Nepremičnine

Prodaja nepremičnine

Default avatar
Pozdravljeni,

mama je podedovala hišo, ki bi mi jo sedaj rada prodala. Zanima me ali se pri prodaji nepremičnine za 1. dedni red plača davek od prodaje nepremičnine ali ne (vem da se davka ne plača pri dedovanju in darilni pogodbi za 1. dedni red),.

Hvala za odgovore.
Default avatar
Pri prodaji nepremičnine je dedni red nepomemben. 2 % davka na promet nepremičnin se ne da izogniti, razen če se obračuna DDV.
Default avatar
Ne vem, zakaj se ni odpovedala dediščini v tvojo korist, pa bi že potem med seboj hendlali? Al neumno razmišljam?
Pojma pa nimam, ampak te/vaju bo pa najbrž nekaj stalo vse skupaj.
Ko oči zaspijo
Se angeli zbudijo
(Jan P.)
Default avatar
pri prodaji imaš 2 davka
1. je 2% davek na promet nepremičnin
2. je davek na kapitalski dobiček

pri dedovanju je bila nepremičnina ocenjena na neko vrednost. ko jo bo prodajala, se bo na razliko med prodajno ceno in podedovano vrednostjo obdavčila z 20% davkom

tega davka ni, če je imela v nepremičnini vsaj 3leta stalno prebivališče, če proda za nižjo vrednost, kot je bilo ocenjeno pri dedovanju, če ima nepremičnino že več kot 20 let, ali če jo je podedovala pred letom 2003
Default avatar
Hvala za odgovore...

Pri dediščini se mama hiši ni odpovedala v mojo korist, saj ne vem kako bi potem dobila na banki stanovanjski kredit (je možno dobiti stanovanjski kredit, čeprav si že lastnik hiše?). Glede davka na kapitalski dobiček ne bo problem, saj bom hišo kupila za nižjo ceno kot je bila ocenjena na dedovanju. Je pa seveda še vedno možnost, da mi hišo podari z darilno pogodbo ter se na ta način izognem davku na promet nepremične, je tako?

Hvala vsem za nasvete..
Default avatar
Kakšen cilj sploh zasledujete s prodajo materine nepremičnine hčerki? Izigravanje drugih bodočih dedičev po materi, ker se kao nakup ne bi upošteval v nujnem deležu? Ali zgolj zaradi tega, da pridobite na banki stanovanjski kredit, ki je ugodnejši kot drugi krediti? Če gre za prvi primer, so takšne navidezne pogodbe nične in jih dediči zlahka ovržejo.
Default avatar
Ana-Stazija je napisal/a:
Ja darilno, kupoprodajno pogodbo pa dediči ne morejo izpodbijati.
Default avatar
Ne gre za izigravanje dedičev, sem namreč edinka. Gre se samo zato, da bi lahko najela stanovanjski kredit, ki so neprimeeno cenejši od ostalih.

Lp
Default avatar
Pri darilni pogodbi lahko dediči zahtevajo nujni delež, pri kupoprodajni pogodbi pa lahko uveljavljajo ničnost, če dokažejo, da je šlo za navidezni pravni posel. Pogodbene stranke bi morale dokazati denarni tok, da je bila kupnina res izročena, vir kupnine, ipd. Samo opozarjam, ker večina ljudi misli, da s tem, ko sklenejo navidezno kupoprodajno pogodbo, zavarujejo svoj položaj, pa ga ne.
Default avatar
Ana-Stazija je napisal/a:
Meni se zdi pa nekaj obupnega, da se ljudje tožijo in preganjajo po sodiščih zaradi nekega nujnega deleža. Sama vem, da bi v primeru, ko bi bilo jasno, da je bilo nekaj narejeno zato, da jaz nujnega deleža ne bi dobila, le tega niti ne bi hotela. Toliko ponosa pa imam!
Default avatar
Lara_ je napisal/a:
Davek na promet mogoče lahko znižata tako, da del hiše nate prepišeta kot darilo, del pa jo kupiš. Po mojem je to izvedljivo. Ja, stanovanjsko posojilo odobrijo samo za nakup nepremičnine in moraš to tudi dokazat.
Default avatar
Lara_ je napisal/a:
Če boš najemala stanovanjski kredit z namenom obnove istega stanovanja lahko kredit najame tudi tvoja mama. Lahko ga najameta celo skupaj, saj sta v ožji sorodstveni vezi. Zato ne rabita komplicirat, samo pri bankah se pozanimajta.
Default avatar
Zdravo
Zanima me kakšen davek bo plačal brat, ki mi bo prodal polovico hiše katere je lastnik poleg njega tudi mama. Naredili bomo prodajno pogodbo, napisali znesek vrednosti polovice hiše