Nepremičnine

Nakup neetažiranega stanovanja

Default avatar
Zanimam se za nakup stanovanja. Etažiranje in parcelacija sta v teku. Kdaj bo končano, se ne ve. Naj pa bi bilo vse v redu.

Mislite, da je nakup takšnega stanovanja zelo veliko tveganje? Recimo, da je z verigo pogodb vse v redu in da investitor ne bo šel v stečaj.

Kakšne težave lahko še nastanejo ob nakupu takega stanovanja? Obstaja kakšen poseben postopek, ki zagotavlja večjo varnost nakupa?

Hvala.
Default avatar
Mislite, da je nakup takšnega stanovanja zelo veliko tveganje? Recimo, da je z verigo pogodb vse v redu in da investitor ne bo šel v stečaj.

Razen tega, da lahko izgubiš vse, drugega omembe vrednega tveganja ni.

Kakšna veriga pogodb...in na koncu še investitor...ki naj ne bi šel v stečaj? Ali sploh veš kaj sprašuješ?

Obstaja kakšen poseben postopek, ki zagotavlja večjo varnost nakupa?
Seveda obstaja. Investitorja izplačaj šele takrat, ko bosta urejena etažiranje in parcelacija, ti pa dobiš GD in izpisek iz ZK na svoje ime.
Default avatar
Hvala za odgovor.

Ja, vem, kaj sprašujem.
Ravno zato sprašujem, da bi mi kdo, ki ve kaj več od mene, odgovoril, kako in kaj.

Torej v primeru, da je urejanje etažne lastnine že v teku, to ni nobena dodatna varovalka?

Ne izplačujem pa investitorja, ampak (morda) kupujem stanovanje od lastnika (fizična oseba), ki je že pred mano kupil neetažirano stanovanje.
Default avatar
OK, že to, da sprašuješ in ne greš z glavo skozi zid je zelo pametno.

Etažiranje v teku ne pomeni nič. Zhtevaj etažni načrt na vpogled. Iz njega bo razvidno kajsploh kupuješ.
Dodatna težava, ki se lahko pojavi je predkupna pravica. Ker stavba ni etažirana, imajo vsi solastniki predkupno pravico. Zakonsko gledano kupuješ delež stavbe in ne konkretnega stanovanja -tako verjetno tudi piše v ZK....npr. 37/10000 ali kaj podobnega.

Preveri tudi C list izpiska iz ZK. Tam so tiste stvari zaradi katerih lahko nasrkaš - hipoteke, služnosti in takšne reči.
Default avatar
Mislim, da bi bilo res najpametneje stopiti še do upravnika in ga pobarati, kako kaj poteka etažiranje in kdaj pričakujejo, da bo končano.

Imam pa problem, ker se mi je zgodilo točno to, pred čemer svarijo. Stanovanje mi je zelo všeč in se bojim, da bi mi ga v primeru čakanja, da se postopek najprej spelje do konca, nekdo speljal pred nosom. Kot kaže evidenca trga z nepremičninami, ljudje še vedno kar precej kupujejo neetažirana stanovanja.

Mislim pa, da bo vseeno treba počakati, saj mi nič ne pomaga super stanovanje z neurejenimi papirji.

Hvala za pomoč.
Default avatar
Pri nas imamo stanovanja urejena kot EL, blok in zemljišče okrog pa ne in to se ureja že okoli deset let. Samo za info.

Slabost, če ni EL, je lahko tudi, da banka zakomplicira, ker ima raje urejeno etažno lastnino kot deleže. Če torej kupujete s posojilom, najprej s tem podatkom na banko. Upravnik naj vam zaupa ime firme, ki ureja etažiranje.
Jaz sem prodala stanovanje v bloku, plačala del postopka za vzpostavitev EL, pa zaključka postopka tudi novi kupci niso dočakali in so stanovanje prodali brez tega. Ampak v bloku je lahko manj zapletov (čeprav se lahko tudi pripetijo) kot npr. v večstanovanjskih privat hišah.