prepričan, da avtorica /pravnica po poklicu/ nimaš pojma!
Default avatar
Avtor ne sprašuje glede 2 % davka od prometa ampak za davek od dobička, ki je lahko celo 25%, če ne živiš v stanovanju več kot 3 leta.
Default avatar
pravnica po poklicu je napisal/a:
Smejiš se lahko samo sama sebi, ker JAZ sem to že izvedla. Pravzaprav ne jaz, temveč prodajalec, jaz sem bila kupec. Prodajalec je prišel na to idejo, ker je on imel korist, saj je on plačal manjši davek, no posledično sem tudi jaz imela korist, ker mi je za toliko znižal ceno.
Tako, da ti lahko kar takoj javim kako je šlo. Odlično! Kot sem rekla, notar je hranil razliko denarja do pravnomočnosti pogodbe, takrat pa je bila izročena še ostala kupnina. Volk sin in koza cela, bi se reklo.
Torej, ne mislim, temveč ven, da je to za notarje mačji kašelj.
Še vedno mislim, da si slaba pravnica :-))))))
Default avatar
Avtorju 2% se opravičujem , ker sem pomotoma kupiral isti naziv avtorja.
Default avatar
Vsekakor ni pravično, da nam država zaračuna davek od naše lastnine za katero smo sami garali, da smo jo ustvarili in je naša osebna stvar v kolikor se odločimo iz takšnega ali drugačnega razloga jo prodati. Velikokrat je razlog prodaje nakup cenejše nepremičnine z razliko pa poravnati kredit, zaradi katerega ne moremo živeti dostojnega življenja.
Pred 20.leti, ko je naša družina s kreditom kupila stanovanje nismo niti v najhujših sanjah slutili, da se nam bo situacija tako zelo poslabšala, da ne bomo več zmogli vračati kredita in je prodaja ter nakup cenejšega stanovanja edina možnost. Da pa nam razliko v ceni, ki jo potrebujemo za poplačilo kredita obremenijo z dodatnim davkom na dobiček kar z do 25 % je pa grozljivo krivično.
Resnica je, da ne živimo v demokraciji ampak v najhujši obliki fevdalizma.
Default avatar
Goljufija je goljufija, velika ali mala.
Da pri tem sodelujejo notarji ... upam, da jih najdejo.
Se pa čudim kupcem, da pristanejo na to. NOben ne ve, kaj se mu bo v življenju zgodilo, in v primeru prodaje bi bili oni tisti, ki bi potem plačali vso razliko v ceni ....
Default avatar
Ni pravično je napisal/a:
3 leta stalnega prebivalisca prodajalca v stanovanju je zadosti, halo... Sej so ti gori napisali. Ta davek na dobicek je davek za preprodajalce stanovanj, pa se to ti uzgejo razliko. Tebi ostane le 2% davek na promet.
Default avatar
Nikjer ni zapisano da nepremičnine ne morete prodati za 10.000 EUR, notranje opreme pa za 100.000 EUR pod obligacijskim odstopnim pogojem vračila obojega. Znano je, da v Sloveniji splošne prodajne pogodbe blaga med fizičnimi osebami do neomejene višine prodaje niso obdavčene, za razliko od normalnih razvitih držav, v katerih je tendenca glede preprečevanja pranja denarja in utaji davkov obratna :)
Default avatar
Prodaja je napisal/a:
No, to je spet eno mnenje ljubiteljskega pravnika. Seveda lahko v pogodbo napišete, da je vrednost nepremičnine 10.000 EUR, davčni organ pa vam bo vrednost ocenil od tiste vrednosti, ki je navedena v evidenca GURS-a in od 80 % te vrednosti obračunal 2 % davek na promet nepremičnin. Pri ugotavljanju osnove za obračun davka na dobiček so predpisi še strožji, saj se vzame za osnovo realna, torej primerljiva tržna cena nepremičnine v času prodaje in ni nujno, da je ta osnova enaka kot za davek na promet nepremičnin. Kot je naveden nekdo zgoraj, pa je pisanje nižje cene v kupoprodajne pogodbe tek na kratke proge predvsem za kupca, saj bo naslednjih 20 let omejen pri morebitni prodaji nepremičnine. Če je zdaj delal uslugo prodajalcu in pristal na navidezno nižjo ceno, da bi prodajalec plačal manj davka, bo kupca ta nižja kupnina udarila takrat, ko bo sam prodajal taisto nepremičnino. Jaz se ne bi hecala in bi vsekakor napisala prave številke in dala državi tisto, kar ji pripada, pa če se mi zdi še tako krivično.
Default avatar
In koliko je ocena vrednosti nepremičnine uporabne površine 200 m2 s strani GURS-a, če ima le-ta po s strani lastnika prijavljenih podatkih 50 m2 uporavne površine in je navedena kot neobnovljena, v originalnem stanju?

Zakaj bi nadaljnje kupce takšna navidezna vrednost bremenila? Pri nadaljnji prodaji se ve kolikšna je zahtevana vsota za odkup, če se kupec s tem ne strinja pa lahko išče dalje.
Default avatar
Ta ne ve kaj piše. Samo primer: v naselju se prodaja vsaj 20 hiš, v zadnjih treh letih se ni prodalo nič. Vse so slične socialistične bajturine, seveda ocenjene po GURS-u zelo različno, ker so ljudje prijavljali marsikaj. Nekaj se jih je celo sklicevalo na ustavno nedotakljivost stanovanja in dejanskega stanja popisovalci sploh niso posebej preverjali. Kakšna je torej osnova za določitev vrednosti pri prodaji? JE NI, ker ni določljiva za časovno obdobje prodaje. In kolikšen je davek od nedoločljive osnove?
Drugi primer: v stanovanjskem bloku so v razdobju enega leta zaporedoma prodana tri slična stanovanja, prvo obnovljeno za 130.000 €, drugo v prvotnem stanju za 110.000 €, tretje obnovljeno, a sodno zaseženo in prodano na dražbi za 80.000 €. Kaj je poštena osnova za določitev vrednosti četrtega prodanega stanovanja- je slično prvim trem in obnovljeno?
Vsekakor pa se strinjam, da je potrebno papirje izvesti korektno. Postavlja se le vprašanje, kaj bo na tistih papirjih dejansko lahko obveljalo.
Default avatar
Napišete lahko dodatno pogodbo o prodaji notranje opreme za znesek, ki ga nameravate utajiti. Tako sta pokriti obe strani tudi za primer tožbe oz. preklica pogodbe.